Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Медици ще обгрижват за месец болни и самотни в Кулско

Снимка: Христела Александрова
Община Кула нае 11 медицински специалисти- фелдшери и медицински сестри, които ще осигуряват почасови здравни услуги на 22-ма потребители на социалната услуга "Личен асистент". 43 души са обгрижвани в региона, но през месец февруари част от тях, които са най-нуждаещи се, ще могат да се ползват и от здравни услуги, като измерване на жизнените показатели - кръвно налягане, пулс, температура, консултация за спазване на хигиенно-диетичен режим, консултации на лежащо болните за предпазване от развитие на декубитуси, осъществяване на връзка с личните лекари на потребителите. Тази възможност за осъществяване на здравни грижи е много важна за хората, ползващи услугата, поради това, че повечето от тях са трудно подвижни и не могат често да посещават личните си лекари или болнично заведение, каквото в община Кула няма.

Самотноживеещите се ползват с предимство при определяне на нуждаещите се от здравни услуги потребители. Комисията взе под внимание при извършваната преценка освен здравословното състояние, невъзможността или наличието на ограничения в самообслужването, и допълнителни обстоятелства, като липсата на медицинска и здравна помощ и услуги в населеното място на потребителите, липсата на обществен транспорт до областния център, където има осигурена медицинска помощ, липсата на близки, които биха могли да съдействат за осигуряване на медицинска помощ.

Медицинските специалисти ще извършват здравни услуги на потребителите почасово, в рамките на два часа дневно при един потребител.
Осигуряването на здравни грижи е само за месец февруари, тъй като на 29 февруари проектът приключва, при което настоящите потребители ще останат не само без здравни услуги, но и без така необходимите им лични асистенти.Вижте още

Снимката на 28 май 2020 година

Заради ремонтни дейности на кръговите движения , днес са затворени улици и участъци по  булевард "Панония" , съобщиха от община Видин. Лекар, който практикува в София, и 67-годишен жител на село Рупци, са двата нови случая на доказан COVID-19 във Видин. Всички, работещи в детските ясли и градини в област Видин , ще бъдат..

публикувано на 28.05.20 в 18:00

Деца дариха на Видин метално сърце

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е монтирано пред Младежкия дом във Видин. То е изработено по идея на децата от "Алфа Лео клуб", обясни паст президентът на Лайънс клуб Видин д-р Иво Илиев: "Децата от "Алфа Лео клуб" създадоха едно специално сърце със свои средства, събрани по време на благотворителния първомартенски празник, когато..

публикувано на 28.05.20 в 17:32
Врачанската болница

Дихателни апарати ще получат болниците във Враца и Монтана

Болниците във Враца и Монтана са сред лечебните заведения, които ще получат дарение от дихателни апарати.  Осем американски микропроцесорни респиратори, /модел CrossVent 3+/, окомплектовани с необходимото допълнително оборудване и консумативи, са доставени в България и в следващите дни ще бъдат монтирани в болници в страната.  Дихателните..

публикувано на 28.05.20 в 16:03

Разходите ни по време на пандемията от КОВИД 19

Българите са нацията в Европейския съюз, свила най-много разходите си, заради пандемията от КОВИД-19. Това сочат данните от проучване на Евростат. Вероятно този факт е свързан с това, че ние, българите, сме свикнали да живеем по време на различни кризи и реагираме бързо като се ограничаваме от ненужни неща. Повечето видинчани са ограничили..

публикувано на 28.05.20 в 15:06

Отложено е насроченото за днес дело в Апелативния съд за взрива в Горни Лом

За юли е отложено делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година, при който загинаха 15 души. През 2018 година Окръжният съд във Видин оправда четиримата, срещу които бяха повдигнати обвинения, а решението се обжалва. Подсъдими за лишаване от живот поради професионална непредпазливост са Ивелина Бахчеванова,..

публикувано на 28.05.20 в 15:00

100 години навърши днес видинчанка

Митана Антова  отпразнува с тотния си рожден ден в София, където тя гостувала на дъщеря си при обявяването на извънредното положение заради пандемията с COVID-19. Рожденичката е родена във видинското село Бойница, работила е като учител в Бориловец и лаборант във Видин. За Радио Видин тя разкри тайната на дълголетието си: "Основното..

обновено на 28.05.20 в 14:36

Конкурс за директори на две детски градини в Мездра

Конкурс за директор на две детски градини обяви Община Мездра. Търсят се ръководители на ДГ "Мир" - град Мездра и на ДГ "Звездичка" - село Зверино. За длъжността се изисква висше образование, степен "Магистър", педагогическо направление, пет години трудов стаж.  Кандидатите могат да кандидатстват за длъжността "Директор" в повече от една..

публикувано на 28.05.20 в 13:28