Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 февруари 2016 година

Паметникът на цар Иван Срацимир
Снимка: Нора Йоцова
Паметникът на цар Иван Срацимир бе монтиран днес във Видин. Той е издигнат в началото на парк "Рова". Монтирането стана в присъствието на представители на РИМ- Видин и автора-  скулпторът Александър Хайтов. Мястото е правилно избрано, защото е оживено, каза историкът Оля Миланова и допълни :" Иконографията е спазена, в лявата ръка държи торбичката с пръст, която да му напомня, че е земен човек, въпреки това, че е владетел. На мен ми харесва. Ефектът е поразителен с трите кръста, които са на торбичката с пръст, жезъла и на главата. Те светят." Изработката на паметника е отнела три месеца и половина заради студовете, защото е работен на открито в ателието на Александър Хайтов. Паметникът е висок 2,30, обясни скулпторът. " Това е визията на цар от онези години. Трите кръста светят в цветовете на нашият трибагреник", обяснява Александър Хайтов. Предстои да бъде поставена допълнителна патина върху паметника и да се сложи табела на постамента.

18-годишния Тодор Йорданов от Враца е издъхнал от сърдечна болест, а не от установените по трупа травматични увреждания. Това е заключението на медиците. Днес излязоха резултатите от петорната съдебномедицинска експертиза по досъдебното производство за смъртта на Тодор. Експертизата е публикувана на сайта на прокуратурата. Припомняме, че момчето почина след бой с братята Иван и Десислав Дамянови в центъра на Враца. Братята първоначално бяха обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. Законът предвижда за това до 5 години лишаване от свобода, което изкара врачани на протест. Прокуратурата впоследствие промени обвинението- на умишлено убийство по хулигански подбуди, за което наказанието е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Избрани са кандидатите за членове на УС на Националното сдружение на Общините в България на регионалното заседание в Плевен. 81 бяха представителите на общини от Северозападния район. На него бяха издигнати пет кандидатури за членове на Управителния съвет от Северозападния район, между които трябваше да бъдат избрани четирима представители. След проведеното гласуване стана ясно, че това ще са кметът на община Троян Донка Михайлова, на община Монтана - Златко Живков, на община Враца - Калин Каменов и на община Лом - Пенка Пенкова.

Прекратиха правомощията на общинския съветник от Либерален алианс в Борован - Георги Георгиев. Решението за суспендирането му е на Общинската избирателна комисия и се позовава на присъда за притежание на незаконни боеприпаси.
Делото, по което е осъден Георгиев, е гледано на 3 октомври м. г. в Районния съд в Бяла Слатина. То е заведено, тъй като в дома на бившия вече съветник в село Добролево са били открити 791 патрона за различни видове оръжия, за които той нямал нужните разрешителни. Районните магистрати в Бяла Слатина се споразумели с Георгиев, а издадената условна присъда е от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен отлагателен срок.

Контрабанда за 39 000 евро на папагали от вида "сиво жако" предотвратиха митничари на Дунав мост 2 при Видин. Екзотичните птици са били натоварени в бус със словашка регистрация. Папагалите е трябвало да се транспортират за Европа. При проверка на автомобила митничарите на Дунав мост 2 са установили, че в две клетки се превозват 39 папагала от вида "сиво жако". Той е включен в Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, както и в съответния европейски регламент, уточни директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана Деница Славкова. На черния пазар един папагал от рода "жако" върви минимум 1000 евро. Трафикантът на папагалите, който ги е превозвал, ще бъде санкциониран. Според Закона за биологичното разнообразие глобата за физическо лице е от 100 до 5000 лева, а за юридическо- от 1000 до 5000 лева, уточни Деница Славкова.

Бързо производство за подкуп е образувано в Районното полицейско управление в Белоградчик, по случая е задържан 36-годишен жител на с. Горни Лом. Вчера около 17 часа той подхвърлил на пътен полицай банкнота от сто лева в сградата на полицейското управление в Белоградчик, за да  осуети съставянето на акт за неправилно паркиран автомобил.
Полицят е уведомил ръководството за предложения подкуп и банкнотата е иззета. Младши автоконтрольор Бранимир Божков е на 32 години, служител в системата на МВР е от края на 2011 година. Пред сътрудника ни Иванка Петрова признава, че професията на полицая е трудна, но това не е повод да се извършват незаконни действия, каквито е подкупът. Нарушителят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, работата по случая продължава.

Поредица от презентации за живота и делото на Михалаки Георгиев започна Регионалната библиотека във Видин, която носи неговото име. Поводът е навършването на 100 години от смъртта на писателя, общественик и стопански деец, роден в крайдунавския град през 1854 година. Инициативата е насочена предимно към ученици и членове на клубовете "Млади възрожденци", разказа Недка Николова от отдел "Краезнание" и сподели впечатленията си от първите си срещи с тях.

Белоградчик ще участва в Международната туристическата борса "Ваканция/Спа Експо", която ще се проведе от 11-и до 13-и февруари в Интер Експо център в София. Местната управа положи много усилия през изминалата година в посока подобряване на градската среда, която е един от факторите за развитието на туризма в града, както и промотиране на дестинацията. Именно тези нови материали и визия ще бъдат предложени на туристическата борса в София. Освен рекламните материали допълнително ще бъдат разположени и двуезични флаери за Белоградчишката крепост "Калето", пещерата "Козарника", Природонаучния и Историческия музей. Сдружението "Археологическо дружество - Белоградчик" ще участва за първи път в туристическата борса. То ще представи карта на рисунките от пещерата "Магура", направена по изследванията на инж. Кирил Кирилов. Представители на туристическия бранш от общината ще приготвят и предоставят за дегустация на гостите на щанда вкусна торлашка баница. Рекламни материали от отделните къщи за гости, хотели, атракции и места за развлечения се събират в Туристическия информационен център, за да бъдат представени на борсата. Културните и исторически обекти на територията на общината са били посетени от 91 250 посетители през 2015 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30