Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 февруари 2016 година

Снимка: Полина Тодорова

Общественото обсъждане на Общинския план за развитие 2014-2020 г. на община Видин предизвика днес разгорещени дебати. Задачата на документа е да определи целите и приоритетите за устойчиво и интегрирано социално-икономическо развитие на региона, които трябва да бъдат постигнати през настоящия планов период.Общата сума на проектите, включени в Общинския план за развитие, е малко над 150 милиона лева. Документът беше представен от доц. Косьо Стойчев, от Катедра регионална и политическа география към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Четири са приоритетните цели, залегнали в плана за развитие. Сред тях са среда на устойчив растеж и обновена селищна инфраструктура, социална сигурност на населението, съхраняване и оползотворяване на културно- историческото наследство и околна среда за развитие на туризма, и реализирането на интермодален транспортен потенциал на трансгранично ниво. Разработеният Общински план за развитие на Община Видин 2014-2020 г. е публикуван на официалната интернет страница на Общината, секция "Проекти и конкурси".

Няма основание за грипна епидемия във Видин. Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания рязко е спаднала за последната седмица, съобщи д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция: "За последната седмица, от 1 до 7 февруари, заболеваемостта от респираторни заболявания и грип дори рязко спадна. От 190 на 10 000 /предишната седмица/, тя вече е 136 на 10 000. През седмицата се наблюдаваше рязък спад на заболелите в ученическа възраст. В ранна детска възраст от 0 до 4 години все още заболеваемостта се задържа на същото ниво, но основание за грипна епидемия в никакъв случай нямаме." За област Видин изчисленията показват, че грипна епидемия се обявява, когато заболелите са над 250 на 10 000 души население, уточни д-р Цветанова. Информация за броя на пациентите с грип и остри респираторни заболявания се подава ежедневно в Регионална здравна инспекция. От Регионалния инспекторат по образование във Видин съобщиха, че  броят на отсъстващите ученици не е тревожен. По данни от тази сутрин, 11% не са се явили на училище днес.

Местната власт в Берковица се обяви против промените в здравеопазването, засягащи общинските болници, които според нея ощетяват правата на местните пациенти. Лечебницата в града под Ком е жизненоважна за населението от общините Берковица и Вършец, коментира кметът на Берковица Милчо Доцов: "Имаме берковско здравеопазване с почти стогодишна история. Болницата е в добро състояние, няма съществени задължения, сградата е ремонтирана, инвестирано е в медицинска апаратура. Сега някой чиновник с лека ръка си позволява да задрасква тази даденост. Имаме четири отделения и има риск две от отделенията на практика да не съществуват, това означава хората да пътуват до Монтана, за да се лекуват", обясни градоначалникът.

Общо 18 са непълнолетните майки по данни на Дирекция "Социално подпомагане"- Видин, които ще получат детските си надбавки за месец януари в натура. Това каза за Радио ВИДИН изпълняващият длъжността директор на Регионалната дирекция Ирена Велкова. Общо 34 млади момичета, под 14 години, в региона са получили през декември от ваучерите, с които са купували продукти за децата си. "Няма оплаквания от майките, нито от търговците, които работят с тях", допълни Велкова. Номиналната стойност на един ваучер е 50 лв. или 35 лв. С тях могат да се купуват стоки в зависимост от възрастта на детето, като изрично се забранява покупката на алкохол и цигари. Случаи на непълнолетни майки няма към днешна дата в общините Кула, Грамада и Бойница. 7 са момичетата, станали родители в община Белоградчик, в Дирекция "Социално подпомагане"- Димово- 12,  в Брегово- непълнолетни, които ще ползват детските си надбавки под формата на натура, също не са регистрирани.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев ще проведе приемен ден за граждани във Видин на 10 февруари (сряда). Приемната ще бъде открита от 14:00 часа, в Информационния офис на Владимир Уручев в гр. Видин, ул. "Дунавска" №1, Речна гара, ет. 2. Записвания могат да се правят на място или на тел. 0884 411 152, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ- Видин.

Бойка Симеонова е новият директор на математическата гимназия в Монтана. От днес тя сменя на поста Ксения Йотова, която излезе в пенсия. Бойка Симеонова досега ръководеше 9-то СОУ "Йордан Радичков" в Монтана. На нейното място е назначена Дияна Венелинова-преподавател по история и география в същото училище. Очаква се от Министерството на образованието и науката да бъде обявен конкурс, дотогава новите директори са с временен статут.

Синът на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков отива на съд за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и расистки подбуди на 19-годишния Радослав Илиев. От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт срещу Мартин Чоков е внесен в Районния съд в Бяла Слатина, по-малко от месец след началото на разследването. Инцидентът е от 12 януари. Лекарите в спешния център във Враца, където бил откаран пострадалият мъж, са констатирали мозъчно сътресение. От прокуратурата уточняват, че това е поредният сблъсък със закона на 18-годишния младеж. Мартин Чоков  вече има условна присъда за побой, а поредният инцидент е станал в рамките на определения му изпитателен срок.

Проверки на Националната агенция по приходите (НАП) сред фирми и физически лица, търгуващи по интернет, разкриват масови нарушения на данъчното законодателство. Често стоките, предлагани в електронни магазини или чрез сайтове за продажба на стоки, не са съпроводени с касови бележки или документи за покупката, а банковите преводи или наложените платежи, получавани от търговците, изобщо не се осчетоводяват, сочат резултатите от ревизиите на НАП. Приключилите до момента проверки и ревизии са довели до над 1,1 млн. лв. укрити данъци, които трябва да бъдат внесени в 14-дневен срок. НАП съветва потребители да искат касова бележка за всяка своя покупка, защото упражняването на права по гаранция или рекламация на некачествена стока е невъзможно без фискален бон. Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05