Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 януари 2016 година

Оптимизирането на мрежата от детски градини на територията на общината и въвеждането на системата на делегирани бюджети са мерки, които трябва да бъдат наложени, за да се подобри качеството на грижите за децата, тяхното възпитание и отглеждане- обяви на пресконференция кметът на Видин Огнян Ценков. Част от детските градини-филиали, които са с ниска посещаемост ще бъдат закрити (като тези в Покрайна, Гомотарци, Сланотрън), а други- в селата на общината и в град Видин, ще бъдат реорганизирани, като децата, които и сега ги посещават, ще останат в същите сгради. Промяната ще стартира от 1 септември 2016 година. Броят на децата в групите ще бъде съобразен с изискванията на единния електронен регистър и няма да надвишава 22 деца. По силата на същия документ, групите от 77 ще станат 70. С 47,5 ще бъде намален щатът на работещите в системата (от тях 21 педагогически и 26 непедагогически персонал), обясни кметът.

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие одобри държавния план - прием за учебната 2016-2017 г., изготвен по предложенията на училищата на територията на област Видин, информират от областната управа във Видин. Предвидени са 12 профилирани паралелки след завършен седми клас, професионалните паралелки ще бъдат 5 на брой, за прием на ученици след завършено основно образование са предвидени две профилирани паралелки. Професионалните паралелки след завършен осми клас в цялата област ще бъдат 11. Към момента училищната мрежа в област Видин включва общо 36 училища. През учебната 2015-2016 г. общият брой на учениците в седми клас е 745, в осми клас -  377.

Общинският съвет във Враца гласува бюджета за 2016 година след 3-часови дебати по време на второто си заседание. С гласовете на 22-ама рамката от 43 800 000 лева беше одобрена. Срещу предложението на кмета Калин Каменов гласуваха петима, а 9 се въздържаха. Втората за деня сесия, посветена на финансите през 2016-а, премина през неочаквани обрати. Заради авария на тока, електрозахранването в зала спря, което принуди вносителя Калин Каменов да чете предложенията си на светлината на прожекторите от телевизионните камери. "Бюджет 2016 е бюджет на предизвикателството, но и на възможностите да реализираме един разумен бюджет през 2016 година в нашата община", обобщи кметът на Враца.

17 милиона 907 хиляди лева са отпуснатите социални помощи в област Монтана за периода януари - 30 ноември 2015 година, отчете директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана Георги Цеков. Увеличението спрямо същия период на 2014 година е с 3.5 процента.

Община Враца призовава собствениците на селскостопански животни на територията на града да предприемат действия за премахване и преустановяване отглеждането им, както и да обезпаразитят местата, където са отглеждани животните. Обръщението е свързано с изпълнение на приетата от Общинския съвет "Наредба за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на Община Враца". Според нея се забранява отглеждането на селскостопански животни в регулационните граници на град Враца, с изключение на кварталите "Бистрец" и "Кулата", в които е разрешено стационарно отглеждане за собствени нужди. В кварталите е допустимо отглеждане до 2 броя едри еднокопитни и двукопитни животни, до 2 броя свине, овце и кози, до 20 броя домашни птици и до 20 броя зайци. Община Враца дава гратисен период на стопаните до 28 април 2016 г. След този срок, при констатиране на нарушения, ще се налагат санкции в размер от 100 до 500 лв.

Докладна записка, подписана от 11 кметове на населени места в община Мездра предизвика извънредно заседание на Бюджетната комисия при Общинския съвет, което ще се проведе непосредствено преди януарската сесия в четвъртък. Кметовете изказват категоричното си несъгласие да работят без специалисти "Административно обслужване на населението". Аргументът им е, че търпят критики от местното население за това, че в определени моменти няма кой да извършва административни услуги. Кметовете настояват да се запази досегашния график на специалистите по административно облужване, в който един обслужва най-много две населени места. Те смятат, че с тези 5 бройки няма да се натовари общинския бюджет. В противен случай, кметовете искат преразглеждане на възнаграждението им.

Общината във Враца ще купи автомобил, с който да бъдат репатрирани неправилно паркираните автомобили в града. Процедурата по обявяване на обществената поръчка трябва да започне до края на месец март т.г. Купуването на т.нар. "паяк", който ще вдига автомобилите и ще ги транспортира до наказателен парк трябва да дисциплинира водачите и да напълни хазната от глобите, налагани на нередовните шофьори. Според статистиката, през 2015 г. са съставени повече от 900 акта за неправилно паркиране във Враца, но тяхната събираемост е около 15-20%.

Търсят се средства за създаването на филм за видния американският учен от български произход проф. Виден Табаков. Идеята е филмът да бъде направен в САЩ и с него да се популяризира дейността на един от създателите на космически кораби по програма АПОЛО, обявен за почетен професор на НАСА. Това стана ясно след провелата се в края на миналата година научна конференция на Института за космически изследвания и технологии към БАН. На тази конференция бе представен доклад "За жизнения път и научната дейност на проф. Виден Тбаков" от професорът към Софийския университет Борислав Тошев, който е роден в Белоградчик. За това информира Цветко Лилкин, който помага тази инициатива да се случи.

Мозайки на Антонина Славова и пачуърк, изработка на Лидия Каменова, подредиха в обща изложба двете художнички от Видин. "Заедно ни събра обичта към красивото", казва Лидия Каменова. Пачуърк е съчетаване на различни парчета плат в едно по-голямо изделие. Това приложно изкуство тепърва навлиза в България. Но тя не е нова за света. Първите образци са намерени в египетските гробници- преди около 5 хиляди години. Много старо изкуство, което през вековете се е развивало успоредно на различни континенти.

Областна пробна матура по български език и литература ще се проведе утре, 28 януари във Видинско. 651 са зрелостниците, които се очаква да се явят на нея. Изпитът е препоръчителен и цели да подпомогне подготовката на учениците за матурата през месец май, каза Галя Павлова от Регионалния инспекторат по образованието. Изпитните резултати ще бъдат оповестени до 15 февруари.

Протест под мотото "Национална стачка - Тук сме" се организира в социалните мрежи. Проявата е насрочена за утре в 15.00 часа пред Народното събрание. В петицията, публикувана в интернет, се обяснява, че конкретни искания няма, а целта е свикване на Велико народно събрание и промяна на модела на управление. По-рано се появи информация, че се очаква пред парламента да има провокации и футболни агитки. Засега от МВР не потвърждават информацията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55