Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в община Видин се нормализира, няма основание за бедствено положение

Постепенно обстановката в община Видин се нормализира. На този етап няма основание за бедствено положение. Това стана ясно по време на първото за 2016 година заседание на Общинския кризисен щаб, свикан от кмета на Видин Огнян Ценков. Като председател на щаба, той представи обобщена информация за ситуацията след обилния снеговалеж през последните два дни и за предприетите действия.

Заради падналия на 16 януари мокър сняг, 26 селища на територията на Община Видин бяха изцяло или частично без електрозахранване. Огнян Ценков, двамата заместник-кметове инж. Цветан Асенов и Венци Пасков, както и служителят по сигурността Стефан Цветанов са обиколилили в неделя всички селища, за да се запознаят на място с проблемите.

"Заедно със служителите от ЧЕЗ бяхме в постоянна връзка за отстраняването на повредите, които се получиха вследствие на мокрия тежък сняг", каза Ценков и обясни, че е имало скъсани проводници и проблеми с няколко далекопровода.  Последният от тях е  включен тази сутрин в 10 часа, така че в селата Покрайна, Гомотарци, Антимово, Сланотрън и Кошава вече трябва да има ток. Електроподаването е възстановено също в селата Ботево и Цар Симеоново.

На кметовете и кметските наместници е разпоредено да ръководят пряко снегопочистването и да осъществяват контрол за отстраняването на повредите по електропреносната мрежа, като всички действия се координират от секретаря на общината Иванела Андреева. Тази нощ и сутринта е работено по снегопочистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа и улиците в населените места. Наредено е да бъде разширено платното на пътя към селата Ивановци, Въртоп и Гайтанци, за да могат да се разминават колите. Към 18 часа вчера е почистен снегът по улиците и в центъра на село Синаговци, за който слушател на Радио ВИДИН сигнализира в неделя.

По последна информация от 14 ч. на 18 януари, няма населени места без ток (с изключение на една улица в с. Бела Рада) и без вода, училищата провеждат нормално занятията си, няма сигнали и за намалени учебни часове, всички пътища са проходими при зимни условия.

Две дървета са паднали тази нощ заради тежкия сняг- до болницата и пред Търговския център във Видин, но вече са отстранени от екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на населението".

По време на заседанието на щаба бе взето решение да се създаде комисия с представители на общината, фирмата по озеленяване "Еко-Титан", общинското звено "Чистота" и "ЧЕЗ Разпределение" АД, за да се направи оглед и предприемат мерки за отстраняване клоните на дърветата, които пречат на снегопочистващата техника.Ще бъдат направени предписания и за растителността, която също създава проблеми, но е частна собственост. Бе поставен въпросът за осигуряване на генератор за нуждите на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин, за да не се стига до кризисни ситуации, в които Центъра да остава без електрозахранване.

От звено "Чистота" докладваха, че уличните платна са почистени почти до асфалт, влиза се и в кварталите. Разпръснати са 25 т смес- сол и пясък, като са обработени всички кръстовища, кръгови движения, участъците пред училища, детски и болнични заведения и други ключови места. В същото време от РУ "Полиция" съобщиха, че има готовност за затваряне на пътища, ако се наложи и ще бъдат изпратени допълнително служители.  

Огнян Ценков призова както водачите на моторни превозни средства, така и пешеходците, да бъдат внимателни и да осигуряват възможност на снегопочистващата техника да си върши работата. Той призова и собствениците на търговски обекти, както и гражданите на Видин да почистват снега от прилежащите си територии.

"Засега няма да има санкции, но глоба от 50 лв. ще плати всеки, ако има фрапиращи случаи", обеща кметът. Той изиска от членовете на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия всеки ден до 10.00 ч. да предоставят актуална информация за проблеми, произтичащи от създалата се зимна обстановка. Огнян Ценков бе категоричен, че  на този етап няма условия за обявяване на бедствено положение в община Видин.

Сигнали за непочистени пътища, паднали дървета, спряно електроподаване или други нередности, се приемат и в Общинския съвет за сигурност, на телефон 094 601 130.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16