Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 януари 2016 година

Снимка: Ваня Минева

1,5 милиона от българите са бедни. Също толкова са тези, които живеят с най-високи доходи. Средното съсловие е от 4,2 млн. души. Данните са от изследване на Института за пазарна икономика, проведено в продължение на две години. Седем процента от българите живеят под линията на бедност с доход от 286 лева на член от домакинството. При средното съсловие, което е 53 на сто, доходите са до 800 лева, а тези с по-високи доходи получават до 1500 лева месечно.

Специализирана операция се проведе на територията на врачанското село Галиче под надзора на Окръжна прокуратура Враца. Операцията беше разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и бе насочена към подобряване на средата за сигурност в района. Основните й направления бяха противодействие на престъпността, на разпространението на контрабандни акцизни стоки, осигуряване на добър обществен ред в училищата и прилежащите територии. По разпореждане на главния прокурор се извърши и цялостна проверка на дейността в кметството на село Галиче за периода от началото на предходния мандат на кмета до настоящия момент.

Софийският апелативен съд промени мерките за неотклонения на двамата братя от Враца, обвинени за смъртта на 18-годишния Тодор. Иван и Десислав Дамянови вече са с мерки за неотклонение "парична гаранция" от по 2000 лв. Решението на съда е окончателно. И този съдебен състав трябваше да решава за мерките на двамата братя без ключовата съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи има ли причинно-следствена връзка между побоя над Тодор и смъртта му. Не е готов и видеоанализът на запис от мобилен телефон, предоставен от свидетел на инцидента от 12 януари.

Административният съд във Враца спря решението на общинската избирателна комисия в Мездра, която бе взела решение за  отстраняване от поста на кмета на село Руска Бела Владимир Пенчев
, съобщиха от ведомството. Магистратите са излезли с решение от понеделник, с което става ясно, че той ще изпълнява длъжността, за която е избран, до окончателното приключване на делото. Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд чрез Административен съд Враца в 7-дневен срок. Кметът Владимир Пенчев бе отстранен от поста заради влязла в сила присъда, постановена през юли 2013 година от Районен съд Мездра, заради притежание на незаконно оръжие. Решението на ОИК предизвика недоволството в селото и в полза на Пенчев бе организирана подписка, подкрепена от голяма част от жителите.

Общинските съветници от Враца избраха управители на 3 от четирите здравни заведения, които са 100-процентово общинско участие. Очаквано интрига имаше само около договора на новия шеф на Комплексния онкологичен център, където досегашният началник д-р Жулиета Цолова се отказа от надпреварата, в която комисията за избора даде предимство на д-р Григор Томов, настоящ управител на Кожно-венерическия диспансер и единствен кандидат за нов мандат в същото здравно заведение. Кандидатурата на опонента му д-р Орлин Димитров, бивш директор на МБАЛ "Христо Ботев", изобщо не беше обсъждана.

Монтана с бюджет за 2016 година от 32 770 000 лева. В сравнение с 1999 година, при първия мандат на кмета Златко Живков, увеличението е три пъти и половина. Бюджетът ще бъде обсъждан на сесията този четвъртък. "Този бюджет е предизвикателство. Много е вероятно рамката да нарасне, защото все още европейските програми не са стартирали. По-силната част на периода оперативните програми е през втората част от годината и през 2017-та", обясни пред общинските съветници кметът. Трети заместник кмет ще има Община Монтана. Той ще отговаря за общинската собственост, а името му ще стане ясно през февруари. Община Монтана ще работи по 23 европейски проекта тази година. Финансирането им е на стойност 13 милиона 347 хиляди лева.

Четири семейства от Монтана са извадени от регистъра за приемни родители
. През изминалата година в региона са утвърдени 13 нови приемни семейства. "Прекратени са поради това, че са допуснали груби нарушения по отношение обгрижването на децата, неспазване на връзката с отделите "Закрила на детето", несъдействие по процедурата по осиновяването на самите деца. Имаме два случая, в които умишлено се пречеше децата да бъдат осиновени с оглед на това, че ще бъде освободено мястото и няма да получават пари", каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана Георги Цеков.


Всяка година на 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците
. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 година първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация. Днес страните членки на Световната митническа организация са 180. България е член на организация от 1 август 1973 г. Всяка година на Международния ден на митниците във всички страни-членки на организацията се връчват сертификатите за заслуги на Световната митническа организация от Генералния секретар на Организацията Кунио Микурия. Тази година двайсет служители на Агенция "Митници" са отличени със сертификат за заслуги по темата "Дигитални митници".

"Синята зона" в Плевен от утре, 27 януари, ще работи в обичайния ритъм и паркирането в обозначените зони ще е платено. Дейността беше временно прекратена заради зимните условия. Режимът на почасово платено паркиране е валиден от 8:30 до 19:30 часа в работни дни.
Кметът на община Димово покани представители на политическите партии и коалиции на консултации за определяне членове на секционна избирателна комисия в село Септемврийци за провеждане на избори за кмет на селото на 13 март 2016 година. Срещата ще се проведе на 28 януари в заседателната зала на общинската администрация в Димово.

Планът за приходи от местни налози за 2015 година е изпълнен на 95%, информират от Община Плевен. Към 31 декември 2015 година постъпленията в бюджета от всички видове данъци и такси, администрирани от дирекцията, възлизат на 19 309 225 лв., в това число приходи от глоби по наказателни постановления за нарушения на законодателството- 44 534 лв., и такси за извършени административни услуги- 124 049 лв.

Самобитният автор от Северозапада Николай Фенерски представи в отдел "Изкуство" на регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана новата си книга "1994". Романът "1994" е писан в продължение на 12-13 години, разказва за премиерата Веселина Младенова от регионалната библиотека в Монтана. Първите глави носят различно настроение от последните. Книгата е продължение на казармените истории, които всички мъже обичат да си разказват. От библиотеката напомнят, че през 2002 година Николай Фенерски, заедно с още няколко съмишленици, инициира създаването на сайт и форум, наречен "Резерват Северозапад".  Николай Фенерски инициира и редактира издаването на алманах "Резерват Северозапад", първи и втори брой.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55