Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 януари 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН

Критики към предложения проект за бюджет на община Видин отправиха от групата на БСП в Общинския съвет. В проекта са планирани нереално високи постъпления от собствени приходи. На заседанието на Общинския съвет, което е насрочено за утре, групата няма да подкрепи предложения бюджет за настоящата година. Проектът е съставен панически, без ясна визия за развитието на общината, каза председателят на групата Димитър Велков. От групата на БСП се обявиха и срещу преструктурирането на детските градини в общината. Предложението на кмета Огнян Ценков предвижда част от детските градини във Видин да бъдат преобразувани във филиали, а четири детски градини в селата да бъдат закрити. Предвиждат се също въвеждането на делегиран бюджет в детските градини. Промяната се прави на парче, а ползата ще е само за големите детски градини, каза общинският съветник Мария Тодорова.

Проектобюджетът на Община Видин за 2016 година е нереалистичен, смятат и общинските съветници от коалиция "Единни за промяна". Заложената приходна част е 34 млн. лева, с 2 милиона повече от миналата година. Събираемостта на местните приходи е около 10 млн. лева годишно, показват отчетите от предишните години, а за 2016 са заложени 15 млн., отбеляза председателят на групата на "Единни за промяна" в местния парламент Росица Кирова.

Общинските съветници в Монтана приеха с пълно единодушие бюджета на Общината за тази година с 30 гласа "за" и нито един "против". Бюджетът на общината е в размер на 32 865 000 лева и е с 95 000 лева по-голям в сравнение с първоначално обсъжданата рамка. Увеличението е заради направени от различни съветници допълнителни предложения за финансиране на различни дейности. Сред одобрените нови пера в общинския бюджет са създаването на фонд "Ин витро" с 20 000 лева, други 30 000 лева за закупуване на ехо-кардиограф за болницата в Монтана, отделени са допълнителни средства за закупуване на маси за тенис на открито, за финансиране на спортове и други. В бюджета са планирани 2,1 милиона лева за ремонти на инфраструктура, 2,4 милиона за социални дейности, за образование ще бъдат похарчени 12 500 лева.

Министър-председателят Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев, съобщиха от правителствената пресслужба. Бойко Борисов е разговарял с ръководството на Реформаторския блок и е поиска оставката на Танев и неговия екип. Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа, отбеляза министър-председателят. От министерството на образованието казаха за "Хоризонт", че са разбрали за исканата оставка на министъра от официалното прессъобщение на правителството.

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за изпълнение на дейности по втория етап от Проекта за продължаване на срока на експлоатация на 6 енергоблок с изпълнител Консорциум “Русатом Сервис - Риск инженеринг”. Проектът има за цел продължаване на срока на експлоатация на 6 блок до 60 години. Изпълнителят е избран след процедура, проведена съгласно Закона за обществените поръчки, а финансирането се осигурява със собствени средства на АЕЦ "Козлодуй".

По-висока безработица и влошена бизнес среда през декември отчитат от Министерството на финансите. Поскъпването на услугите е основната причина за регистрираната минимална инфлация през декември. От министерството регистрират и увеличение на безработицата, но го обясняват със сезонните фактори. Декември е считан за традиционно силен месец за туристическата индустрия заради коледните и новогодишните празници, а това е един от секторите, търсещи сезонна работна ръка.

Мината за добив на флуорид в Чипровци ще бъде закрита. Това ще остави без работа повече от 100 души. Мярката се налага заради изчерпването на залежите на калциев флуорид и заради неблагоприятните пазарни условия, съобщиха от дружеството. До края на март 107 от работниците в мината ще получат известие за прекратяване на трудовите им договори. Девет служители ще бъдат ангажирани с поддържащите дейности до окончателното затваряне на фабриката. Компанията, която експлоатира мината, е информирала синдикалната организация и представителите на работниците и служителите за предприетите мерки и за усилията по преквалификацията на служителите. От компанията известяват още, че  си сътрудничат с Агенцията по заетостта, за да се улесни осигуряването на работа за хората.

