Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единни за промяна": Бюджетът на Видин е нереалистичен

Гражданското обединение е и против оптимизирането на мрежата от детски градини

Снимка: Радио ВИДИН

Проектобюджетът на Община Видин за 2016 година е нереалистичен, смятат общинските съветници от местна коалиция "Единни за промяна".

"Заложената разходна част е 34 млн. лева, с 2 милиона повече от миналата година. Събираемостта на местните приходи е около 10 млн. лева годишно, показват отчетите от предишните години, а за 2016-а са заложени 15 млн. лева. И при условие, че не сме успели да съберем тези средства, отново ще създадем дефицит. Неразплатените средства се прехвърлят в годините и се създават много неприятни ситуации. Това е причината, поради която не сме съгласни с така предложения бюджет. Против сме и срещу самата философия на бюджета. Когато бюджетът формира своята приходна и разходна част, ни показва как ще се развие тази Община през следващата една година. Най-важното нещо е да имаш идея защо управляваш тази Община и какъв искаш да е крайният резултат, когато нямаш идея, нищо не се получава и вървиш напосоки. Понеже не можеш да вдигнеш данъците, защото всички "ще скочат", почваш съкращения и казваш, че си спестил на държавата някакви пари. Кметът е избран да служи на тази местна общност, не казвам, че трябва да е в конфликт с правителството, но трябва да има позиция, която да отстоява правото на съществуване на тези хора тук. Ние такава позиция не виждаме и това е основното, което ни притеснява във всичките точки от дневния ред", отбеляза председателят на групата на "Единни за промяна" в Общинския съвет Росица Кирова.

Гражданското обединение се обяви и против предложението за оптимизиране на мрежата от детски градини на територията на община Видин и въвеждането на делегирани бюджети. Решението е прибързано и няма да доведе до намаляване на разходите на общината, а резултатът е, че десетки хора ще останат без работа, коментира Борислав Ванков:

"Това са държавни средства, които би следвало да дойдат тук и от тях да получат заплатата си хора, които живеят във Видин. Общината би следвало да има смисъл от правенето на реформи, когато спестява общински средства без да намалява качеството на образованието в детските градини. Въвеждането на делегирания бюджет веднага прехвърля всички задължения на детските градини, т.е. те ще си водят счетоводството, те ще си организират всичките обществени поръчки, всички разходи, а не е ясно дали са подготвени за това. Делегиран бюджет означава нещо много по-различно от това само да прехвърлиш отговорност."

От "Единни за промяна" коментираха, че не са против въвеждането на делегирани бюджети в детските градини, но не са съгласни с така предложената реформа, защото няма да доведе до очаквания ефект.

"Убягва ми логиката на това предложение. Някой обявява, че ще направи икономия от 499 000 лева, след като съкрати 47 човека. Едновременно с това казва, че на тези хора ще им бъде намерена работа в същите детски градини. Казва се, че няма да бъде всъщност съкращение, защото 22 от тези хора ще се пенсионират. За мен това е загуба на работно място, защото на мястото на пенсионера е логично, ако се запази работното място, да започне някой млад човек да работи, т.е. ние дефакто съкращаваме работни места. Това няма да е толкова притеснително, ако не касаеше регион като Видин, където всяко едно работно място означава изхранено семейство", заяви Росица Кирова.

Дискусионните предложения ще бъдат подложени на гласуване на утрешното заседание на Общинския съвет във Видин. Съветниците от местна коалиция "Единни за промяна" ще потърсят и подкрепа за Декларация срещу решението да не се финансира модернизирането на железопътната линия Видин-София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05