Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 януари 2016 година

Снимка: радио Видин

Българското национално радио отбелязва днес 81 години от създаването си. По традиция тази вечер ще бъдат раздадени годишните награди "Сирак Скитник". Те са учредени през 2001 година. Церемонията ще започне в 18:30 часа в Първо студио на радиото и ще се предава пряко по "Хоризонт". Категориите са три - голямата награда "Сирак Скитник" за значим принос в развитието на БНР, награда за радиожурналистика, която е индивидуална, и за открояващо се присъствие пред микрофона и награда за радиопредаване, която е колективна и е за професионализъм и оригинални идеи през 2015-а. Изборът на победител във всяка от трите категории, се обсъжда и гласува от Обществения съвет на БНР. Присъждат се и награди, номер едно на програма, които се определят от ръководствата на всяка от ефирните програми. За "№ 1 на Радио ВИДИН" е номиниран Цветомир Цветанов.

Правителствената пресслужба предостави информация във връзка с постъпило писмо от Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., в което се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на "Химко" АД, непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на "тази група". "Химко" е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик - Росица Томова от София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника "Химко" се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва. Тъй като държавата няма собственост в активите и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността"- се казва в съобщението на правителствената пресслужба.


Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Окръжна прокуратура във Враца да извърши проверка за законността на дейността в кметството в село Галиче, община Бяла Слатина, съобщиха от държавното обвинение. Проверката ще обхване периода от началото на предходния мандат на кмета Ценко Чоков до настоящия момент (2011 - 2016 г.), съобщиха от прокуратурата. За проверката преди дни заговори говорителят на главния прокурор и обвинител от Върховна касационна прокуратура Румяна Арнаудова. Проверката е в следните направления: законосъобразност на действията на кмета на Галиче по удостоверяване подписи на частни документи, подписи и съдържание на пълномощни, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа. Обект на проверката са регистъра на нотариалните заверки и извършването им, както и осчетоводяването на таксите в общинския бюджет; наличието на документацията, като се сравнят удостоверяванията в нея със събирането и внасянето на суми в общинския бюджет; стопанисването от страна на кмета на Галиче на общинска собственост. Ценко Чоков ще бъде проверяван и за изпълнението на правомощията му за спазването на обществения ред. По това направление ще се събере информация от преписки в МВР и в прокуратурата, от досъдебни наказателни или съдебноадминистративни производства и др., вкл. ще се извърши съпоставка на данни за последваща дейност на прокуратурата или органите на МВР по случаите, "започнати" от кмета на кметството. Ще се провери и дали Ценко Чоков е изпълнил задълженията си по опазването на селскостопанското имущество на територията на кметството. Прокуратурата ще провери и изпълнението на бюджета на община Бяла Слатина в частта му за кметството на Галиче. Проверката ще се извърши съвместно със служители от Главна дирекция "Национална полиция"- МВР. Ще се проверят и всички случаи на възлагане на функции от кмета на община Бяла Слатина на кмета на Галиче.

48 кучета са настанени в приюта за бездомни кучета във Видин. В какви условия живеят те през зимата разказа в "Посоките на делника" управителят на общинския приют д-р Огнян Ненчев: "Капацитетът му е за 96 животни, но той функционира като приют и лаборатория. Според статистиката на "Четири лапи", в града има 700 кучета. Ние няма как да ги приемем в приюта. По принцип работим така- които не са кастрирани ги кастрираме и ги връщаме обратно. Ако е за осиновяване, кучето трябва да остане по- дълго време в приюта. Тогава няма да може да прибираме други кучета и да ги кастрираме."

 До 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи с подаване на месечната справка декларация и дневниците за покупки и продажби, напомнят от НАП. Указанието за прилагането е публикувано на интернет страницата на приходната администрация и ще бъде изпратено на всяка фирма, която е част от ДДС системата. Указанието третира и случаите, в които при покупката на даден актив е известно, че той ще се използва единствено за лични нужди и за покупката на стоката не е ползван данъчен кредит. В тази хипотеза от компаниите не се очаква да начисляват ДДС месечно, след като не са ползвали данъчен кредит. Допълнителна информация за прилагането на режима на лично ползване на фирмени активи може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg

Първото заседание на общинските съветници в Ново село протече днес при тежък по обем и съдържание дневен ред. 19 точки, от които приемане на бюджета за 2016 г., капиталови разходи, структура на общинска администрация, трудови възнаграждения на кметовете, общински план за младежта, два отчета  по общински планове и стратегии, два отчета на решения и разходи на ръководството, одобряване на шест проекта. Разискванията по първите четири точки бяха бурни, но промените не се приеха. Обсъждайки бюджета, бяха поставени въпросите за драстичното намаляване на щатните бройки в детските градини - от 19 на 12; за средствата, които общината ще отдели от местни приходи за поддръжка на новоизградения стадион; за дофинансирането на образователната сфера - училище и детски градини; за участието на гражданите и заинтересованите страни в предварителното обсъждане на бюджета по населени места. Бюджетът в размер на 2 335 984 лв. остана в разпределението, направено от общинска администрация. Претенции имаше към разпределението на капиталовите разходи за 2016 г. по населени места. Общата сума е 226 800 лв. Най-много средства са отделени за с. Неговановци - близо 33 000 лв. и едва 9 500 за с. Винарово, което е по-голямо като брой население. Приоритетите, подредени от опозицията не бяха приети. Другата точка, която раздели мненията бе за трудовото възнаграждение на кметове. На общинския кмет бе предложена заплата в размер на 90 % от позицията, в която попада общината, а за селските кметове - от 50% до 57%. Това се видя неприемливо за местната опозиция, която предложи 60% за общинския кмет, но предложението отново не беше прието.Инфарктно бе гласуването на промяната от публична в частна общинска собственост на сграда, която съветниците приеха да се ремонтира и преобразува от "Работилница" в "Обучителен център" за млади предприемачи по съвместен проект със  Сърбия. Всички съветници дадоха съгласието си за този проект на заседанието през м. декември. Но днес, половината отказаха да преобразуват собствеността в частна общинска с мотива, че не са били уведомени на предишната сесия за това изискване, а след пет години такава собственост лесно може да бъде продадена. Въпреки че бе направено и прегласуване, предложението за преобразуването, което изискваше 2/3 от гласовете на съветниците, бе отхвърлено.

В Белоградчик се проведе заседание на Консултативния съвет по туризъм. Съгласно справка, туристическите обекти на територията на община Белоградчик са посетени от 91 250 посетители, от които чужденци - 25 636. Най-голям интерес предизвиква Белоградчишката крепост - 59 493 посетители, следвана от пещера "Магура" с 29 389. Забелязва се ръст на посещенията в сравнение с 2014 г., когато общо посетителите са били 75 159, от които чужденци 17 112 души. Предложената Програма за развитието на туризма през 2016 г. предвижда повишаване капацитета на кадрите в туризма и разнообразяване на туристическото предлагане. Обучение на водачите в обектите на територията на община Белоградчик и информационно пътуване в близка дестинация с цел запознаване с различни ситуации при водене на група/екскурзия и адекватна реакция - при закъснения, намалено време за посещение, лоши метеорологични условия. Предвижда се закупуване на 4 портативни високоговорителя с микрофон за многобройни групи, както и 5 прожектора за осветяване и с насочена светлина за показване в пещера "Магурата" и др. Включените в програмата мероприятия са най-вече в посока продължаване работата за утвърждаване на община Белоградчик като най-атрактивна туристическа дестинация в Северозападна България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00