Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 февруари 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов

Православната църква почита днес, 1 февруари, свети Трифон. Народният празник Трифон Зарезан се отбелязва от лозарите, градинарите и винарите. Във видинското село Рупци традиционно зарязаха лозята. В началото на празника видинският митрополит Дометиан отслужи празничен водосвет. Свети Трифон се счита за пазач на лозята, а зарязването на лозите е символ на берекет. Празникът Трифон Зарезан бе отбелязан в още няколко видински села, но в региона по-често се чества по стар стил на 14 февруари. Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува - Трифоновден; 2 февруари - Сретение Господне и 3 февруари - Свети Симеон.

Новите винетки за 2016 година са в сила от днес. Хората не са доволни от по- високите цени, но купуват винетните стикери, за да могат да ползват колите си, показа нашата анкета във Видин."Винетка, да, купих си. Цените им са добри. За тоя сиромашки народ - много добри даже. Да могат тия биха ни взели и душата и би ни продале на дявола, само и само да взимат пари. Много пари да вземат. Е, как да не си купя? Той ще ме спре и ще ми направи акт 200-300 лева... Купих си. Не мога да преценя. От една страна са ни лоши пътищата, от друга страна, като клиент, винаги ти се струва, че е по- висока като цена. Дали реално се изхарчват тези пари за пътищата или пък някъде потъват... Не, не съм купил винетка. Цените са високи, несправедливо високи... Не съм купил винетка. Новите цени са непоносими. Ще си купя, но по- нататък годишна винетка. Няма как...", казаха видинските шофьори. Засилено търсене на винетки има през почивните дни и днес, твърди служителка на видинска бензиностанция. Шофьорите, които не са закупили стикер за тази година, могат да го направят от дистрибуторската мрежа - бензиностанции, пощи, търговски вериги, областните пътни управления, граничните  пунктове и др. Цената на годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв.

Свличането на земна маса в участък от пътя Монтана-Враца продължава. Разломът се е увеличил и вече е над метър. Специалисти от "Геозащита" извършват измервания и анализират причините за свличането. Движението по отсечката е спряно и това се използва от пътно-строителна фирма за довършване на връзката на път Е-79 с новоизградения обход на Монтана. Движението в посока Враца е възможно през Ломския пътен възел.

В Дунавския басейн от днес и през следващите два дни водните нива на реките в целия водосбор ще започнат да спадат. Водните количества ще са под праговете за предупреждение. Това съобщава Басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен. За река Искър прогнозата е, че водните количества днес ще бъдат около и над средната многогодишна стойност.

Водоподаването в централната част на Видин бе спряно заради авария на голям водопровод, съобщиха от местното ВиК дружество. От там допълниха, че водата утре сутринта отново ще бъде спряна, за довършване на ремонта. Очаква се до обяд да няма вода. Отстраняването на друга авария- на уличен водопровод до ДКЦ 1 в града, ще приключи около17:30 часа тази вечер, каза още дежурният диспечер.

С малко над един процент се е увеличила младежката безработица във Видинско. Жените без препитание са 2 260, съобщи директорът на Бюрото по труда в областния град Милчо Цоков. На работа през месец декември са постъпили 159 души.

Курс по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) за младежи до 29 години започна днес, 1 февруари, в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана, съобщават от културната институция. Обучението е организирано от Сдружение "Младежки СевероЗапад", съвместно с РБ "Гео Милев", Виолина Каменова - Младежки медиатор за община Монтана и Дирекция "Бюро по труда" в града. Курсът се провежда от Сибил Бойчев - координатор на СНЦ "Младежки СевероЗапад". Обучението ще продължи една седмица и е напълно безплатно. Завършилите ще получат сертификат за успешно преминат курс. В плана за обучението по Информационни и комуникационни технологии влизат теми като: запознаване с компютърната конфигурация, инсталиране на приложения, работа с текстообработващи програми, работа с Интернет, създаване на електронна поща, създаване и форматиране на таблици, сортиране на списъци и параграфи, изготвяне на презентации. При голям интерес, е възможно да бъдат организирани и следващи издания на обучението, допълват от библиотеката. Електронно заявление за включване в обученията може да бъде попълнено на адрес: www.msz-montana.ml.

