Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайде на Бабинден в Ново село!

На Бабинден в Ново село
Снимка: Ваня Минева, архив


Затова го обичам Ново село, защото още от "време оно" е почитало жената като продължител на рода, като пазител на  традициите, като възпитател на поколенията. Достатъчно е да спомена втория ден на новоселската сватба, за да си спомнят новоселяни, че тогава хорото се води само от жени- свекървата, майката, булката.

Бабинден е един от женските празници и в националния ни календар, и в новоселския. Той от години е  общински празник. И новоселяни предпочит да запазят датата като традиция- 21 януари.  Както и основните моменти- да свири духова музика на площада; да се отиде с хоро до "Болницата", така е останало името на сградата, в която са се раждали децата от моето поколение, та чак до синовете ни, нищо, че сега е Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора; да се поднесе пита с мед на "бабата" и менче със сапун, за да благослови тя:

"Колкото капки във водата, толкова деца във родата! Както сапунът се плъзга в моите ръце, така леко да се раждат бебетата!"

На Бабинден в Ново село, Снимка: Ваня Минева, архивНикой не помни от колко години после, на площада се играе хоро, на което акушерката раздава китки здравец на младите жени и кукли- с пожелание да увеличи семейството през настоящата година с момченце или момиченце.

На територията на община Ново село в момента живеят две акушерки, и двете с името Савина. По-възрастната е от Винарово, а по-младата от Ново село. Но тъй като едната е пенсионерка, а другата се грижи за възрастните хора от Центъра, отново честта да бъде "Баба" се падна на д-р Наташа Петкова, която е личен лекар на младите майки и техните рожби.
 
Веселието ще почне в 10 часа и ще продължи до вечерта, с пищен обяд, конкурс за най-добра кулинарка, весела музика, избор на "Мисис Бабинден" и "Баба Бъц". "Бъц" е здравото дърво, което поддържа огъня, затова "Баба Бъц" новоселяни наричат зрялата и мъдра жена, която поддържа  мира и реда в многолюдното семейно огнище.

Задължително на празника ще има и поздравления от читалищата- я пресъздаване на обичай, я малки танцьори ще вдигнат настроението. Този път читалище "Зора" село Винарово ще пресъздаде обичая "Ходене при бабата", а танцовият състав на читалище "Светлина" село Неговановци ще покаже китка местни хора.

И както повелява традицията, на този празник няма мъже! Изключение правят гостите- кметът, председателят на  читалището и лекарите. Но в залата те носят забрадки или престилки. И тази година очакваме Георги Стоенелов да поздрави  жените- и младите, и бабите. Надяваме пак да ни гостува и д-р Вълчев от Здравната каса. Сред най-желаните гости винаги е и Андрей Димитров-  председателят на новоселското читалище "Земеделец", заради всеотдайността, с която работи за читалището и настроението, което винаги носи със себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35