Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 февруари 2016 година

Снимка: Видинска Митрополия

На 10 февруари Православната църква почита паметта на св. Харалампий Чудотворец, епископ Магнезийски. Паметта на светеца особено се почита от нашия народ, както заради молитвеното му застъпничество пред Бог за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед. Рано тази сутрин, видинчани донесоха в катедралния храм "Свети Великомъченик Димитър Солунски" мед, който бе осветен и благословен за здраве, благословение и духовно укрепване. Миряните се помолиха за мир и спасение на душите. По време на богослужението бе изложена и частица от светите мощи на св. Харалампий, както и чудотворна икона на светеца за поклонение и молитва на жителите и гостите на Видин. На всички присъстващи бе раздадено по бурканче мед за благословение и духовно поощрение.

По повод днешния празник на пчеларите, Пчеларско дружество "Нектар" в Мездра, Общината и Общинската поземлена комисия, организират "Пчеларско изложение 2016" за 12 пореден път. Изложението ще бъде открито утре от 9.30 часа пред сградата на общинската администрация в Мездра.

Народният представител от ВМРО Красимир Богданов пита Министъра на транспорта, Ивайло Московски, за готовността на страната ни да кандидатства с проекта за модернизация на железопътния участък Видин-Медковец по Механизма за свързване на Европа до крайния срок за подаване на документи 16 февруари 2016 г. В питането си, Богданов припомня, че на 16.02.2015 г. в отговор на същото питане, е получил писмен отговор от министъра, че въз основа на сключените договори за проекта, през 2016 г. предстои изготвянето на Формуляр за кандидатстване за финансиране на строителството на участъка Видин -Медковец, като се планира строителните дейности да приключат до 2020 год. Тези дни обаче стана ясно, че България нямало да кандидатства с проекта за строителството на железопътната линия Видин-София, въпреки достигнатата степен на проектна готовност. А според регламент от 2013 година, проектът е обявен от Европейския съюз за приоритетен и е задължителен за изпълнение. Друг сериозен повод за притеснение е, че България е поискала по Механизма за свързване на Европа в пъти много по-малко инвестиции в сравнение със съседните Гърция и Румъния. За модернизация на жп линията Видин - София още в периода 2007 - 2010 г. с европейско финансиране е изготвен идеен проект на строителна стойност 5,6 млрд. лв., актуализиран по-късно на около 3 млрд. лв. и е разработен и одобрен технически проект за участъка Видин - Медковец. Накрая Красимир Богданов напомня, че Северозападна България е най-бедният и изостанал регион в ЕС и пита- няма ли да дойде времето, когато тези проекти ще трябва да се изпълняват с национални средства. Припомняме, че в петък депутати и от Реформаторския блок призоваха министъра на транспорта да не се отказва от проекта за модернизация на жп линията Видин- Медковец. "Всичко е подготвено, необяснимо е защо Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Министерството на транспорта се отказват от проекта за реконструкцията й по механизма за свързване на Европа. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков. Той обясни, че жп линията Видин - София - Кулата е национален приоритет и е част от европейския коридор от Германия до Гърция и Турция. Реконструкцията на отсечката Видин - Медковец е на стойност 405 млн. евро, като националното финансиране е само за 60 млн. По разработването на отсечката вече са похарчени 12 млн. евро за проектиране, отбеляза Лилков. Отказът на България да модернизира този участък означава, че ние ще останем изцяло изолирани от сериозните европейски жп коридори, заяви депутатът. Крайният срок за подаване на съответните заявки за безвъзмездно финансиране на този проект е 16 февруари.
 
132 акта за неправилен престой и паркиране са съставили пътни полицаи във Видин през миналата година. Над 300 са глобите по фиш, съобщи в "Посоките на делника" Ивайло Обретенов, старши инспектор в "Пътна полиция" Видин. Той допълни, че има места, където водачите не се съобразяват с правилата за паркиране и създават предпоставки за пътни инциденти. 20 лева е минималната санкция по Закона  за движение по пътищата за неправилно паркиране. Максималната е 200 лева. Толкова е глобата за нарушители, които си позволяват да паркират на места, предназначени за автомобили на хора с увреждания.

Фирмата, която се грижи за снегопочистването на пътищата в община Берковица е санкционирана, заради несправяне със ситуацията от последния снеговалеж. След проверка на отчетните справки за почистването на обилния сняг в средата на февруари кметът Милчо Доцов разпореди глоба на фирмата изпълнител. "Ще бъда безкомпромисен и това вероятно няма да е последната санкция. Истина е, че снегът бе много - 50-60 сантиметра, но фирмата не се справи добре, имаше много силни заледявания. Санкциите са финансови и са на стойност около  4 000 лева", каза кметът на Берковица.

Стотици жители на област Монтана останаха без електричество заради аварии, предизвикани от силния вятър. Без ток останаха жителите в някои села и в общинските центрове в общините Берковица, Вършец, Върчедръм и Монтана. От ЧЕЗ увериха , че авариите ще бъдат отстранени още тази вечер. 

В Областната администрация в Монтана бе проведена работна среща по повод изготвения от страна на Министерството на здравеопазването проект на Национална здравна карта. Тя е подготвена въз основа на Областните здравни карти на 28-те области в страната.

Нови критерии за категоризиране на общините приеха депутатите с промените на второ четене в Закона за регионалното развитие. Така ще се помогне на общините да се адаптират към промените в климата. Целта на законопроекта е да се постигне по-висока приложимост, ефективност и ефикасност на законовите разпоредби, като се осигури съответствие и взаимодействие със законодателната рамка на ЕС. Предвижда се в областните стратегии за развитие да бъдат отразени мерките и средствата за реализация на дейности в районите за целенасочена подкрепа от държавата.

