Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 януари 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН

Видинската болница "Света Петка" посрещна Деня на родилната помощ с ремонтиран родилен сектор и родени от 4 януари до момента 21 бебета. В празничния ден АГО-то бе изпълнено с много гости. "Демократичните жени"- Видин подариха нови спални комплекти на родилно отделение. Кметът на община Видин Огнян Ценков дари лични средства, с които бяха закупени комплект мебели - ъглов диван и масичка- във връзка със заявеното от него намерение всеки месец да отделя определена сума от работната си заплата за благотворителни цели. Четири комплекта спално бельо бе подаръкът от името на Община Видин. Лични средства за АГО дари и областният управител Момчил Станков.
   
Бабинден бе отбелязан и в Многопрофилната болница на Белоградчик. Кметът  на общината Борис Николов отправи поздравителен адрес и кошница с цветя до д-р Румяна Цонева - завеждащ Акушеро-гинекологично отделение. Гост на тържеството беше председателят на Общинския съвет Мирослава Чавдарова, чиито първороден син е роден в родилно отделение на многопрофилната болница. Тя поздрави всички участници в празника. "Бабинден" бе отпразнуван и от Пенсионерски клуб "Мадона". В него участваха всички пенсионирани акушерки, работили десетки години в АГО на местната болница. За мисис "баба" бе избрана дългогодишната акушерка Олга Димитрова, която участва и в празничния ритуал, характерен за днешния обичай.
   
В мездренската библиотека днес отбелязаха Бабинден. Малчуганите от група "Далматинци" при втора детска градина в железничарския град получиха отговор на въпросите: "Как съм се появил на този свят и кой се е грижил за мен в първите дни?" Акушерката Ели Радева обясни на децата, че Бабинден не е просто празник на техните баби. На тази дата празнуват и акушерките- тези, които помагат на бебето да се роди. Децата поздравиха всички акушер-гинеколози, след което, заедно с бабите си, се включиха в състезателни игри.

1000 лева са събрани по време на кампанията на фондация "Искам бебе" за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Северозападна България. Средствата ще бъдат предоставени на семейство от Брегово. Целта на инициативата бе да събере 10 000 лева, необходими за ин витро процедури, припомни кординаторът на организацията за Северозападна България Първолета Николова. Организацията събира утре във Враца представители на всички общини в Северозапада. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за създаване на общински фондове за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. В момента такъв има само във Враца.

Лошо е управлението и стопанисването на ДКЦ 1 във Видин. Натрупаните дългове са в размер на 370 000 лв, каза председателят на Постоянната комисия по здравеопазване, социални дейности и социална политика, д-р Тошко Методиев. По думите му лекарите в ДКЦ 1 са под необходимия минимум, липсва рентгенолог, а рентгенът е с изтекъл лиценз. Управителят на ДКЦ 1 д-р Йоханова си е подала оставката, изтекъл е и договорът й за работа.

Студът изцежда защитните сили на организма. Липсата на слънчево греене, преумората и стресът също допринасят за това, каза кардиологът от Белоградчик д-р Жоро Николов.

Във видинското село Синаговци събират помощи за Бисерка Славчева и детето й, които останаха без дом след пожар. Огънят е избухнал вчера и за минути е изпепелил обзавеждането, а къщата е  станала необитаема. Хората се отзоваха и помагат с каквото могат, каза кметът Иван Иванов. Семейството временно е при роднини, но търсим дом за жената и детето. Причината за пожара е неправилно ползване на отоплителен уред.

Административният съд във Враца образува дело по жалба, внесена от кмета на мездренското село Руска Бела - Владимир Пенчев, съобщиха от институцията. Протестът на кмета е срещу решението на общинската избирателна комисия в железничарския град от 12 януари т.г., с което са прекратени пълномощията му. До там се е стигнало заради влязла в сила присъда на Пенчев - наложеното му наказание е "лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер", уточняват от ВАС. Образуваното дело е заведено под №28. Подобен казус има и в село Добруша, община Криводол.

Десетки врачани пиха горещ чай в центъра на града, благодарение на акция на общинската управа и младежката организация на БЧК. Кампанията се организира днес, един от най-студените дни на тази зима. Идеята на организаторите е и утре да има шатра в центъра на града, край Сувенирната палата, в която да раздават от безплатния чай.

