Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 февруари 2016 година

Около 20 общини в България са в изключително тежко финансово състояние и ще имат необходимост от финансово оздравяване, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Сред общините с най-големи задължения е и Видин. 21 милиона лева са задълженията. От тях просрочените са 7 милиона и 300 хиляди лева, каза кметът Огнян Ценков. През декември на общината бяха отпуснати 2 милиона лева безлихвен краткосрочен кредит от централния бюджет, с който да започне погасяването на задълженията към 10-те най-големи кредитори, за да се спре налагането на запори, припомни кметът на Видин. Той коментира и гласуваните от правителството днес промени в Закона за публичните финанси, с които ще бъде разписан механизъм за оценка и финансово оздравяване на общини с много големи задължения. "Тези промени ще бъдат в голяма полза, на 100%, ако мога така да определя обхвата на ползата, която  ще бъде от промените, внесени от министъра на финансите господин Горанов в промяна на Закона за публичните финанси, защото именно те целят да подпомогнат общините, които са в тежко финансово състояние, а ние сме една от тези общини. Без помощта на държавата, на централния бюджет, общината много трудно може да излезе от това финансово състояние"- коментира кметът Огнян Ценков.  

Двама българи от Димитровград са задържани за контрабанда на девет килограма хероин на Дунав мост - 2, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура- София. По данни на Агенция "Митници" в района на Дунав мост Видин-Калафат мобилен екип на Митница Лом вчера е спрял за проверка лек автомобил, в който пътуват двама български граждани. Неспокойното поведение на водача накарало митническите служители да извършат оглед на колата, при който са  установени манипулации по конструкцията. Със съдействието на служители от Гранична полиция автомобилът е съпроводен до митническия терминал. При извършената щателна проверка е установено, че в двата прага на колата са укрити пакети с прахообразно вещество. При направения полеви тест веществото е дало положителна реакция за хероин. Общото количество на задържаната пратка е 9 кг. Повдигнати са обвинения за контрабанда през границата на страната и за държане на наркотици. От Апелативна прокуратура- София съобщиха, че двамата обвиняеми са задържани за 72 часа, както и че Окръжна прокуратура - Видин ще отправи искане до съда за постоянно задържане под стража.

Общината в Монтана обяви за продажба сградите на четири затворени училища в селата Славотин, Безденица, Стубел и Студено буче. В учебните заведения отдавна не се учи, а зданията не се поддържат. Сградата на училището в село Студено буче е в добро състояние и с ремонтиран покрив, каза за Радио ВИДИН кметът Петър Петров: "От 2008 година е закрито училището. Има изпочупени стъкла. Все пак като сграда, като покрив е добре. Искам да се продаде, защото така тази сграда нито мога да я поддържам, нито мога да правя нещо в нея. Кандидатствахме и два пъти министърът на образованието ни отхвърля, не ни разрешава да го продаваме. Не знам какви са уговорките с новия министър, а сега хептен пък с новия... Документално нищо не сме задействали. То е в приличен вид и ще се продаде. Ако чакаме още година, две, три,  започва да се руши. Като не се влиза и не се поддържа, всяко нещо загива." Сградата на някогашната детска градина е обявена за продан в село Смоляновци, а в Славотин, освен училището, се продават бивша болница и читалище. Община Монтана планира през тази година от приватизация в хазната й да влязат 204 000 лева.

