Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайландски бокс във Враца

6
Снимка: Жоро Александров

Файтъри от Враца спечелиха 8 отличия от държавното първенство по муай тай, което се проведе в събота и неделя в спортната зала на ПМГ "Акад. Иван Ценов" в града под Околчица. 100 състезатели от 23 български клуба се пуснаха в надпреварата за всички възрасти, която едновременно с това беше и квалификация за определяне на националния ни тим за световното първенство в Тайланд. Домакините се отчетоха с едно златно, 3 сребърни и 4 бронзови отличия, а с перфектната си организация убедиха представителите на Българската конфедерация по кик бокс и муай тай, че и занапред може да разчита на Враца за подобни прояви от националния календар.

СнимкаНа ринга нито един представител на врачанския клуб "Арис" не успя да грабна директна виза за шампионата на планетата, който е в края на месец март в тайландската столица Бангкок. Най-близо до целта беше Илиян Димитров при мъжете в кат. до 60 кг, който обаче загуби финалната битка от бургазлията Станислав Гочев и се задоволи със сребърното отличие. Илиян Димитров заяви след битката, че все пак има възможност той да играе на световното:

"Хубава среща се получи, очаквах да победя, но късметът не беше на моя страна. Не съм много доволен от себе си, има още какво да се желае, ще продължавам да тренирам. Противникът ми д играе по-принцип в по-долната категория и ако селекционерите са харесали играта ми, вероятно ще отида в Тайланд."

СнимкаТреньорът на най-титулования местен файтър- Венелин Янков, отчете, че възпитаникът му Илиян Димитров е прегорял в битката:

"Не успя да спечели златният медал, но като цяло съм доволен. Може би напрежението в залата и това, че сме домакини му изигра лоша шега. Не успя да покаже целия си потенциал."


Злато в първенството спечели Цветелин Тодоров при юношите младша възраст в кат. до 51 кг. В същата категория и възраст съотборникът му от "Арис" Едуард Ангелов си тръгна с бронзово отличие.

С бронз в надпреварата завършиха още Дейвид Николаев и Асен Маринов в кат. до 57 кг при юношите младша възраст, както и Цветан Кирилов при 67-килограмовите в същата възраст.

СнимкаПри юношите старша възраст врачанските файтъри добавиха още 2 сребърни медала. Анатоли Тодоров в кат. над 91 кг остана втори, а дебютантът Светослав Тодоров в кат. до 81 кг остана на крачка от титлата. Ето какво каза за Радио ВИДИН Светослав, за когото излизането на ринга беше първата проява на държавно първенство:

"Не ми достигна въздух- малшанс. Тренирам от две години, дебютант съм, това ми е първото състезание."

Муай тай /тайландски бокс/ е един от най-тежките стилове от т.нар. източни бойни изкуства. Този начин на самоотбрана е помогнал на тайландците да опазят независимостта си от Китай в столетия наред. По време на ожесточените схватки, в които са разрешени всички удари, звучи традиционна музика от източната държава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Локомотив (Мездра) загуби от втория отбор на Левски (София)

Във втората си контрола от лятната подготовка за участие в първенството на Северозападната трета лига  ОФК „Локомотив” Мездра бе победен от вторият отбор на Левски (София)  с 2:0 в приятелска среща.  Заслужен успех за младия тим на „сините“ с оглед събитията на терена.  Стивън Стоянчов откри резултата за гостите в края на първата част. В нея..

публикувано на 21.07.24 в 14:46

Йоана Георгиева с трето място на Световното първенство

Видинската олимпийка Йоана Георгиева завърши на трето място във Финал Б на Световното първенство по кану-каяк за девойки до 23 години.  На гребния канал в Пловдив в дисциплината 500 метра каяк Йоана завърши за 1 минута 58 стотни.  Победител в гонката е Лукреция Зирони от Италия.  Видинчанката нямаше възможност да се подготви за Световното..

публикувано на 21.07.24 в 14:35

Монтана и Марек не си отбелязаха, но демонстрираха класа

Два от фаворитите за промоция в българския футболен елит - отборите на Монтана и Марек завършиха 0:0 на стадион Огоста в среща от първия кръг на новия сезон на Втора лига. Най-чистата възможност за гол през първото полувреме бе създадена от гостите. В 31-ата минута близо до гола беше Николай Ганчев, но уцели гредата. След почивката в 56-ата..

публикувано на 21.07.24 в 14:30

Баскетболистката Янина Тодорова остава в Монтана

Женският баскетболен тим на Монтана направи още един страхотен трансфер. Янина Тодорова остава и този сезон. Гардът поднови договора си с монтанския отбор . През изминалата кампания Янина се превърна в любимка на публиката, като записа средно по 16 точки, 5.6 борби и 3.1 асистенции за 21 мача.

публикувано на 20.07.24 в 08:26

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев: "Четворката кану, в която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин..

публикувано на 19.07.24 в 17:34

Йоана Георгиева е на полуфинал на Световното по кану-каяк

Видинчанката Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната състезателка на на "Бдин 77" завърши на второ място в серията си и така достигна до полуфиналите.  "Йоана бе заявена за участие на Световното за младежи до 23 години, юноши и девойки..

публикувано на 19.07.24 в 15:57

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56