Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин е в ТОП 5 по задлъжнялост

Реализира се Програма за извеждане от тежкото финансово състояние

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Община Видин е в първата петица на негативната класация на най-задлъжнелите български общини. Това показват последните данни на Министерство на финансите. Просрочените задължения на видинската община към края на ноември са 7 315 601 лв. Общо дълговете към доставчици на услуги и към кредитори са над 20 млн. лева, което е около 2/3 от общия годишен бюджет на Общината. Още на първото заседание на новия Общински съвет Димитър Велков- председателят на групата на БСП, внесе питане до кмета за актуалното финансово състояние на общината. Отговорът- "дълговете са 22 млн. лева."

"Това задължение е също толкова голямо, колкото беше и при дясното управление на Румен Видов. Приказките, че са върнати някакви пари и че нещо е направено по този въпрос, се оказва, че са не съвсем верни- числата го показват. Задължението през последните месеци сигурно е нараснало още повече, защото беше гласуван нов дълг, който е 2 млн. лева и с това числата стават доста по-различни. СнимкаБСП е единствената политическа сила, която беше против тегленето на нов дълг и то не заради това, че не осъзнаваме, че състоянието е тежко и критично, а сме против тази част, в която се казва, че тези пари трябва да бъдат разпределени на десетте най-големи кредитори на Общината. Ние активно даваме предложения, касаещи финансовото стабилизиране на Общината. Поставихме питане за прозрачността на разходите на Общината, което, ако беше прието, щеше да доведе до изясняване, а оттам и до намаляване на разходите, защото всеки един гражданин щеше да може просто да отвори сайта на Общината и да види какви пари се харчат за продукти за детските градини, какви пари се харчат за снегопочистване, колко е заплатата на кмета и т.н. Това е по пример от САЩ и след като там беше въведено, вече няма такива корупционни практики. Другото, което направихме с цел намаляване на разходите, е нашето предложение за премахване на "Синята зона", знаете, че и там изтичат някакви средства, но не бяхме подкрепени за отпадането на този тежък "данък паркиране". Дори чувам, че се прокрадват идеи за въвеждане на "паяци", скоби и т.н. Не мислим, че хората в най-бедния край трябва да имат допълнителни финансови трудности.", каза за Радио ВИДИН Димитър Велков.

Задълженията на Община Видин бяха натрупани през последните десетина години и образно казано "връзват ръцете" на новоизбрания кмет Огнян Ценков. Преди месец бе усвоен безлихвен кредит от Министерството на финансите за 2 млн.лв. Парите са за покриване на част от натрупаните задължения и финансово оздравяване на Общината.

Снимка"Финансовото състояние на Общината все още е критично. Когато встъпих в длъжност, не разполагахме със средства за работни заплати, не разполагахме със средства за вноската по кредита, който вече е на сериозна стойност- около 6,2 млн. лева. Успяхме да излезем от запорите- от 23 декември са вдигнати запорите и на банковите сметки, и на касата, но трябва да вървим в посока да покрием тази задлъжнялост, да удовлетворим натрупаните задължения към кредиторите, защото те са в правото си да налагат запори, а запорите генерират допълнителни разходи, които са в порядъка на 30 до 50% върху сумите. Не мога да кажа като точна сума, колко е задлъжнялостта на Общината, може би е около 20 млн. лева. Получихме 2 млн. безлихвен кредит, с който се разплащаме, съгласно решението на Общинския съвет, с десетте най-големи кредитори. Но тази задлъжнялост продължава да се увеличава. Следващата стъпка, която предприех, е, че разписах писмо с искане до директора на Държавна финансова инспекция за провеждане на финансова ревизия, защото вече трябва абсолютно точно да се запознаем с финансовото състояние на Общината. В момента реализираме Програма за извеждане на Общината от тежкото финансово състояние. Тази програма сме я изготвили заедно с министъра на финансите. Ще излезем от това състояние с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, които не включват само взимането на кредити. Друга мярка е разкриването на работни места. Работи се по изграждането на Интермодален терминал, в скоро време очаквам там да бъдат разкрити между 1500 и 2000 работни места. С привличането на инвестиции Общината ще генерира все повече и повече приходи. Като цел съм си поставил в края на мандата цялата задлъжнялост, с изключение на кредита, да бъде приключена.", обясни пред Радио ВИДИН кметът Огнян Ценков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30