Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43 800 000 лева е бюджетът за Враца за 2016 година

Снимка: Радио Видин

Общинският съвет във Враца гласува бюджета за 2016 година след 3-часови дебати по време на второто си заседание, което приключи във вторник вечерта. С гласовете на 22-ама рамката от 43 800 000 лева беше одобрена. Срещу предложението на кмета Калин Каменов гласуваха петима, а 9 се въздържаха.

Втората за деня сесия, посветена на финансите през 2016-а, премина през неочаквани обрати. Заради авария на тока, електрозахранването в зала спря, което принуди вносителя Калин Каменов да чете предложенията си светлината на прожекторите от телевизионните камери. Заради невъзможността да има дебати, разискванията бяха отложени с повече от 30 минути, докато електричеството беше възобновено. По този повод дългогодишният съветник от Враца Пламен Ганецовски от "Народен съюз" се пошегува:

"Трети мандат съм съветник, но досега не бяхме приемали бюджета на тъмно!"

 Преди да спре тока в залата, кметът на Враца представи философията на бюджет 2016:

"Много хора ще бъдат недоволни. Аз бих искал да има повече пари, но реалностите са такива. Истината трябва да се казва. Трябва да се правят икономии, да оптимизираме разходите, за да имаме по-реалистичен бюджет догодина..."- каза Калин Каменов.

Той направи 9 промени в предварително изготвеното предложение, като най-интересното от тях беше как ще бъде разпределен преходния остатък от 2015 година, който е 2 946 456 лева. Каменов отчете, че към 31 декември м.г. общинският дълг е бил в размер на 5 246 292 лева, от които мостово финансиране от 1 999 000 лева и съфинансиране на проекти - 3 267 000 лева. Корекциите на проекти, изпълнявани от община Враца, са в размер на 495 000 лева.

"Бюджет 2016 е бюджет на предизвикателството, но и на възможностите да реализираме един разумен бюджет през 2016 година в нашата община", обобщи кметът на Враца.

Огромен интерес съпроводи дебатите по бюджета, като в залата дойдоха много актьори и служители на врачанския театър, които бяха пряко засегнати от евентуалното намаление на парите за издръжка за т.г. След предложение на постоянната комисия по култура беше решено община Враца да преведе 80 000 лева на театъра и 40 000 лева на симфониетата. Първоначално определените суми бяха съответно с 50 и 20 хиляди лева по-малко, и ако бяха запазени, щяха да принудят културните институции да спрат да работят. Допълнително 5 000 лева ще бъдат отпуснати и на Регионалния исторически музей, а предложенията бяха одобрени от 26-ма от сенаторите, трима бяха против, а шестима се въздържаха.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55