Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години навършва клубът по биатлон в Берковица

Снимка: СКБ "Ком-Берковица"

Биатлонът е един от спортовете, които прославят Берковица. Тук се намира единственият в Северозападна България клуб, който развива този спорт. Спортен клуб по биатлон "Ком-Берковица" тази година през месец май ще навърши 10 години от създаването си.

Изминалата 2015 година бе изключително успешна за състезателите. Децата от клуба завоюваха 35 медала от Държавни първенства /13 златни, 13 сребърни и 9 бронзови/ и 9 медала от Балкански купи/ 2 златни, 5 сребърни и 2 бронзови/. В момента клубът има  5 национални състезатели, от които четирима младежи /Петьо Иванов, Кристиян Стоянов, Християн Георгиев и Борислав Яврийски/ и една девойка /Мария Здравкова/. Трима младежи /Кристиян Стоянов, Християн Георгиев и Борислав Яврийски/ и една девойка /Мария Здравкова/ участваха в Младежкия олимпийски зимен фестивал в Лихтенщайн, четирима младежи / Петьо Иванов, Кристиян Стоянов, Християн Георгиев и Борислав Яврийски/ и една девойка /Мария Здравкова/ взеха участие в  Световното първенство, а Петьо Иванов и в Европейското първенство за младежи.

Клубът има все повече състезатели, участва и в инициативата на Министерството на младежта и спорта "Спорт в свободното време".

Какво предстои като стартове: на 19 януари състезателите заминават на световно първенство за юноши и девойки в Румъния, а през месец февруари в Лилехамер ще се проведе втората Младежка олимпиада, където Берковица ще има двама участници- Мария Здравкова и Кристиян Стоянов. Клубът участва във всички състезания от Държавния спортен календар на Българска федерация по биатлон (БФБ). Предстои и провеждането на състезанието за момичета и момчета "Берковски Олимпиец", което е част от календара на БФБ.

Задачите пред Клуб по биатлон "Ком-Берковица" са популяризирането на биатлона в общината, привличане на повече деца в този  спорт и в същото време създаване на състезатели, които да ни представят и класират на международни състезания.

През май с голямо тържество ще се отпразнува 10-годишния юбилей. Най-големият подарък, освен здраве и победи, който състезателите си пожелават е нов бус, с който да могат да ходят в планината да тренират и да пътуват по състезания.

Повече за клуба по биатлон в Берковица, можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мездренска грация спечели сребърен медал

На завършилия Трети Национален и Международен турнир по художествена гимнастика “Фрезколиад”, който се проведе на 13-14.09.2024г. в гр. София - Зала “София”, взеха участие над 350 гимнастички от цяла България. Възпитаничката на мездренската школа Биляна Петрова в категорията да 12 години завоюва сребърен медал за съчетание „без уред” и бронзов..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Вършец вече има клуб по лека атлетика

За пръв път в спортната история на Вършец учредиха и регистрираха спортен клуб по лека атлетика "Вършец 2024". На официална церемония в многофункционалната спортна зала "Арена Вършец" кметът на общината Иван Лазаров връчи на председателя на новоучредения клуб по лека атлетика Иван Велков удостоверението за регистрация във федерацията. Преди няколко..

публикувано на 15.09.24 в 16:27

"Бдин" допусна обрат в Павликени

"Бдин" Видин допусна обрат и загуби като гост на "Павликени" с 3:4 в най-резултатната сеща Срещата бе от третия кръг на Северозападната Трета лига. Бдинци поведеха в резултата с голове на Радослав Захариев в 20-ата и Александър Соколов в 28-ата минута. Домакините обаче изравниха до края на първото полувреме с попадения на Стефан Гинчев и Александър Иванов..

публикувано на 15.09.24 в 15:34

"Локо" Мездра загуби първи точки

Локомотив /Мездра/ не успя да победи у дома  Вихър (Славяново) и  срещата  от третия кръг на Северозападната Трета лига завърши при резултат 1:1, в оспорван и нервен двубой с два червени и куп жълти картони. Гостите отбелязаха първи -  Митко Русанов с глава вкара за 0:1  в 27-ата минута...

публикувано на 15.09.24 в 15:26

"Монтана" и ЦСКА II не излъчиха победител

Монтана и дубъла на ЦСКА /София/ направиха 0:0 в среща от 9-ия кръг на Втора лига. Монтанци изпуснаха чисти положения в края на първата част. Гостите не застрашиха сериозно нито веднъж вратата на домакините. В 28-та минута диагонален удар на Мартин Сораков срещна лявата странична греда на вратата на Марин Орлинов. Стражът на столичани, който има доста..

публикувано на 15.09.24 в 15:22

Малки "железничарчета" спечелиха футболен турнир

Приключи 9-ия Футболен турнир Мемориал „Семко Горанов” организиран от Община Мездра и ОФК „Локомотив”. В тазгодишното издание на турнира участваха четири клубни формации – деца, родени след 01.01.2012 г. (U13): ОФК Локомотив (Мездра), ПФК Ботев (Враца), ДФК Видин и ДФК Атлетик (Козлодуй). Мемориал „Семко Горанов 2024“се проведе във формат „Футбол 9“...

публикувано на 15.09.24 в 15:17

"Ботев" /Враца/ вкара два гола за 1:1 у дома

Христо Янев се завърна начело на "Ботев" /Враца/ с равенство. Врачани завършиха 1:1 със силния тим на "Спартак" /Варна/ , като успяха да спечелят точка у дома. Мачът от 8-ия кръг на Първа лига завърши 1:1, като и двете попадения в мача реализираха домакините. В 56-та мин. при опит да изчисти топката пред Ахмед Ахмедов, бранителят на врачани Мартин..

публикувано на 14.09.24 в 12:00