Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да възпитаваш шампиони

Вергил Маринов: "Шампион означава да си най-добър в нещо, не само в спорта. Надяваме се да помогнем на децата да си изградят самочувствие на шампиони"

7
Снимка: Ваня Минева


Сдружение "БОКАЯ" започва безплатни спортни занимания и групи по интереси с 25 деца от видински училища, на възраст от 9 до 18 години, които са избрани чрез анкетни карти от средите на т.н. "деца в риск"- от социално слаби семейства, с един родител, отглеждани от баби и дядовци, с наднормено тегло, с трудна социализация. В програмата, наречена "Взаимодействие за бъдещи шампиони", са предвидени още и консултации със специалисти по диетология и здравословен начин на живот.

"Видът спорт ще бъде избиран от самите деца- те ще участват в групата само ако мотивирано желаят това", обяснява намеренията на инициативата председателят на Сдружение "БОКАЯ" Борис Недялков.

"Групата е малка, защото търсим конкретни индивидуални резултати. Всяко дете ще има личен план, който ще се променя и адаптира към темповете на неговото развитие. Периодично ще бъдат наблюдавани и записвани антропометричните данни на всички участници. Децата ще бъдат консултирани и насочвани как да водят здравословен начин на живот, как да работят в екип. Главната ни цел е тези деца да получат една алтернатива за социална адаптация чрез занимания със спорт, формиране на здравна култура и умения за общуване", развива позицията на своя екип Борис Недялков. Треньор по програмата е Райна Първанова.

Пресконференция на Сдружение БОКАЯ, Снимка: Ваня Минева"Бих определил моето участие като социално дарителство- аз дарявам времето си за тези деца. Нашата цел е да работим с тях, като залагаме само на силните им страни, за да има детето идея за идентичност. Така че те да изграждат самочувствие, увереност, умения за работа в екип, справяне с трудности. Виждате как се промени социалната ситуация през последните години- навсякъде има агресия, има бедност, има липса на внимание към младите хора, има липса на мотивация. Според мен във Видин 60-70% от децата могат да бъдат определени като деца от рискови групи. В този проект има психология, има педагогика, има спорт, има социални дейности и те са свързани с промяна на отношението на обществото към младите хора и на младите хора към социалната среда", казва педагогът Вергил Маринов, който също е ангажиран в изпълнението на дейностите.

"Ние силно се надяваме събраните от нашите наблюдения данни да бъдат полезни и да намерят приложение в българската образователна система, при работа с деца в извънкласни форми. Надяваме се, че ще сме и новатори в един подход за социално включване", обобщава Борис Недялков.

"Взаимодействие за шампиони" се финансира по Програмата за детско и младежко развитие, като финансирането е от Фондация "Работилница за гражданска инициатива" и Фондация "Оук". Изпълнител е Сдружение "БОКАЯ", в партньорство с СОУ "Цар Симеон Велики" и клубът по кану-каяк "Бдин 77".

Галерия

Вижте още

Два автобуса с фенове на "Монтана" тръгват за дербито във Враца

Два автобуса с фенове на "Монтана" ще пътуват за Враца в петък, за да гледат дербито на Северозапада между домакините от "Ботев" и "Монтана", от 7-ия кръг на efbet Лига. Интересът към срещата е огромен и от ръководството на монтанци увеличиха от един на два безплатните автобуси за привържениците си. Срещата на стадион "Христо Ботев“ започва в..

публикувано на 24.09.20 в 11:36

"Ботев" иска победата в дербито на Северозапада срещу "Монтана"

"Ботев" ще се стреми към победата срещу Монтана в петък, когато е дербито на Северозапада във футболния ни елит – това обяви старши-треньорът на врачани Антони Здравков . "Наясно сме с вътрешния заряд на мача. Разбираме желанието на нашите запалянковци да вземем мача на всяка цена. Точно това ни мотивира да се вложим с още по-голям хъс в..

публикувано на 24.09.20 в 11:22

Младежки национали от Русия попълват волейболния тим на Монтана

Двете попълнения на мъжкия волейболен тим на Монтана от Русия се присъединиха към подготовката на тима. 219-сантиметровият диагонал Максим Сапожков  е на 20 години, а 200-сантиметровият разпределител Максим Крескин  е на 19 г. В зала "Огоста" младежките национали на Русия направиха първа тренировка заедно. "Много се радвам, че..

публикувано на 23.09.20 в 10:46

Кула отново има футболен отбор

Възроден  е един от традиционните и най-обичани спортове в община Кула- футболът. От това лято е възстановен футболния отбор в град Кула- ФК "Кула 04", който има нов управителен съвет и повече от 20 участници. Инициативата за възраждането на отбора е на общинския съветник от Кула Любомир Георгиев , а сплотяването на играчите е заслуга на младия и..

публикувано на 23.09.20 в 10:26

Академия "Ботев" спечели футболен турнир във Враца

Академия "Ботев" спечели турнира "Звездите на БФС" за деца по програмата на БФС "Хайде да ритаме" във Враца, който се превърна във футболен празник за деца и родители. Надпреварата бе за родени 2007-2008 г. Възпитаниците на Румен Рангелов сразиха на финала Локо /Мз/ с наставник Владимир Найденов с 9:1. Двубоят за трето място бе..

публикувано на 23.09.20 в 09:05

Прециз победи в турнира за деца в Монтана

ДФК Прециз /Монтана/ спечели турнира „Футболните звезди на БФС“. На финала момчетата на треньора Владо Георгиев победиха с 1:0 Ком /Берковица/. След куп пропуски и няколко греди, единственото попадение реализира капитанът Стилиян Асенов. Осем отбора, деца родени от 2007/2009 година, област Монтана взеха участие в турнира, който се..

публикувано на 22.09.20 в 17:05

14 медала за врачански спортисти

Повече от 200 кикбоксьори от шест държави взеха участие в 3-ото издание на международния турнир “Купа на АЕЦ Козлодуй”, стил лоу-кик. На два ринга бяха изиграни 125 мача във всички възрастови групи, като шампионската купа в отборното класиране спечели отборът на “Патриот” (Дупница) с 6 златни медала. На второ място се нареди “Победа” (Враца)..

публикувано на 22.09.20 в 15:07