Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 януари 2016 година

Снимка: ЧЕЗ

Падналият сняг и заледяването създадоха проблеми с електрозахранването в трите области от българския северозапад. Във Видин обстановката вече се нормализира, но въпреки това днес беше свикан кризисният щаб за действия при бедствия и аварии.  Възстановено е електрозахранването в голяма част от селищата, след като вчера в 26 населени места беше прекъснато заради влошените метеорологични условия. До 14 часа днес авариите бяха отстранени, с изключение на село Бела Рада, където все още няма ток по една улиците в селото, съобщиха от общинската администрация

Проходими при зимни условия са пътищата във Видинско, информираха от Областното пътно управление в града.
В някои от населените места, заради падналия дъжд, има частично заледяване. Пътищата от Републиканската пътна мрежа, които преминават през област Враца са почистени и проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Няма ограничения за преминаването тежкотоварни автомобили по основните трасета по Е-79, което осигурява трафика между Видин и София, и пътя между Враца и Оряхово.

Заради аварии все още има проблеми с електрозахранването в някои населени места на област Монтана: "Работи се по отстраняването на авария в Добри дол, при манастира и една част от селото. През двата почивни дни обстановката беше сложна, но с общите усилия на кметовете и на екипи от институциите нещата се нормализират. Заради повреди в далекопроводите и недостъпността на авариралите участъци, се налагаше екипите на ЧЕЗ да носят материали и на ръце" - каза  областният управител Ивайло Петров. Ситуацията със снегопочистването в община Монтана е овладяна. Проблеми продължава да има с електрозахранването в 9 от 23-те села в общината. Не е допуснато обявяването на извънредна ситуация, съобщи кметът Златко Живков.

Без ток са 10 населени места в община Мездра, по информация към обяд. Някои от тях са и без вода. Ток няма в селата Брусен, Игнатица, Зли дол, Очин дол, Царевец, Лик, Ослин Криводол, Старо село, Моравица, Елисейна, както и на ул. "Първи май" в Мездра. Екипи на ЧЕЗ работят на терен, общината е изпратила и свои специалисти, които помагат при отстраняване на авариите. Всички ученици са пристигнали нормално, не работи единствено училището в село Зверино. Заради липса на ток или неприсъствие на децата, не работят и детските градини във Върбешница, Боденец, Моравица и Оселна.  


Въпреки зимните условия влакът София- Видин превозва пътниците си без проблеми. Лекото закъснение от 10 минути не притесни пътуващите днес. Влакът от Видин за София също бе пълен.

Поради лошите метеорологични условия днес бе преустановен учебният процес в няколко училища на територията на област Враца, а в училището в село Девене бяха намалени учебните занятия. "В общините Оряхово и Бяла Слатина, както и в Зверино днес бяха прекъснати учебните занятия. В училището в Девене започнаха с един час по- късно поради трудното предвижване на учители и ученици сутринта."- каза началникът на РИО Враца Галина Евденова.

Във връзка с получени сигнали в дирекция „Образование“ в Община Враца за ниски температури в класни стаи на учебни заведения, ресорният заместник - кмет Петя Долапчиева разпореди да бъде извършена проверка. След като е измерена температурата в училищата от фелдшерите и медицинските специалисти от детските и учебни заведения, е установено, че тя надвишава 20°C. Това позволява нормалното протичане на учебния процес във всички учебни заведения на територията на Община Враца.

Днешният ден бе неучебен и за няколко училища от област Монтана. "В Якимово, Брусарци и Бойчиновци бяха прекратени учебните занятия днес. Причината е авария в електроподаването и невъзможността да бъде запалено парното отопление." - каза Трайка Трайкова, началник на РИО Монтана. Няма прекъснат учебен процес в нито едно от училищата във видинска област, каза Марийка Василева, началник на РИО Видин. Само в основното училище в село Рабиша имаше с проблеми с електрозахранване и там часовете бяха намалени. Сутринта е имало и леки затруднения с пътуването на учениците, но като цяло всичко е нормално. Неучебни дни бяха обявени за днес и утре в общообразователните училища, професионалните гимназии и обслужващите звена в сферата на образованието на територията на Община Плевен. Детските градини и ясли ще работят нормално, информираха от общината.

