Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да възпитаваш шампиони

Вергил Маринов: "Шампион означава да си най-добър в нещо, не само в спорта. Надяваме се да помогнем на децата да си изградят самочувствие на шампиони"

7
Снимка: Ваня Минева


Сдружение "БОКАЯ" започва безплатни спортни занимания и групи по интереси с 25 деца от видински училища, на възраст от 9 до 18 години, които са избрани чрез анкетни карти от средите на т.н. "деца в риск"- от социално слаби семейства, с един родител, отглеждани от баби и дядовци, с наднормено тегло, с трудна социализация. В програмата, наречена "Взаимодействие за бъдещи шампиони", са предвидени още и консултации със специалисти по диетология и здравословен начин на живот.

"Видът спорт ще бъде избиран от самите деца- те ще участват в групата само ако мотивирано желаят това", обяснява намеренията на инициативата председателят на Сдружение "БОКАЯ" Борис Недялков.

"Групата е малка, защото търсим конкретни индивидуални резултати. Всяко дете ще има личен план, който ще се променя и адаптира към темповете на неговото развитие. Периодично ще бъдат наблюдавани и записвани антропометричните данни на всички участници. Децата ще бъдат консултирани и насочвани как да водят здравословен начин на живот, как да работят в екип. Главната ни цел е тези деца да получат една алтернатива за социална адаптация чрез занимания със спорт, формиране на здравна култура и умения за общуване", развива позицията на своя екип Борис Недялков. Треньор по програмата е Райна Първанова.

Пресконференция на Сдружение БОКАЯ, Снимка: Ваня Минева"Бих определил моето участие като социално дарителство- аз дарявам времето си за тези деца. Нашата цел е да работим с тях, като залагаме само на силните им страни, за да има детето идея за идентичност. Така че те да изграждат самочувствие, увереност, умения за работа в екип, справяне с трудности. Виждате как се промени социалната ситуация през последните години- навсякъде има агресия, има бедност, има липса на внимание към младите хора, има липса на мотивация. Според мен във Видин 60-70% от децата могат да бъдат определени като деца от рискови групи. В този проект има психология, има педагогика, има спорт, има социални дейности и те са свързани с промяна на отношението на обществото към младите хора и на младите хора към социалната среда", казва педагогът Вергил Маринов, който също е ангажиран в изпълнението на дейностите.

"Ние силно се надяваме събраните от нашите наблюдения данни да бъдат полезни и да намерят приложение в българската образователна система, при работа с деца в извънкласни форми. Надяваме се, че ще сме и новатори в един подход за социално включване", обобщава Борис Недялков.

"Взаимодействие за шампиони" се финансира по Програмата за детско и младежко развитие, като финансирането е от Фондация "Работилница за гражданска инициатива" и Фондация "Оук". Изпълнител е Сдружение "БОКАЯ", в партньорство с СОУ "Цар Симеон Велики" и клубът по кану-каяк "Бдин 77".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Вършец е домакин на състезание по планинско бягане

Вършец ще бъде домакин в неделния ден на кръг от националния шампионат по планинско бягане. Заявка са потвърдили над 160 участници. За първи път ще се проведе маратонска дисциплина от 50 км. Лекоатлетите ще бягат до връх Тодорини кукли, ще продължат по билото на Стара планина. В него ще се пуснат 40 атлети.  За втора поредна година Вършец..

публикувано на 13.07.24 в 17:20

"Ботев" смени "Монтана" с израелци в контролите

Броени часове след като отмени контролата си срещу Монтана, в която щеше да представи лятната си селекция, врачанският "Ботев" посочи причината за това – провеждането на спаринг срещу друг отбор. Днес /13 юли/ тимът на Тодор Янчев ще премери сили с израелския първодивизионен отбор на "Бейтар" /Йерусалим/. Спарингът ще е в събота от 18:00 часа на..

публикувано на 13.07.24 в 16:10

Отмениха контрола между "Ботев" и "Монтана"

Отмениха контролата между врачанския "Ботев" и "Монтана". Спарингът трябваше да се изиграе в събота, на 13 юли и да е последната проверка за селекцията на Тодор Янчев преди новото първенство на Първа футболна лига. От лаконичното съобщение не става ясно дали ще има друг спаринг за "Ботев" и дали отборът ще бъде представен пред врачанската публика...

публикувано на 12.07.24 в 10:00

"Ботев" (Враца) привлече 22-годишен играч

Новият полузащитник на "Ботев" (Враца) е 22-годишният полузащитник Дилян Георгиев . Халфът е поредното попълнение от лятната селекция на треньора Тодор Янчев. Георгиев бе част от тима на вицешампиона на Косово "Дрита", а след това игра и за "Спортист" (Своге). Футболистът беше на разположение на треньора за контролната среща с "Макаби Нетаня",..

публикувано на 11.07.24 в 16:15

"Ботев" Враца играе трета контрола в Правец

Контролната среща между ФК "Ботев Враца" и ФК "Макаби" Нетаня ще се проведе в Спортен комплекс "Правец".  Припомням, че „Макаби" завърши на девето място в класирането на израелската Първа лига и стигна до ½ финалите в турнира за Купата на Израел.  Това е третия спаринг за тима на Тодор Янчев . През лятната подготовка врачани биха с 3:0 Марек..

публикувано на 10.07.24 в 15:20

Вратар на ЦСКА избира между "Ботев" (Враца) и клуб от Кипър

"Ботев" (Враца) е опция пред Димитър Евтимов да продължи кариерата си в България. Стражът на ЦСКА , който не влиза в плановете на новия треньор Томислав Стипич, може да акостира на стадион "Христо Ботев". Така ще се потвърдят слуховете, че "армейците" стягат сателит, който да мачка под Околчица противниците им за върха в  П ърва лиг а . До..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

"Монтана" вече тренира у дома

Новият наставник на  ФК "Монтана" Танчо Калпаков вече втора седмица е начело на тима. След успешна работа с "Марек" (Дупница) и бараж за елита, през миналия сезон във Втора футболна лига Калпаков премина в "Спартак" (Пловдив). "Наистина много бързо се случиха нещата. Имах разговори със "Спартак" (Пловдив) и с "ЦСКА-1948", но последно се бях..

публикувано на 10.07.24 в 13:57