Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 февруари 2016 година

Снимка: Полина Тодорова
Температурни рекорди бяха отчетени на места в Северозапада, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен. 23 градуса са измерени в 14 часа във Враца. Температурният рекорд за деня там е бил 18,6 градуса. 22,8 градуса са измерени в Монтана, при най-висока стойност досега 17,5. Най-студеният град тази зима- Кнежа, днес бе един от най-топлите - 22 градуса. Живакът там е достигал на този ден най-много 15 градуса. Близо 17 градуса са измерени във Видин. Най-високата температура на този ден е отчетена през 1944 година- 18 градуса.


"Има повишена заболеваемост на респираторните заболявания. Няма грип", каза завеждащият на детското отделението в МБАЛ "Света Петка" във Видин д-р Пламен Филипов. "50 легла, 50 деца имаме в момента. Сутринта бяха 49. Сега приемаме 2, значи са повече от 50, на 30 легла. Днес съм пуснал рапорт- нямаме къде да ги слагаме. По принцип леглата се увеличават като бройка според броя на децата. Ние имаме налични легла като бройка, но са разкрити само 30 легла в отделението. Сега сме направили 45, от днес." Едно от последно приетите деца в отделението е от село Ракитница, община Брегово. Най-много са децата, приети в детското отделение на видинската болница с пневмонии и ларингити.

Видин е далече от грипна епидемия, няма изолиран грипен вирус, потвърди директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Гергана Джамбова и добави, че експертите очакват през първата седмица на февруари болните да намалеят, защото учениците са във ваканция. Спад на острите респираторни заболявания е отчетен в последната седмица на януари спрямо предходната. Настинките и острите респираторни заболявания повалят най-често децата до 4-годишна възраст, страдат и по-големите- до 15 години.

Бум на варицела в детски градини в Лом и Монтана е регистриран от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 25 случая на заболели има в крайдунавския град, в три детски заведения, съобщи д-р Мария Каменова, директор на дирекция "Обществено здраве" в РЗИ. 10 са болните от варицела в една детска градина в Монтана. Общо 53 случая са регистрирани от началото на годината- 25 са в Лом, 21 в Монтана, 3 в Берковица и по един във Вършец, Трайково, Сливата и Студено буче, допълни д-р Каменова

Националната здравна карта няма да съкращава съществуващи здравни структури, а ще се опита да ги приведе към нуждите на пациента. Така министърът на здравеопазването Петър Москов представи документа. По думите му, възраженията се дължат по-скоро на неразбиране, отколкото на реални пропуски. Здравната карта няма да реши нито един от проблемите ни, но за сметка на това ще създаде нови. Един от тях е, че ще отнеме правото на избор на пациента къде да се лекува. Това каза за БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Здравната карта ще бъде публикувана утре на сайта на Министерството за едномесечно обществено обсъждане.

Кметът на Враца Калин Каменов заяви, че би се срещнал с представителите на фирмата, която придоби активите на бившия торов завод "Химко". "Досега представители на "Химко" не са търсили среща с мен. Бъдещето на този комплекс е важно за мен, затова ако не ме потърсят, аз ще опитам да се срещнем", заяви Каменов. Той допълни, че до този момент в общинската администрация липсва официална информация за сделката. Активите на обявения в несъстоятелност торов завод бяха продадени от синдика Росица Томова на търг на 20 януари, като сделката беше финализирана за 11 700 000 лева.

Три партии са се регистрирали за предстоящите през март избори за кмет в село Крапчане, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана. Свои кандидати ще могат да издигнат ГЕРБ, ДПС и Българска нова демокрация.  Равен резултат между двама от кандидатите се получи на редовните избори на 25 октомври 2015 година в Крапчане и това наложи да се проведат нови избори.

Община Мездра започна от днес изплащането на еднократни парични помощи за раждане на дете. Съгласно решение на Общинския съвет еднократна помощ от 350 лева се изплаща за всяко първо дете, 300 лева за всяко второ и 100 лева за всяко трето дете, на което поне един от родителите има настоящ и постоянен адрес в община Мездра 1 година преди раждането. Всички, подали молби, могат да получат полагащите им се суми за новородени в стая 212 на Общинска администрация от 9:00 до 17:00 часа.

4  843 614 лв. е бюджетът на община Брегово за 2016 година. Той беше приет на заседание на Общинския съвет. Общинските съветници на БСП гласуваха "за". Местните сенатори от опозицията се въздържаха. Светлана Борисова - директор на дирекция "Финанси" заяви пред общинските съветници: "Бюджетът на община Брегово за 2016 г.се характеризира с това, че се явява първи за мандат 2015-2019 г., а годината е първа, в която се очаква реално да стартират евро проектите  за новия програмен период."

Плащането на данъка върху превозните средства започна в община Враца. 5 % отстъпка се ползва при издължаване на целия размер до края на април. От местната администрация приканиха нередовните платци да се издължат. Новата интеграционна платформа проверява автоматично за данъчно задължение върху превозните средства при извършване на периодични прегледи на пътните превозни средства, напомнят от Общината.