Районният съд в Бяла Слатина проведе поредно съдебно заседание по делото за побоя на младеж от града, нанесен от група с участието на Мартин и Спас Чокови. На студента Венислав Николов е причинена средна телесна повреда по хулигански подбуди. В хода на разследването е установено, че на 9 март 2014 година в дискотека в Бяла Слатина петимата са нанесли на младежа множество удари с ръце и крака. Според свидетелите, побоят бил започнат от Мартин Чоков. В хода на досъдебното производство са проведени разпити на обвиняемите и свидетели, очна ставка, съдебно-медицински и съдебна психиатрично-психологична експертизи. Обвиняемите, с изключение на Петър Лаковски, не се признават за виновни.

Върховен административен съд потвърди избора на Милчо Лалов за кмет на община Брегово на проведените местни избори на 25 октомври 2015 г., съобщават от Административния съд във Видин.
Касационната жалба бе подадена от Иван Георгиев Вълчов, представляващ Местна коалиция "Коалиция ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ - НФСБ" срещу решение по административно дело № 496 от 2015 г. на Административен съд Видин, с което бе потвърден избора на Милчо Лалов за кмет на община Брегово. След запознаване с доводите по делото, Върховен административен съд остави в сила решението на магистратите във Видин и потвърди решение на  Общинската избирателна комисия във Брегово за обявяване избора на кмет на община Брегово на първи тур, издигнат от БСП и получил 1660  действителни гласове.Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. През февруари и март са насрочени за разглеждане пред Върховен административен съд решенията по административни дела, с които се обжалват изборите за общински съветници във Видин, Бойница, Брегово, Димово и Ружинци, допълват от съдебната институция.

Новият екип на общинската администрация във Враца е спестил на града кредит от 11 милиона лева по реализиращия се и в момента Интегриран проект за воден цикъл - това обяви кметът Калин Каменов, като сравни тази вест с "новина на годината". Преговорите с Министерството на околната среда и водите са излезли успешни и дадените авансово 9 милиона лева без ДДС за довеждащия водопровод от язовир "Среченска бара" няма да се връщат от врачани. Калин Каменов допълни, че с управляващия орган е постигната договореност за фазиране на проекта, който ще се реализира през ІІ етап. Стойността на този етап е 80 милиона лева:"Това ще струва 80 000 000 лева, като 15 милиона ще са за обезщетения. 60% от тази сума отива за изграждане на довеждащия водопровод от "Среченска бара" или това са 47 млн.лева. За довършване на градската мрежа ще са нужни около 20 млн. лв., а за пречиствателната станция - още 8 940 000 лева."

Арх. Чавдар Спасов е новият главен архитект на Община Враца, съобщават от местната управа. Той бе назначен на длъжността след проведен конкурс. Чавдар Спасов е роден в гр. Враца, където завършва средното си образование. Той продължава обучението си във Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС) в гр. София, откъдето се дипломира. Чавдар Спасов е член на Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюза на архитектите в България (САБ). Той притежава над 30-годишен опит в областта на проектирането, инвеститорския контрол, строителния надзор и строителството, както и дългогодишен управленски опит. Работил е в Института за проучване и проектиране на МВР, както и в частния сектор, съобщават още от Общината.

Заради липсата на обществен превоз в община Ружинци създават изнесени работни места по селата на представители на администрацията, за да се спестят разходи за транспорт  на населението. Проблемът е от години, но трябва да се обсъди транспортна схема, с която проблемът да бъде решен, каза кметът Александър Александров. В село Плешивец автобус не е влизал от години, а оправданието на фирмата, която преди е обслужвала общината, е лошия път. За хората разходите, които сега плащат за път са непосилни.