Областният съвет по енергийна ефективност във Видин заседава днес. Дневният ред включваше отчитане на мерките за енергийна ефективност в сградите общинска собственост, изпълнението на задълженията на общините по Закона за енергията от възобновяеми източници както и информация по актуални проблеми в тази сфера. Гост на срещата бе главният експерт от териториално звено Плевен на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Петър Добрев, който разясни как ще се отчита спестената енергия и как тя ще може да се продава: "Приключваме първият отчетен период. В този отчетен период вие имахте възложени индивидуални цели за енергийни спестявания, които в края на този период ще трябва да отчетете. За съжаление, още няма точно определена процедура как ще стане отчитането, но рано или късно през 2017 година то ще се случи. Тъй като още не са излезли новите подзаконови нормативни актове, ще кажа, че в бъдеще спестяванията ще бъдат комулативни, т.е. за определен период. Една мярка, ако действа например 2-3 години, ще се оценява нейното комулативно действие през тези години, като енергийни спестявания, а не както беше до сега- на база годишни спестявания. И тук вече ще има някои нюанси в отразяване на удостоверенията. Казвам го това, защото удостоверенията стават продаваеми. В новия закон е предвиден механизъм за т. нар. "бели сертификати", т. е. удостоверенията за доказани енергийни спестявания вие ще можете да ги продавате. Може да си продавате тези, които са постигнати от приложени мерки до края на 2016 година, само тези, които са над изпълнението на поставената ви индивидуална цел за енергийни спестявания. А след 2016 година всички мерки, които вие прилагате за енергийна ефективност - доказвате си ги и можете да ги продавате. Ще бъде открит такъв механизъм, за съжаление, все още нормативно не е уреден, но няма причина и свободно да се договаряте и да си продавате тези спестявания. Въпросът "На каква цена ще бъде?" и т. н. би трябвало да бъде определен нормативно. Сега е на свободно договаряне." Представители на общините в област Видин, които присъстваха на срещата, направиха кратък отчет на работата си по енергийната ефективност. Материята в законодателството в тази сфера е специфична и затруднява общинските служители. Въпреки това се работи по такива проекти, признаха общински служители.

Община Видин кани за участие в общественото обсъждане на Общинския план за развитие 2014-2020
г. представители на държавната и общинска администрации, на учебни и детски заведения, на бизнеса, както и гражданите. То ще се проведе на 8 февруари, от 11.00 ч, в заседателната зала на Общинския съвет.  Общинският план е основен документ за стратегическо регионално развитие на местно ниво. Неговата задача е да определи целите и приоритетите за устойчиво и интегрирано социално-икономическо развитие на общината, които трябва да бъдат постигнати през настоящия планов период. Разработеният Общински план за развитие на Община Видин 2014-2020 г. е публикуван на официалната интернет страница, секция "Проекти и конкурси".
   
Община Кула нае 11 медицински специалисти- фелдшери и медицински сестри, които ще осигуряват почасови здравни услуги на 22-ма потребители на социалната услуга "Личен асистент". 43 души са обгрижвани в региона, но през месец февруари част от тях, които са най-нуждаещи се, ще могат да се ползват и от здравни услуги, като измерване на жизнените показатели - кръвно налягане, пулс, температура, консултация за спазване на хигиенно-диетичен режим, консултации на лежащо болните за предпазване от развитие на декубитуси, осъществяване на връзка с личните лекари на потребителите. Тази възможност за осъществяване на здравни грижи е много важна за хората, ползващи услугата, поради това, че повечето от тях са трудно подвижни и не могат често да посещават личните си лекари или болнично заведение, каквото в община Кула няма.

Община Белоградчик обяви прием на документи на персонал и потребители по проекта "Грижа за нуждаещите се". Обявената длъжност, за която се набират документи, е личен асистент.  За тази длъжност могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране. Кандидатите трябва да подадат комплект документи, който да съдържа заявление по  образец, декларация - образец 1, автобиография, копие от диплома за завършено образование, копие на трудова книжка и удостоверение за преминато обучение за домашен помощник/социален / личен асистент. Кандидати за потребители на услугите могат да бъдат лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, както и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване. Те представят заявление по образец, документ за самоличност или копие, експертно решение на ТЕЛК или етапна епикриза, документ, определящ конкретното лице за настойник или попечител на кандидата за услугата и пълномощно в свободен текст, за лице, което да подаде заявлението от името на кандидата - когато не се подава лично. Заявленията на кандидатите за лични асистенти и за потребители на социалната услуга ще се приемат всеки работен ден от 10.00 до 16.00 часа до 15.02.2016 г. в сградата на общинска администрация в Информационния център.
 
Температурни рекорди са измерени днес в българския Северозапад. 22 градуса са отчетени във Видин. Най-високата температура на този ден е била 17,2 градуса, измерени през 1994 година. Термометрите в Монтана отчетоха 19 градуса, като досегашният рекорд е 17,2 от 2013 г. Подобрение на рекорд има и във Враца- днес са измерени 19,4 градуса. Топлото време накара видинчани да излязат навън и градските градини се напълниха с хора, които му се наслаждаваха. Съществена промяна на времето ще има през следващото денонощие, прогнозират синоптиците.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48