Работещите, които не могат да се явят на работа заради бедствено положение, предизвикано от обилния снеговалеж и прекъснатото електроснабдяване, имат право на обезщетение. Това напомнят от Главна инспекция по труда, като уточняват, че според Кодекса на труда, работодателят трябва да им изплати 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган.

65 са регистрираните ентероколити в Монтанско през декември, отчетоха от Регионалната здравна инспекция. Повечето от тях 40 са деца на възраст между 5 и 9 години, уточни д-р Даниела Караджова, директор дирекция “Надзор на заразните болести”.

Десетки предложения бяха направени  по време на първото за годината заседание на Ботевския организационен комитет /БОК/ с председател кметът на Община Враца Калин Каменов, което се проведе днес във Враца. И тази година тържествените чествания ще бъдат под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който вече е потвърдил, че ще присъства на митинг-зарята на 1 юни в града.  Кметът на Община Враца предложи актьорът и учител Филип Филипов, който пресъздава образа на Христо Ботев, да влезе във всички врачански училища и чрез интерактивни уроци да разкаже за подвига на великия българин. Идеята е да се организират състезания между училищата във Враца, като всяко едно от тях участва с театрална постановка. Обсъдено бе и изявите, свързани Ботевите дни, да не бъдат само в седмицата от 26 май до 2 юни, но да стартират още през февруари.

Днес Православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики - Атанасовден. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Затова и празникът е известен като "Среди зима". Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата. Общо 290 са празнуващите имен ден във Враца, а в Плевен Атанасовден отбелязват над 900 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 септември 2024 година

Приключиха ремонтно-строителните дейности в  Центъра за високи постижения  към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин.  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова. Кметът на община..

публикувано на 10.09.24 в 18:00

Белоградчик се включва в инициативата "Да изчистим България заедно"

В кампанията "Да изчистим България заедно" се включва и град Белоградчик . Инициативата цели да обедини усилията на жителите за по-чист и приветлив град.  "Чистотата на града ни зависи от всички нас и всичко започва с една малка стъпка", каза кметът на Белоградчик Боян Минков : "Община Белоградчик за поредна година се включва в инициативата..

публикувано на 10.09.24 в 17:11

Северна промишлена зона във Видин ще остане без вода заради ремонт

Заради строително-монтажни работи и връзка между новоизграден и съществуващ водопровод водоподаването в Северна промишлена зона във Видин ще бъде прекъснато утре, на 11 септември, от 09:00 часа до 21:00 часа на 12 септември. Ремонтът включва и монтаж на спирателни кранове за подобряване на водоснабдяването в района.

публикувано на 10.09.24 в 15:56
Снимката е илюстративна

Започва прилагането на новите вариантни ваксини срещу COVID-19

От утре, 11 септември, стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В страната са доставени близо 85 хиляди дози, които са разпределени към регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. Ваксините ще се поставят безплатно, като при необходимост ще се..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Двама са кандидатите за кмет на Габровница

Двама кандидати ще се борят за кметското място в монтанското село Габровница . Изборите са на 20 октомври. Местна коалиция и „Партия на зелените“ се регистрираха за участие на изборите за кмет на село Габровница. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана реши да регистрира с наименованието в бюлетината МК „ГЕРБ (СДС и БНД)”. Другата..

публикувано на 10.09.24 в 15:16

Врачанският театър продължава традицията с детските постановки всяка събота

Драматично-куклен театър-Враца продължава утвърдената си традиция да радва децата с вълнуващи постановки всяка събота, съобщават от културната институция. Представленията се играят в Куклена зала. Тази събота,14 септември, малките зрители и техните родители ще могат да гледат новата постановка в репертоара на театъра -..

публикувано на 10.09.24 в 15:03

Кампанията "Детство мое" ще забавлява деца в Монтана

Здравословни дейности на открито и различни игри включва тазгодишното издание на кампанията "Дигитална хигиена" . Инициативата тази година се разраства и ще се проведе в три града - Враца , Монтана и Благоевград , обясни Сергей Георгиев от "Active kids"- Монтана, които са едни от участниците: "Канят нас да организираме спортните игри...

публикувано на 10.09.24 в 14:40