Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 януари 2016 година

Снимка: Община Видин

Общинският съвет във Видин гласува бюджета за 2016 година. Съветници определиха бюджета на общината като амбициозен, а други като нереалистичен. Росица Кирова от МК "Единни за промяна" заяви, че заложените приходи от над 15 млн. лева създават условия за формиране на дефицит. 34 млн. лева е бюджетната рамка, предложена от кмета на Общината Огнян Ценков. "За" бюджета гласуваха 21 от съветниците, 14 бяха "против". Кметът Огнян Ценков определи Бюджет 2016 като амбициозен, балансиран и увери, че няма да има увеличение на местните данъци и такси, въпреки по-големият размер заложени за изпълнение местни приходи в общинската хазна.
Осем остават детските градини в общината. Това решиха общинските съветници, които приеха предложението на кмета на общината за оптимизирането на мрежата от детски заведения. С него се закриват полудневни групи и целодневни детски градини в Сланотрън, Кошава, Гомотарци и Покрайна, а осем детски заведения във Видин се преобразуват във филиали на други 8. Промяната беше аргументирана с намаляването на децата в общината и недостига на средства за заплати на персонала на детските заведения.  Общинските съветници във Видин приеха на първото си за тази година заседание предложението на кмета Огнян Ценков, да бъде увеличен броят на инкасаторите към паркингите в града. Предложението бе прието с гласовете на 21 общински съветници, 8 бяха "против" и 4-ма се въздържаха. Не бе взет под внимание протеста на част от съветниците, че се откриват нови работни места в неефективна сфера, вместо бройките да се пренасочат в рентабилна дейност.
Прието бе и предложението на кмета Огнян Ценков, съставът на Регионалното депо за битови отпадъци да бъде увеличен с още 5 бройки. Предложението предизвика дебат с част от общинските съветници, според които решението не е било съгласувано предварително и с тях. Въпросите наложиха обяснения от директора на Регионалното депо, Владимир Иванов. Той уточни, че увеличението на щата се е наложило в съответствие с изискванията на въведените в експлоатация машини.
Така от днес щатът на видинското депо става вече 18 души, след като старият състав от 1-ви юли 2015 година бе увеличен с 5 бройки.

Оптимизация ще има в детските градини на територията на община Враца - това реши на последното си заседание местният парламент в града под Околчица. С одобрението на 24-има сенатори от 31 присъстващи беше прието предложението градините по селата да бъдат трансформирани във филиали на градските. Решението беше мотивирано от ресорния заместник кмет Петя Долапчиева с довода, че през последните години се раждат все по-малко деца.

Областният управител на Враца Малина Николова издаде заповед, с която задължи кметовете на 10-те общини в региона и ръководството на "Напоителни системи" ЕАД - клон "Мизия" да предприемат всички необходими действия за недопускането на аварийни ситуации, застрашаващи здравето на хората, съобщиха от пресцентъра на губернатора. Заповедта е издадена във връзка с рязкото повишение на температурите и очакваното обилно снеготопене, както и с покачването на нивата на реките във Врачанско. При възникване на бедствена ситуация се изисква да се въведе Общинския план за защита при бедствия в съответната му част и незабавно да бъде изпратено копие от заповедта на Областния управител. Преди дни от пожарната във Враца излязоха с прогноза, че очакват нивата на реките Скът и Огоста да се повишат и да създадат проблеми за населението, което живее по течението на двете реки. Очакваният пик на високите речни нива ще е в началото на следващата седмица.

Община Мездра вече има официално приет от Общинския съвет бюджет за 2016 година, обяви след дългите дебати председателят Яна Нинова. "За" гласуваха 16 общински съветници, двама бяха "против" и двама се "въздържаха" от общо 20 гласували. Заседанието започна с декларация от групата на АБВ, прочетена от бившия кмет на общината Николинка Кътовска, в която тя обвини настоящия кмет Генади Събков в това, че постоянно обявява само дълговете на общината, без да посочва приходите. Освен това тя изтъкна, че част от тях трябва да се погасяват чак до 2024 година. "Бюджет на спасението", както го нарече Събков е структуриран реално в ситуацията на финансов разрив, определение дадено от Министерството на финансите.

