Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 януари 2016 година

Снимка: Ваня Минева

Жълт код за ниски температури бе обявен в 16 области на страната от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките (БАН). Кодът бе в сила и за областите в Северозападна България - Видин, Монтана, Враца и Плевен. Минус 21,5 градуса е била температурата в Кнежа в 5 часа тази сутрин, съобщиха от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Това е и най-ниската температура в страната днес. Във Видин термометрите са показвали -16 градуса, в Монтана и Враца- 13 градуса под нулата. В Монтанско най-студено тази нощ е било в района на село Бъзовец. Там уредите са отчели минус 21.4 градуса, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Минус 18 е било в станцията в село Д-р Йосифово. "Типична зимна бяла приказка. Преди години в региона са измервани температури и до - 28 градуса, нищо необичайно... Студеното време ще се запази до края на седмицата, като постепенно температурите ще се повишават"- прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. И в края на седмицата ни очакват студове, каза за Радио ВИДИН синоптикът в сектор "Метеорологично обслужване" на Хидро-метеорологичната обсерватория в Плевен, Николай Ятански.

Независимо от ниските температури, учебните занятия във всички училища протичат нормално, съобщиха от пресцентъра на Общината. Единствено от ГПЧЕ "Йордан Радичков" са уведомили днес, че в класните стаи температурата не може да достигне оптималните стойности (което е констатирано след проверка на Регионалната здравна инспекция) и поради тази причина искат занятията да бъдат отменени на 21 и 22 януари. Докладната записка от директора на училището Любомир Георгиев е съгласувана с Регионалния инспекторат по образованието. Кметът на Община Видин Огнян Ценков издадe заповед за отмяна на учебните занятия в посочените два дни.

Заради лошите климатични условия 9 училища в област Монтана останаха затворени днес. Освен училищата в общините Якимово и Бойчиновци, денят е неучебен и за училището в село Септемврийци, каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Монтана Трайка Трайкова: "За днес имаме само училището в Септемврийци, за което в последния момент се оказа, че децата не могат да стигнат до училище, останалите, в общините Якимово и Бойчиновци, не учат от няколко дни. В тези общини кметовете са пуснали заповеди за три неучебни дни- понеделник, вторник и сряда, за Септемврийци ще преценим утре каква е ситуацията."

Заради минусовите температури, утре Община Враца съвместно с Български червен кръст-Враца ще раздават топъл чай. Пунктът ще бъде разположен пред сградата на Сувенирната палата в града. В акцията ще се включат служители от дирекция "Здравеопазване, социални и младежки дейности" към общинска администрация и доброволци от младежката организация на БЧК. Топлата напитка, която е осигурена от Община Враца, ще се раздава безплатно от 10 до 12 ч.

В момента няма опасност от преливане на реки в страната. В това увери за Българското национално радио  Асен Личев от Министерство на околната среда и водите. В случай, че снегът в момента се стопи изведнъж, опасността от наводнения е огромна и съвсем реална, допълни Личев.

Обстановката в общината вече е напълно нормална, съобщиха от Общинска администрация Мездра. Възстановено е електроподаването от вчера и в последните две села от Искърското дефиле- Очин дол и Зли дол, водоподаването навсякъде също вече е нормално. Учебният процес във всички училища и детски градини върви нормално, при добре отоплени помещения. Обстановката в Община Видин през изминалото денонощие е спокойна. Няма селища без електрозахранване и вода, пътищата са проходими при зимни условия, съобщават от общинската администрация.

Възстановено е движението по Дунав мост II в посока Румъния. Тази сутрин движението там бе временно ограничено, поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от АПИ. Няма въведени ограничения за движение на МПС в областите Видин, Враца и Монтана. Опасност от падащи камъни има на път Е-79 в районите на Мездра-Ботевград и Видин-Монтана.

В Плевен за три дни обезопасиха 17 опасни дървета, заради снега. Част от тях са отрязани, на други са подрязани короните. Това съобщиха от общинското предприятие "Паркстрой". Тази зима екипите на дружеството са окастрили или разчистили общо 43 дървета в областния град. Някои от тях са паднали, в резултат на снега. В други от случаите е било необходимо да бъдат изрязани надвиснали или пречупени клони, създаващи проблеми за придвижване на хора и автомобили. Имало е паднали дървета, които временно са блокирали движението по отделни улици. Екипите работят целодневно, въпреки изключително ниските температури.

Висока лавинна опасност в планините- за това предупреждават от Планинската спасителна служба (ПСС). Причината е значителното количество сняг и силният вятър от югозапад. Ниските температури, както и прогнозата за задържането им подсказва, че снежната покривка скоро няма да се стабилизира. Под минус 22 градуса паднаха тази нощ температурите на връх Ком на 2000 метра надморска височина. Времето е много студено, има опасност от измръзвания и туристите трябва да са изключително внимателни, съветва Сергей Рангелов, ръководител на ПСС Берковица: "При тази дебела снежна покривка лавинната опасност е много голяма. В нашия район са обозначени лавинните места и хората ги избягват."