Спокойна е обстановката от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Монтана. Регистрираните стойности са далеч от обявяването на грипна епидемия, съобщи д-р Мария Каменова, директор на дирекция "Обществено здравеопазване" в Регионалната здравна инспекция. Носогърлени смивове не са изпращани за изследване в София до този момент."Заболяемостта от грип и ОРЗ за периода от 18-и до 24-и януари за нашия регион Монтана е 148, 91 на 10 хиляди, като тази заболяемост е под 190 персентила- това е нивото на заболяемост, което трябва да се достигне, за да говориме за предепидемична ситуация... За периода 25-31 януари се наблюдава спад на заболяемостта..."

Годишната издръжка на децата в детските заведения от община Враца се увеличава. Решението е гласувано на последното заседание на Общинския съвет. Това ще изравни материалните условия и подкрепящата среда в града и малките населени места, съобщават от местната управа. По-голяма диференциация в издръжката според броя на децата се въвежда във филиалите в селата, с цел да се увеличи финансовата сигурност, стабилност и устойчивост на детските заведения и в малките населени места. Средствата за филиалите до 12 деца се увеличават, както следва: за дете до 5-годишна възраст- от 690 лв. на 760 лв.; за дете от 5- до 6-годишна възраст - от 370 лв. на 440 лв. За филиалите от 13 до 24 деца, включително, средствата се увеличават за дете до 5-годишна възраст - от 690 лв. на 730 лв., за дете от 5- до 6-годишна възраст - от 370 лв. на 410 лв. За група в гр. Враца и филиал над 24 деца, средствата се увеличават за дете до 5-годишна възраст - от 690 лв. на 710 лв. и за дете от 5- до 6-годишна възраст - от 370 лв. на 390 лв.

Запален е автомобилът на общински съветник от Видин. Инцидентът е станал рано тази сутрин в квартал "Нов път". "Притеснявам се за живота си и сигурността на семейството ми", каза потърпевшият Даниил Томов. По време на инцидента в къщата е имало 4 деца, добави  Томов, който е общински съветник от Местна коалиция "Единни за промяна". На пресконференция той поясни, че виновни за палежа на колата му и отправените заплахи, са кметският наместник на квартал "Нов път" във Видин, Николай Маринов и неговият баща. Николай Маринов обясни, че от Радио ВИДИН разбира за палеж на кола в квартала и че няма нищо общо със случая. Видински криминалисти разследват палежа, извършен рано сутринта днес в кв. "Нов път", съобщават от полицията. Сигналът за горящ автомобил "Хюндай" с видинска регистрация, паркиран на ул. "Чайка", бил получен в 04.14 часа в дежурната част на областната дирекция на МВР. Екипи на полицията и пожарната са насочени незабавно към мястото. Оглед на местопроизшествието е извършен от дежурна група. Материални щети са установени по колата. Работата по случая продължава, в Районно управление-Видин е образувано досъдебно производство.  

22-годишна жена от Горна Оряховица е задържана за 72 часа в следствения арест във Видин. Тя е уличена в кражба на мъжка чанта с 2000 лева в нея, лични документи и вещи. Посегателството било извършено в хипермаркет във Видин. Жената е заловена непосредствено след извършване на престъплението.

Днес изтече крайният срок, в който гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, желаещи да гласуват в новите избори за кметове, които ще се произведат на 13 март, трябва да подадат декларация Приложение от изборните книжа за вписване в избирателните списъци - част ІІ. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване. Гражданите на други държави-членки на ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място. В българския Северозапад избори ще има в монтанското село Крапчене, село Софрониево, община Мизия и видинското село Септемврийци, община Димово.

Общинската избирателна комисия в Монтана обяви набирането на документи за участие в новите избори за кмет на село Крапчене.
Документи могат да подават партии, коалиции и Инициативни комитети. Общинската избирателна комисия определи и броя на членовете на Секционната избирателна комисия в с. Крапчене, която ще е от 7 членове. Общинската избирателна комисия в Димово също обяви прием на документи за участие в новите избори в село Септемврийци. Крайният срок за подаване на документи за регистрация се приемаха до 17.00 ч


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30