Огромни дупки са се образували на главен път Е-79 на територията на село Медовница, община Димово. Лошият път създава условия за произшествия, сигнализира в "Посоките на делника" слушател на Радио ВИДИН. Дупките са запълнени с чакъл, каза кметът на село Медовница Павлина Ненчева и добави, че мярката е имала временен резултат. Вследствие от топенето на снеговете на пътя се стича вода, която пълни дупките. На лошия участък често аварират автомобили. Изграждането на ново отводнително съоръжение от община Димово ще реши трайно проблема с рушенето на асфалтовата настилка на път Е-79 в село Медовница. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Продължава да бъде затруднено движението по второстепенните улици в крайните квартали на Видин. Падналият сняг вече е утъпкан и заледен и ходенето пеша е почти невъзможно. Фирмата ангажирана със снегопочистването има затруднения при влизането в малките улички заради паркираните автомобили. Очаква се в утрешния ден служителите на фирмата да опесъчат и малките улици в крайните квартали на крайдунавския град.

В Заседателната зала на Община Враца, кметът Калин Каменов раздаде наградите в конкурса за най-добре почистено пространство пред сграда в града. Парична награда и грамота градоначалникът връчи на Христо Тодоров, Цветан Вардев и Пламен Цветанов, Йоана Георгиева, Мирослав Цеков, Мая Николова, Кристина Кръстева и Виктория Звездомирова. Пред медиите беше направена презентация със снимки, изпратени от наградените на почистеното от тях място, с които участваха в конкурса.

В Берковица бе проведено обществено обсъждане на проекта за бюджет на Общината за 2016 година. Бюджетът отново ще е социално ориентиран. За поредна година Общината не предвижда увеличение на размера на местните данъци и такси, наеми и такса битови отпадъци. Бюджетът е в размер на 11 333 147 лева.

21 и 22 януари са обявени за неучебни в езиковата гимназия във Видин поради невъзможност температурите да достигнат оптималните стойности. Със своя заповед кметът на Видин отмени учебните занятия днес и утре. Те ще бъдат възобновени в понеделник, 25 януари". В останалите училища във Видин учебните занятия протичат нормално.

До 1 февруари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Срокът изтича на 31 януари, но тъй като той е почивен ден, лицата ще могат да подадат декларация до 1 февруари 2016 година. Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

Петима души са допуснатите до следващ етап за участие в конкурса кандидати за длъжността "Социален работник" по проект "Приеми ме 2015" в Плевен. Комисията за разглеждане на постъпилите заявления реши, че други четирима кандидати отпадат, тъй като не са представили документи, доказващи покриването  на минималните изисквания за професионален опит. Интервю с допуснатите кандидати ще се проведе на 01.02.2016 г. от  13.30 ч. в Актовата зала на първия етаж на Община Плевен.

В питейната вода във Видин съдържанието на нитрати е повече от допустимото, в 14 от 29 града има един или повече замърсители в питейната вода. Това сочи проучване на качеството на водата, извършено от Асоциация "Активни потребители". Враца и Монтана са сред четирите населени места без проблеми. От Регионалната здравна инспекция във Видин, която контролира качеството на питейната вода, съобщиха, че през миналата година са направили 148 проби. Те показват, че качеството на питейната вода в област Видин отговаря на изискванията.

С рязкото понижаване на температурите в последните дни потреблението на електроенергия се повиши, съобщиха от ЧЕЗ. Товарите по мрежата на дружеството са се увеличили средно с 24% в сравнение с предходните дни. Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия традиционно отбелязва ръст от 30-40% спрямо потреблението през септември. Това се отразява и върху размера на месечните фактури.

Към днешна дата все още не са готови експертизите, направени на конфискуваните в село Меляне антики. Припомняме, че през септември криминалисти иззеха стари оръжия, глинени съдове, старинни накити и монети от частния музей на скулптора -дърворезбар, Чавдар Антов."Експертизите се бавят, това е напрежение", казва антикварят.Той няма надежда, че ще му бъде върнато всичко конфискувано.

От понеделник започват първите технически проверки на състоянието на най-рисковите язовири в страната.
Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Най-опасните язовири ще бъдат проверени в рамките на няколко дни. Специалистите ще проверяват състоянието на преливниците, изпускателите, инженерното оборудване по язовирните стени.

Симфониета Видин тази вечер кани видинчани и гостите на града на концерт "Увертюри от френски опери". "Музиката е много добре подбрана, лека по характер, зарежда в този студ с нещо много светло, много свежо", каза в "Посоките на делника" диригентът Георги Патриков. Солист е 11-годишният Кай Орлинов, който е с видински корен. Концертът във Видин е от 18 часа, в зала Филхармония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48