Студът измъчва най-много работещите на открито. Голямата безработица във Видин обаче кара хората да търпят несгодите, показа анкета на Радио ВИДИН: "Като няма друга работа, работим каквото има, с нищо не се отоплявам, обличам се по-дебело... Плаче ми се вече от студ, на краката и на ръцете е ужас. Слагам бутилки с топла вода в джобовете, защото тук няма никакво отопление. В будките за продажба на вестници е много студено, това са нечовешки условия за труд, да стоиш 8 часа на този студ е нещо страшно." Работодателите са длъжни да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия, напомниха от Инспекцията по труда.

Ниските температури затрудняват и сметоизвозването във Видин. Това съобщи за Радио ВИДИН ръководителят на звеното по чистота към Общината Красимир Попов: "Почистваме около контейнерите, за да могат да минат колите, за да можем да събираме сметта, доколокото е възможно в това много студено време. Заради ниските температури има затруднения и в хидравличните установки на сметосъбиращите машини. Почистили сме от леда пешеходните зони и стъпалата пред обществените сгради, за да могат хората да се придвижват спокойно." Вчера са разхвърляни 25 тона химическа смес срещу заледяването по видинските улици и за сега не се налага нова обработка на пътните платна, каза още Красимир Попов.

За проблеми с осветлението на площад "Бдинци" във Видин сигнализираха слушатели на Радио ВИДИН. Осветлението се включва час- два по- късно след като се стъмни и през това време площадът тъне в мрак. От пресцентъра на Общината обясниха, че причината е в минусовите температури, които оказват влияние на сензорите на лампите и затова се получават проблемите с включването им.

Паднал електрически кабел остави без ток монтанското село Вирове за ден и половина. Повредата е отстранена, но все още има още проблеми с електрозахранването, каза кметът Валентин Колов. В село Вирове има проблеми с уличното осветление от вчера- в една част от селото не работи, а в друга, лампите светят денонощно. Проблемът е технически, а причината е в снега по проводниците, уточни Колов. Аварията ще бъде отстранена за денонощие.

Увеличават се случаите на хора със счупени крайници във Видин, които търсят лекарска помощ. "Общата бройка на пострадалите от Нова година до сега е 105. Това са контузии на ръце, на крака, на гръден кош. Включително и тези, които са си паднали вкъщи и такива, които са паднали по улиците. От тях 6 са хоспитализирани в хирургия и 18 в ортопедия. Вчера имаше две жени със счупени глезени, един мъж със счупена тазобедрена става. Има и едно детенце, паднало в училище със счупена ръка, което е гипсирано и пуснато вкъщи. Едната жена е гипсирана и пусната вкъщи. Мъжът е докаран от Кула, той е намерен паднал, приет е в ортопедия. И другата жена е приета в ортопедия за оперативно лечение", обясни за Радио Видин началникът на Спешното отделение на видинската болница д-р Светлана Антонова. Сезонните заболявания мъчат видинчани, но няма рязко увеличаване на случите за сега. Вчера 21 човека са приети в болницата. Повечето са с кардиологични заболявания, две тежки ангини с абцес на сливицата са приети в отделението "Уши, нос, гърло".

Фалшиви експертни решения от лекари спасяват безработни от Лом да не полагат обществено полезен труд. Социалните служби са обжалвали 70 решения на ЛКК- лекарски консултативни комисия, съобщи Георги Цеков, директор Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана:"Има злоупотреби. Особено в Лом има около 70 случая на отпуснати ЛКК-протоколи за лица, полагащи обществено полезен труд, които сме обжалвали пред НЕЛК и РЗИ-Монтана. 52 от жалбите са потвърдени, очакваме решение и за останалите 20." Над 1200 души в Лом са на социално подпомагане. Проверките там са засилени, уточни Цеков.

Подкрепяме италианския бизнес във Враца и предлагаме нови възможности за инвестиции в града. "Това заяви кметът на Община Враца Калин Каменов по време на среща с италианския посланик Марко Контичели и представители на Конфиндустрия България. Събитието се проведе днес в Община Враца, като в него участваха още зам.-кметът Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет Враца Румен Антов, както и представители на италианския бизнес във Враца. По време на срещата Калин Каменов представи секторите, които предлагат възможности за инвестиции в града- лека промишленост, образование, туризъм. "Дуалното обучение, което въвеждаме от следващата учебна година във всички професионални училища във Враца, ще акцентира върху подготовката на квалифицирани кадри, които ще имат възможността да се реализират в някои от италианските предприятия във Враца", посочи още Каменов. След официалната среща градоначалникът и италианската делегация посетиха местни фирми, които са едни от големите инвеститори във Враца.  

