Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да възпитаваш шампиони

Вергил Маринов: "Шампион означава да си най-добър в нещо, не само в спорта. Надяваме се да помогнем на децата да си изградят самочувствие на шампиони"

7
Снимка: Ваня Минева


Сдружение "БОКАЯ" започва безплатни спортни занимания и групи по интереси с 25 деца от видински училища, на възраст от 9 до 18 години, които са избрани чрез анкетни карти от средите на т.н. "деца в риск"- от социално слаби семейства, с един родител, отглеждани от баби и дядовци, с наднормено тегло, с трудна социализация. В програмата, наречена "Взаимодействие за бъдещи шампиони", са предвидени още и консултации със специалисти по диетология и здравословен начин на живот.

"Видът спорт ще бъде избиран от самите деца- те ще участват в групата само ако мотивирано желаят това", обяснява намеренията на инициативата председателят на Сдружение "БОКАЯ" Борис Недялков.

"Групата е малка, защото търсим конкретни индивидуални резултати. Всяко дете ще има личен план, който ще се променя и адаптира към темповете на неговото развитие. Периодично ще бъдат наблюдавани и записвани антропометричните данни на всички участници. Децата ще бъдат консултирани и насочвани как да водят здравословен начин на живот, как да работят в екип. Главната ни цел е тези деца да получат една алтернатива за социална адаптация чрез занимания със спорт, формиране на здравна култура и умения за общуване", развива позицията на своя екип Борис Недялков. Треньор по програмата е Райна Първанова.

Пресконференция на Сдружение БОКАЯ, Снимка: Ваня Минева"Бих определил моето участие като социално дарителство- аз дарявам времето си за тези деца. Нашата цел е да работим с тях, като залагаме само на силните им страни, за да има детето идея за идентичност. Така че те да изграждат самочувствие, увереност, умения за работа в екип, справяне с трудности. Виждате как се промени социалната ситуация през последните години- навсякъде има агресия, има бедност, има липса на внимание към младите хора, има липса на мотивация. Според мен във Видин 60-70% от децата могат да бъдат определени като деца от рискови групи. В този проект има психология, има педагогика, има спорт, има социални дейности и те са свързани с промяна на отношението на обществото към младите хора и на младите хора към социалната среда", казва педагогът Вергил Маринов, който също е ангажиран в изпълнението на дейностите.

"Ние силно се надяваме събраните от нашите наблюдения данни да бъдат полезни и да намерят приложение в българската образователна система, при работа с деца в извънкласни форми. Надяваме се, че ще сме и новатори в един подход за социално включване", обобщава Борис Недялков.

"Взаимодействие за шампиони" се финансира по Програмата за детско и младежко развитие, като финансирането е от Фондация "Работилница за гражданска инициатива" и Фондация "Оук". Изпълнител е Сдружение "БОКАЯ", в партньорство с СОУ "Цар Симеон Велики" и клубът по кану-каяк "Бдин 77".

Галерия

Вижте още

Започна записването за Коледния турнир по футбол в Зверино

В Зверино обявиха провеждането на традиционния Коледен турнир по футбол на малки врати. Турнирът се организира от Кметство Зверино и ще се играе на 25 декември на игрището в двора на СУ "Св. Климент Охридски". При по-голям брой записани отбори е възможно да продължи и на 26-и. Тази година отборите ще се сформират на свободен принцип и ще..

публикувано на 04.12.22 в 17:03

Видинският екипаж завърши първи в своя клас на Рали спринт "Пампорово" за ЧРД

Рали спринт "Пампорово" закри автомобилния сезон у нас. В състезанието участва и видинският пилот от АСК "Жико Моторспорт" Иван Иванов , който днес празнува рождения си ден, заедно с неговия навигатор Румен Иванов . Видинчаните, с Honda Civic, се наредиха на първо място в своя клас HC3. "Направихме си подарък за рождения ден- завършихме първи в..

публикувано на 04.12.22 в 16:13

"Град" Белоградчик победи "Хебър" Пазарджик като гост

Волейболният "Град" Белоградчик се завърна на победния път. В среща от шестия кръг на Националната волейболна Висша лига - Западна група "Град" победи дублиращия отбор на шампиона "Хебър" Пазарджик с 3:1 гейма (25:21; 25:20; 25:27; 25:21 т.). Двубоят в зала "Васил Левски" започна добре за отбора от Белоградчик, който бързо поведе в резултата с 2:0 гейма...

публикувано на 04.12.22 в 14:37

Раздадоха награди на спортисти ветерани във Враца

За пореден път във Враца се проведе церемонията, на която във Враца отличават спортисти-ветерани и юбиляри, навършили кръгли годишнини през втората половина на 2022 г. Домакин на тържеството отново беше ресторант в центъра на града. Кметът на община Враца Калин Каменов и почетният председател на сдружението о.р. Георги Асенов бяха най-дейни в..

публикувано на 04.12.22 в 14:33
Баскетболен двубой

Отборът на "Севера" спечели в "Мачът на звездите"

С разлика само от 1 точка (108:107) победата в баскетболния двубой "Мачът на звездите" , който се състоя вчера в спортна зала "Фестивална" във Видин, спечелиха момчетата от "Севера" . Звездният двубой е запазената марка на Видин в борбата със СПИН и се провежда за 15-и път.  Състезателите от двата отбора бяха достойни противници в..

публикувано на 03.12.22 в 11:30

Мачът на звездите се завръща

Баскетболното шоу Мач на звездите между "Севера" и "Юга" ще се проведе на 2 декември, петък, в Спортна зала "Фестивална" във Видин , съобщиха от Общината. Звездният двубой се завръща след двегодишно прекъсване заради ковид пандемията. Ученическите отбори на "Севера" и "Юга" ще се срещнат от 17 часа в Спортната зала в града.  Водещи ще бъдат Дара..

обновено на 02.12.22 в 14:33

"Ботев" се раздели с трима играчи

"Ботев" /Враца/  се раздели с трима футболисти след края на официалните мачове за годината, съобщиха от елитния футболен клуб. По взаимно съгласие с клуба договорите си разтрогнаха врачанинът Виктор Василев , както и аржентинците Алан Миналия и Сантиаго Монтоя . Чужденците бяха привлечени в началото на този полусезон, но очевидно не се..

публикувано на 01.12.22 в 08:55