89-годишен българин, който от 70 години живее в Германия, дари нов 9-местен микробус, с рампа за инвалидни колички за нуждите на Дома за възрастни с физически увреждания в монтанското село Горна Вереница. Потребителите там са 50. Това каза за Радио ВИДИН директорът на Дома Борислав Горанов. Благородният жест е пореден за Кирил Маринов, който е родом от село Винище. Той е дарил над 1 милион лева на нуждаещи се хора в Монтана и София до момента. Маринов и досега плаща изцяло таксата на всички деца за престоя им в детската градина във Винище.

В Търговския център на Видин днес правиха безплатни прегледи за ХИВ/ СПИН. Традиционно те са съвместна инициатива на Регионалната здравна инспекция и Младежкия съвет по наркотични вещества. Там бе подреден и щанд с валентинки, изработени от видински ученици.

Център за работа с доброволци отваря врати във Враца. Общината ще предостави за безвъзмездно ползване подходящо помещение. Кметът Калин Каменов подписа споразумение за осъществяване и реализиране на партньорство между Общината, Регионалния инспекторат по образование, Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий"- филиал Враца, Сдружение "Нов път" и Фондация "Национален алианс за работа с доброволци". Институциите ще си сътрудничат при осъществяването на дейности и реализирането на проекти, свързани  с развитие на  доброволчеството  на територията, както на Община Враца, така и в страната.

Евродепутатът Владимир Уручев разговаря с младежи в приемната си днес във Видин. Той представи отчет за работата си в Европейския парламент през 2015 година и поиска младите хора да му разкажат за идеите си за развитието на града и региона. Евродепутатът призова за инициативност, каквато притежават само младежите. Младите хора да се включат в събитията, посветени на инициативата "Да възродим спомена за Левски" предлага Калин Каменов от младежката организация на ГЕРБ във Видин. Владимир Уручев обеща до края на годината във Видин да се проведе семинар с теми, които вълнуват хората от региона.

В Административен съд Враца е постъпила жалба от общински съветник в Борован, с която се оспорва решение на Общинската избирателна комисия от 28 януари за прекратяването на пълномощията. Делото по жалбата е насрочено за 16 февруари, съобщиха от Административния съд.
 
17 500 лева ще струват изборите за кмет в монтанското село Крапчене. Ако се стигне до балотаж, сумата нараства до 21 855 лева. Изборите за кмет се наложиха, след като на редовните през миналата година, не бе излъчен победител. Вотът сега е на 13 март. Консултациите на политическите партии приключиха успешно, съобщи кметът на Монтана  Златко Живков. 231 души са включени в изборните списъци в Крапчене в момента. 172-ма са регистрираните по настоящ адрес. До 27 февруари те трябва да си извадят удостоверение, че ще гласуват по настоящ адрес, за да упражнят правото си на глас за кмет на монтанското село. На 13 март избори ще има и в село Буковец.

Трима са кандидатите за кмет на село Септемврийци, община Димово, където на втория тур от местните избори миналата година не беше излъчен победител. Една избирателна секция ще бъде сформирана в населеното място, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Любослава Йорданова. Предстои регистриране на застъпници, но това ще се случи на 11 март." Претендентите за кмет са Анжела Георгиева от ДПС, Стефан Рангелов от БСП и Красимир Петров от партия ГЕРБ. Анжела Георгиева, която беше кандидат на партия Обединена България и Стефан Рангелов получиха равен брой гласове на втория тур от местните избори миналата година.

Филиалът на Целодневна детска градина "Детелина" в село Синаговци да се превърне в база за летен отдих на децата от Видин
- това предлага директорът на  детското заведение, Златка Георгиева. Намеренията бяха обявени при посещението там на кмета на общината Огнян Ценков. Десетина деца посещават филиала на  видинската детска градина и според Златка Георгиева базата може да се ползва по-пълноценно. При посещението си в Синаговци видинският кмет разгледа също местното читалище, където е осигурена възможност за ползване на Интернет. В него е запазена и библиотеката, която разполага с повече от 8 000 заглавия.

Първият граждански брак в община Видин е сключен още на втори януари, до момента 17 двойки са преминали под венчило, каза за Радио ВИДИН специалистът "Актосъставяне" Станимира Манджукова. По думите й, още през 2015 година е започнало записването за бракосъчетания през предстоящия месец август. До сега своето желание са заявили 11 кандидат-младоженци, за септември под звуците на Менделсон във вечна вярност предстои да се врекат 4 двойки. "Имам записвания и за октомври месец, за ноември запазена дата все още няма"- допълни Манджукова.За сега няма и заявени желания в Обредния дом във Видин за сключване на граждански бракове в Деня на влюбените- 14 февруари, както и за 29 февруари, дата, която в последните години се оказва все по-предпочитана от двойките за бракосъчетания.

Поредното издание на традиционния литературен салон "Наздравици за виното и любовта" започна в 17:30 часа, във видинското читалище "Цвят". В празничната вечер ще прозвучат стихове на поети, гостували през годините на видинския Литературен салон, както и образци на българската любовна лирика от различни периоди- от времето на Иван Вазов до днешни дни.

Концерт - спектакъл за любовта ще представи днес на видинската публика Симфониетата в града, със специалното участие на солисти от Държавния музикален театър в София. Ще бъдат изпълнени популярни хитове на XX век и музика от филмите "Шербургските чадъри" и "Шатовалон". Забавление, музика за душата и магията на любовта в различен аранжимент е спектакълът, който ще бъде под диригентството на маестро Юли Дамянов. Актрисата Деляна Хаджиянкова ще пресъздаде любовния сюжет на концерта. Солист ще бъде Валентина Корчакова, сопрано. Началото на концерта е от 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30