14 младежи ще започнат работа през този месец в общинската администрация на Враца, съобщи заместник-кметът Петя Долапчиева. Новите служители ще бъдат назначени на длъжността "Технически сътрудник", като 90% от заетите са с висше образование. "Младите хора ще работят в администрацията по проект "Обучения и заетост за младите хора", който се финансира чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", каза Петя Долапчиева. Тя уточни, че по този проект местната управа е подала заявка за 126 младежи, като 14 от тях ще бъдат назначени в общинска администрация, а останалите 112 ще бъдат назначени на длъжност "Общ работник".  Младите хора ще бъдат наети за срок от 6 месеца с основно месечно трудово възнаграждение в размер на 420 лева, уточни заместник-кметът на Враца.

Общинските съветници в Берковица гласуваха решение за увеличаване на капацитетът на Домашния социален патронаж в града от 140 на 200 души дневно, съобщи кметът на Берковица Милчо Доцов. Броят на желаещите да ползват социалната услуга расте през последните месеци. Кметове от селата на общината постоянно изпращат искания за доставяне на топъл обяд на възрастни и самотни хора.

Център за социални услуги ще има в община Ружинци. Той ще се помещава в сградата на бившата здравна служба. Очаква се одобрението на проекта, който Общината е представила за създаването на центъра, каза кметът Александър  Александров: "Там помещенията са подготвени и ние очакваме сега с приемането на проекта да започне и ремонтът. Ще има и изградена естакада, за да могат да влизат и хора с колички. Те са четири стъпала, но и едно да е, те няма как да го преодолеят."

Една оферта е подадена за участие в обществена поръчка за далекосъобщителни услуги, съобщават от Община Видин. Кандидатът е "Българска телекомуникационна компания" ЕАД. Поръчката е с две самостоятелно обособени позиции: "Предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарт GSM/UMTS с национално покритие" и "Предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез фиксирана телефонна мрежа". Обявената прогнозна стойност на поръчката е до 66 000 лв. без ДДС. Услугата ще бъде реализирана в рамките на 1 година, или до изчерпване на финансовия ресурс.

Презентация за влажните зони и тяхното опазване беше представена в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Проявата е посветена на Световния ден на влажните зони - 2 февруари, който беше отбелязан от  членове на клуб "Млад еколог" и читатели на детския отдел. Децата се включиха и в други инициативи, каза ръководителят на младите еколози Таня Николова. Младите еколози се запознаха с Рамсарската конвенция за влажните зони с международно значение. Представени бяха и 10-те рамсарски обекта в България, най- близкият от които е остров "Ибиша" край Лом.

53 пожара и 102 спасителни операции, свързани с отоплителния сезон, са посетени от екипите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана от началото на отоплителния сезон  до края на януари, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 41 от пожарите са предизвикани от запалвания на комини, 6 - от неправилно ползване на отоплителни уреди, 4 - от неправилно ползване на нагревателни уреди. Жертви на пожари през 2016 г. са станали 88-годишна жителка на Монтана и 48-годишен жител на Лом. 102 аварийно-спасителни дейности са извършени с помощта на противопожарна техника през настоящата година. Противопожарните служби са се отзовавали на сигнали за закъсали ТИР-ове, автобуси и леки автомобили. Отстранявани са опасно надвиснали ледени висулки и клони на дървета, извършвани са отводнителни дейности.

Две информационни срещи по разяснителната кампания на Министерство на земеделието и храните за директните плащания през  2016 г. ще се проведат утре, 3 февруари, в област Видин. Първата е от 13 часа в заседателната зала на Общината в Димово. Втората среща започва в 15 часа в залата на общинската администрация в Макреш. Експерти от Министерство на земеделието и храните и Областната дирекция "Земеделие" ще информират земеделските стопани за новостите и изискванията по тазгодишната кампания за директните плащания. Присъстващите ще бъдат запознати с промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, регистриране на правните основания до 15 февруари 2016 г. и географско очертаване на заявените земи.

"Вечер на магиите" организират в регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца. Събитието е посветено на Хари Потър, а всички негови почитатели ще могат да се съберат в детския отдел на библиотеката, за да се включат в проявата. "Вечерта на магиите" е в четвъртък между 18 и 20 часа във врачанската библиотека.

Тържествата за 200-годишнината от рождението на Антим I започват от 16 февруари, когото се отбелязват 144 години от избора му за български екзарх. Различни прояви, посветени на тази годишнина, ще бъдат организирани през цялата година във Видин. Заместник- областният управител Елка Георгиева и представители на институциите, които ще организират събитията, обсъдиха програмата за честването. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще бъде поканена за патрон на тържествата, каза епископ Поликарп, викарий на видинския митрополит Дометиан. Видинска света митрополия ще връчи грамота, статуетка и орден на името на Антим I по повод годишнината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05