Административният съд във Видин отмени заповедите на Директора на Областната диркция на МВР Видин, с които бяха наказани осем младши автоконтрольори в сектор "Пътна полиция", отдел "Охранителна полиция".
Осем административни дела по жалби на държавни служители в Областната дирекция на МВР бяха образувани в Административния съд във Видин. Оспорвани са заповеди на директора, с които на служителите са наложени дисциплинарни наказания "порицание" за срок от шест месеца по Закона за МВР. "За времето на изпълнение на служебните си задължения те не са изпълнили едно от временните им задължения, а именно ползването на микрофони при извършване на проверки на превозни средства и граждани"- е мотивът за наказанията. Според събраните доказателства по делата и извършен експеримент от комисията за проверка на случая e установено, че камерите по време на дежурствата са работили и при всички проверки документите са изготвяни според изискванията в обхвата на камерите на предните седалки в автомобила. Установени са обаче технически проблеми с микрофоните за този период.

Повече безплатни винетки са издали социалните служби в област Монтана от началото на годината. В сравнение със същия период на 2014 увеличението е с близо 500, уточни Георги Цеков, директор Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана: "Към средата на януари миналата година сме имали 2285 отпуснати винетки, а сега са 2750, т.е. почти 500 повече. До известна степен го отдавам на факта, че цената на винетката се повиши, но от друга страна имаме доста голямо повишаване на инвалидизирането на гражданите."

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките и отдалечени населени места на област Видин е проведена от 12 до 18 януари,
съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. В едноседмичната операция са участвали и екипи на Зоналното жандармерийско управление в Монтана. Проверени са 280 моторни превозни средства и 398 лица. Съставени са 100 акта за констатирани административни нарушения, изготвени са 36 полицейски разпореждания и протоколи на лица,  за които има достатъчно данни и се предполага, че могат да извършат престъпление или нарушение на обществения ред. Установени са три лица, обявени за общодържавно издирване. Образувани са осем досъдебни производства.  

В навечерието на Бабинден- 21 януари, Плевен е рекордьор в Северна България по броя на родените бебета през тази година. Това показва Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването.
От 1 януари до днес в Плевен и областта са се появили на бял свят 131 бебета. През миналата година в трите плевенски родилни отделения и в региона са родени 2748 деца, като областта е втора по брой на новородени в Северна България след Варна. По случай Бабинден утре в АГ-комплекса на Университетската болница в Плевен е организирано тържество от 10.00 ч., съобщиха от Медицинския университет в града.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна провеждането на поредица срещи с областни управители и кметове на общини за обсъждане на конкретни проектни предложения, включени в Целенасочената инвестиционна програма на правителството в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Заместник-министър Иван Аспарухов, който ръководи дискусиите, определи срещите като необходима стъпка за финализиране на изготвянето на програмата, преди внасянето ѝ за обсъждане в Министерския съвет. Първите срещи са били с представителите на областите Видин, Враца и Монтана, Ловеч и Плевен, които са обект на целенасочени интервенции на подпрограмата в подкрепа на развитието на Северозападна България.

Безработицата във Врачанско се е увеличила през последния месец на 2015 година- това отчетоха в Бюрото по труда. С 82-ама повече са били лицата без постоянни доходи през декември в сравнение с нивата от ноември в общините Враца и Криводол- 4 382 души, което прави 10.02% за града под Околчица и 43.40 процента за Криводолско. Средното ниво на безработица за областта продължава да е двойно по-голямо от равнището за страната. Ако в края на декември в България процентът на хората без препитание е бил 10.02 на сто, то в десетте общини на Врачанско безработните са 19.73%.

Трудови възнаграждения за над 330 хил. лв са изплатени след наместата на Дирекция "Инспекция по труда" Враца през миналата година. 10 са били предприятията, които са бавели плащанията към своите работници, допълват от инспекцията. Общо 1565 проверки са извършени за 2015 г., като 953 от тях са заложени в годишния план, а 665 са непланирани. Установено е, че повечето работодатели са изпълнили дадените им задължителни предписания, като изключения е имало само в 39 случая. Наказателни постановления за 322 хил. лв е наложил контролният орган за периода и е издал 171 акта.

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване  е свързано със самобитния и типичен обичай за Кула- "Къпачи на Ивановден". Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Групата на къпачите винаги е от нечетен брой млади мъже- ергени. Дружината в по-нови времена къпе и всички работещи в институциите, гражданите по улиците и заведенията. След обяд къпачите се събират в читалището, откъдето са тръгнали предишната нощ и със събраните месо, хляб, вино се приготвя трапеза, която продължава до вечерта. Обичаят е много тачен в Кула и се провежда от столетия.

На 23 януари на пистата в зона Ком официално ще бъде открит ски сезона в Берковица. Организаторът, Община Берковица е предвидил много съпътстващи мероприятия. За всички малчугани общината ще заплати картите за влека. Успоредно с това на Градския стадион в Берковица в дните 23 и 24 януари ще се проведе празник на спортсменството и таланта- състезанието по биатлон "Берковски олимпиец". Очаква се лично патронът на спортния празник европейската шампионка по биатлон Павлина Филипова да даде начало на стартовете.  Участие ще вземат най-добрите школи от страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30