Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларското училище в Берковица провежда днес отворена сесия

Снимка: Радио ВИДИН
От 12:00 часа доайенът на родното пчеларство ще изнесе лекция в Берковица, съобщи Владимир Каменов, координатор на Федерацията на българските пчелари за област Монтана. Срещата е в салона на Детски център "Камбанка". С Костадин Якофов ще бъде и Христина Якофова, която е потомствен пчелар и негова дъщера. Темата е: "Кошер "1300 години България". Технология за работа с 8-рамков многокорпусен кошер, комбиниран с помощни семейства". Поканени са всички ученици от пчеларското училище, пчелари от района и страната, граждани.


"Ще се проведе пореден курс на плечарската академия. Мисля че това е нещо интересно, което дава възможност на хората да получат допълнителни доходи, а вече някои от тях и основни", каза заместник кметът Радослав Найденов.

Срещата включва и презентация на нови препарати и инвентар, дебат и договаряне за по- висока изкупна цена на меда и пчелните продукти в Северозападна България. Ще бъдат представени и новосформираните дружества към Федерацията на българските пчелари за Северозапада.

За първи път в Северозапада идва истински пчелар, от който хората могат да научат полезни неща и да отглеждат пчели успешно и продуктивно. Инициативата е по линия на училището за пчелари, което отвори врати в края на миналата година. То е напълно безплатно и се организира от Федерацията на българските пчелари със съдействие на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. Курсът ще е с продължителност почти една година, като през есенните и зимните месеци ще е под формата на лекции, а през пролетта и лятото ще са практически занятия. Трябва да се покрият общо 150 учебни часа. В края на курса, след изпит, ще се издава диплома от Федерацията на българските пчелари, която ще се признава от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 септември 2024 година

6573 ученици посрещнаха училищата в област Видин. Над 535 са първокласниците. Безплатните учебници са доставени навсякъде. В четири училища в област Видин продължават ремонтните дейности, но те няма да попречат на откриването на новата учебна година и на провеждането на нормален учебен процес. Без  проблеми започна учебната година в област..

публикувано на 16.09.24 в 18:05

В сряда спират водата в няколко видински села

Проблеми с водоподаването ще има в сряда, 18 септември, във Видин и няколко села, съобщават от „Водоснабдяване и канализация”- Видин.  От дружеството информират, че поради отстраняване  на авария на главен довеждащ водопровод за гр.Видин,  за времето от 06:00 до 18:00 часа на 18.09.2024 г. щ е бъде преустановено водоподаването за селата:..

публикувано на 16.09.24 в 17:23

Задържаха нелегални заготовки за кутии за цигари на Дунав мост 2

Митнически служители са установили близо 3 тона заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на Дунав мост 2 при Видин.  При извършения контрол се е установило, че един палет с тегло от 860 кг съдържа 120 бобини и заготовки за кутии на..

публикувано на 16.09.24 в 16:17

Васко Громков за първия учебен ден и първата среща със зъболекаря

Една от първите срещи на Васко Громков със зъболекар била в първия учебен ден на първи клас и това станало причина за отсъствието му от колективната снимка на класа. Това разказа в "Час при зъболекаря" известният дниджей, музикален журналист и телевизионен водещ.  "Здравите зъби са свързани с ходенето на зъболекар. За някои това е доста..

публикувано на 16.09.24 в 16:01

Окръжна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем и задържа наркоразпространител

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за  незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение. В хода на претърсване в имот на ул. „Кръстьо Българията“ в гр. Враца са били открити и иззети 43 полиетиленови плика, съдържащи суха зелено-кафява..

публикувано на 16.09.24 в 14:52

Двама души загинаха при пожар във Видин

На 16 септември в 3.57 часа е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. "Гладстон" в областния град.  Насочените към адреса три екипа на РСПБЗН - Видин потушили пламъците. Загинали са двама от обитателите на жилището – 40-годишен мъж и 46-годишна жена. Пострадала е 76-годишна жена, тя е настанена за лечение във видинската болница. Оперативна група..

публикувано на 16.09.24 в 13:22

В Монтана извършват прегледи за туберкулоза

Прегледи за туберкулоза правят в болницата в Монтана от днес. До края на седмицата четирима лекари ще извършват консултации с пациенти. Инициативата ще даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата – какви са симптомите, начин на заразяване, рискови фактори,..

публикувано на 16.09.24 в 12:15