От началото на седмицата започнаха първите технически проверки на състоянието на най-рисковите язовири в страната, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Най-опасните язовири ще бъдат проверени в рамките на няколко дни. Специалистите ще проверяват състоянието на преливниците, изпускателите и инженерното оборудване по язовирните стени.

Всички язовири, собственост на "Напоителни системи"- клон "Мизия" са приведени в безопасно състояние.
Тяхната експлоатация е безопасна за всички граждани. Това каза началникът на Дружеството Георги Захариев. При проверките на общинските обекти е предвидено в комисиите да има и представител на "Напоителни системи". Няма опасност от преливане на язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи"-клон Видин, увериха от дружеството. До момента не се е наложило да бъде пусната и нито една отводнителна помпена станция на брега на Дунав. От Дружеството посочиха още, че през 2015 година е направена основна проверка на състоянието на язовирите в областта. За момента няма проблеми с нивото на водата в язовирите и реките на територията на община Белоградчик след обилното снеготопене през последните дни. Това каза за Радио ВИДИН кметът Борис Николов. На територията на общината има два общински язовира- "Дъбравка" и "Салаш". При село Салаш язовирът е малък и полусух. Местните твърдят, че той никога не е създавал проблеми.


В Плевен днес е въведена временна организация на движението, съобщи общинският пресцентър. Причината е продължаващите дейности за подмяна и монтаж на нова контактна мрежа в изпълнение на европейския проект за интегриран градски транспорт на областния град.

Камъни падат по новата велоалея в подножието на Хижата във Враца. Това съобщи слушателка на Радио ВИДИН. Освен сигнала, дамата изпрати и снимки, от които е видно, че големи парчета скали са паднали по основното трасе, което преминава през парка.Тъй като падналите отломки лежат на велоалеята от няколко дни, тя помоли, чрез Радио ВИДИН общинската администрация да реагира и да изпрати работници от БКС или който е ангажиран с почистването на този район, да отстранят камъните.

16,8 градуса достигна температурата във Видин в 17 часа. Температурен рекорд обаче не е отчетен. Най-високата стойност на този ден е 18,7 градуса, измерени през 1983 година. Най-студен 28 януари е бил през 1933 година, когато  живакът е паднал до минус 26 градуса.

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Епидемичният процес е в подем, но все още сме далеч от грипна епидемия. Подължава да е най-висока заболеваемостта при децата до 4 години, и от 5 до 19-годишните. Все още в област Видин няма изолирани грипни щамове, уверяват от здравната инспекция.

Областна дирекция "Земеделие" във Видин започна разяснителна кампания. По определен график експерти от службата  провеждат срещи със земеделските стопани, на които разясняват актуална информация, каза за Радио ВИДИН директорът на службата Емилиян Енчев. Ще се разяснява предстоящата кампания по заявяване на площите в ИСАК. 15 февруари е краен срок за регистриране на правни основания, до 28 февруари земеделските стопани трябва да направят своята пререгистрация.

Окръжният съд във Видин отложи за 17 март делото за убийството на 34-годишния Иван Ганчев. Той беше прободен с нож през октомври 2014 година в заведение във Видин. Причина за отлагането е неявяване на адвокатите на обвиняемия и на семейството на убития мъж.

За първи февруари в Районния съд на Бяла Слатина е насрочено поредното съдебно заседание по делото срещу двамата братя- Мартин и Спас Чокови и още три лица за побоя над студента Венислав Николов. На Николов е причинена средна телесна повреда по хулигански подбуди, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София. В хода на разследването е установено, че на 9 март 2014 година в дискотека на Бяла Слатина петимата са нанесли на пострадалия  множество удари с ръце и крака. В резултат на побоя  на Николов са причинени  множество увреждания: разкъсно-контузни рани с отоци на главата, лицето и дясно рамо, счупване на зъби и др. Побоят бил започнат от Мартин Чоков, който безпричинно ударил Николов с метален бокс в главата, след което продължил да го удря в областта на главата и тялото.

Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков отглежда 35  кошути и благородни елени без необходимите за целта документи. Това е установила съвместна проверка на полицията, Агенцията по безопасността на храните и Дирекцията по горите в селскостопански двор в селото, собственост на кмета. За животните не са представени документи за произход и ветеринарен контрол. За това нарушение на Ценко Чоков ще бъде съставен акт за административно нарушение. От понеделник по разпореждане на главния прокурор в село Галиче започна проверка в седем направления за дейността на Ценко Чоков като селски кмет за този и миналия мандат.

Във Враца се проведе семинар на тема "Професията на моя живот", който е част от изпълнението на проект "За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск - изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в Община Враца". Градоначалникът Калин Каменов връчи награди на победителите в проведения от Младежки център-Враца конкурс за есе на същата тема. По време на семинара бяха обсъдени теми, свързани с проблемите в развитието на професионалното образование и обучение в Област Враца.

Петнадесет фирми са подписали предварителни договори с три професионални гимназии във Враца за въвеждане на дуалното обучение от следващата учебна година. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Галина Евденова на заседание на Областния съвет по заетостта. На него бе представен проектът за държавен план-прием за учебната 2016-2017 година. Професиите, по които ще започне дуалното обучение, са строителство и облицовки в Професионалната гимназия "Димитраки Хаджитошин", машини с ЦПУ и микропроцесорна техника в Професионалната техническа гимназия, както и производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия и производство на месо, месни и рибни продукти в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство.

957 деца ще завършат през 2016-2017 учебна година основното си образование в област Враца. Те се обучават в 38 паралелки. Това каза началникът на образователния инспекторат на МОН във Враца Галина Евденова. Просветният шеф обяви държавния план-прием по време на заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

Пробна матура по български език и литература се проведе в училищата във Видинска област. 651 са зрелостниците, които имаха право да се явят на нея. Изпитът е препоръчителен и цели да подпомогне учениците при подготовката им за матурата през месец май. Изпитните резултати ще бъдат оповестени до 15 февруари. Те няма да се отразят при формирането на срочните оценки. Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 18 май. На същата дата ще се бъде и националното външно оценяване на учениците от 7 клас.

Чаено парти за ученици от начален курс се проведе час в СОУ "Св. Св.Кирил и Методий" в Брегово. То е организирано от началните учители и възпитатетите. Важното е да се научат децата да не пият толкова газирани напитки, да не употребяват преработени хранителни продукти, а д аси григотвят сандвичите по екологичен начин, обясни Наташа Найденова, ръководител на еко-клуба към училището.

В читалище "Просвета" в Мездра бе представена първата книга на Иван Цветков, който е дългогодишен участник в хор "Орфей" във Враца. Сборникът с хуористични разкази е озаглавен "Магарета ли сме". Сборникът с весели разкази е първата му самостоятелно издадена книга. Сборникът включва 11 приятни и разтоварващи хумористични разкази, написани за живота и бита на днешното село, има случки разкриващи тежкия труд на миньора и способността му да се самоиронизира дори в забоя под земята.

Дългогодишният секретар на берковското читалище Мария Иванова представи краеведския си труд "Хроника на едно странстващо село” в библиотека "Йордан Радичков”. Четири години проучвания и резултатът е едно сериозно изследване, подкрепено от университетското издателство "Св. Климент Охридски".

Тази вечер в Драматичния театър във Видин ще се играе постановката "Нощта на Хелвер". Това е пиеса с историческа основа- сюжетът е свързан с "Кристалната нощ" от 1938 година, когато нацистите разбиват домове, кантори, магазини на евреи. И светът вече не е старият- обявена е открита война на всички различни. Началото на спектакъла е в 19 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55