Свлачище се е активизирало в района на главен международен път Е-79 на изхода от Монтана към Враца. Пропаднал е участък от стария път за Враца в района на бившия завод "Монтана". Свлачищния процес е започнал снощи към 19.30 часа. От "Областно пътно управление" Монтана веднага са взели мерки и пътя е преграден със земен насип, за да не се стигне до пътно-транспортно произшествие. Специалисти от пътното и геодезисти днес направиха замервания. Пропукването на асфалта е в продължение на 50-тина метра, а процепът в настилката е дълбок над 30 сантиметра. Според специалисти причината за активизирането на свлачището е снеготопенето и преовлажняването на почвата. Земната маса продължава да се свлича.

Пред Софийския апелативен съд от страна на прокуратурата е поискано допускането на допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която да установи, дали от престъплението, на Николай Димитров са причинени болки и страдания по-големи от обичайните за този вид престъпление. На съдебното заседание вчера бе прието заключението на вещите лице, според които отговорът на този въпрос е отрицателен, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. В пледоариите си прокурорът и адвокатът на родителите на Николай Димитров настояха съдът да приеме, че е налице квалифициращото обстоятелство на чл. 116, ал.1, т.6 от Наказателния кодекс, като отчете многобройните наранявания предимно в областта на главата на жертвата, както и че смъртта не е настъпила веднага, а след продължителен период от време. За Иван Каменов, Ивайло Миланов и Калин Димитров бяха поискани наказания доживотен затвор. Очаква се решението на Софийския апелативен съд в законоустановения едномесечен срок.

65 проверки са извършили служителите на Инспекцията по труда във Видин през декември миналата година. Констатираните нарушения са 206, каза директорът на Инспекцията по труда Илиян Митов: "Съставени са 9 акта. 8 по здравословни и безопасни условия на труд и един по Кодекса на труда. Предприетите принудителни административни мерки са 203. Имаме и едно спряно незаконно нареждане. Влезлите в сила наказателни постановления са 8 за месец декември на стойност 10 300 лева.  Средният размер на глобата е 1 288 лева. Общо за годината средния размер на глобата е 1 044 лева. За цялата година Инспекцията е направила 934 проверки. съставени са 185 акта, а влезлите в сила наказателни постановления са 165 на стойност малко над 170 000 лева."

23 % е равнището на безработица в област Видин по данни към края на миналата година. Най- висока е безработицата в общините към Дирекция "Бюро по труда"- Белоградчик, в които без работа са близо 53 % от хората в икономически активна възраст. Това уточни директорът на Дирекция "Бюро по труда" във Видин, Милчо Цоков. Продължително безработните, регистрирани в Дирекция "Бюро по труда" във Видин са повече от 2 100. Те не са работили повече от 1 година. Броят им се е увеличил с 3 души в сравнение с миналия месец.

Община Плевен пуска нова електронна услуга от 1 февруари - заплащане на месечните такси за детски градини и по електронен път. Всеки родител може да извърши онлайн разплащане, след като влезе в раздел "Уеб родител" на сайта на Общината или на адрес: https://dg.pleven.bg/. Услугата е част от платформата "Щастливо детство", разработена от "Информационно обслужване" АД. Чрез системата за електронни плащания ePay дължимата такса ще може да се плаща в удобно за родителите време по електронен път. Достъпът до "Уеб родител" става с попълване на ЕГН-то на детето и паролата за достъп, която може да се получи в детската градина от учителя при плащането на следващата месечна такса. Новата услуга е поредното надграждане към автоматизираната информационна система, внедрена в детските заведения в общината. Всеки родител има възможност да получава информация единствено за собственото си дете. В профила на детето ще се отчитат броят на посещенията и отсъствията от детското заведение, както и съответната дължим такса за всеки месец.
  
Заповедта за забрана на риболова на есетровите риби е подписана от министрите на околната среда и на земеделието. Според природозащитната организация WWF мярката е необходима, но са нужни и други сериозни действия. При случаен улов на екземпляри от есетрови видове рибарите незабавно трябва да ги върнат в съответния воден басейн, от който са уловени, се посочва в заповедта. Ограничаването на улова едва ли ще е достатъчно да се възстановят популациите. Eсетрите страдат и от унищожаване на местообитанията им, категорични са от WWF.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30