Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 февруари 2016 година

Снимка: Община Белоградчик

Възможностите на туризма в област Видин за пореден път са представени на общ щанд на "Ваканция и СПА Експо 2016", на който община Белоградчик участва съвместно с общините Видин, Кула и Чупрене. Разработената от екипа на общинска администрация в Белоградчик информация е в няколко варианта- двуезична имиджова брошура за Белоградчик, представяща туристическите забележителности, местата за настаняване и хранене, културния календар, възможностите за развлечения и прекарване на свободното време. Специално са разработени флаери с кратко описание на български и английски език на Природонаучния и Историческия музеи, пещерата "Магура" и Белоградчишката крепост. В промоцията на туристическите възможности на регион Видин участват и учениците от ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Видин, които полагат изпит за придобиване на професионална квалификация по професията "Екскурзовод" с английски език. От 11 до 13 февруари София е домакин на традиционната международна туристическа борса "Ваканция и СПА Експо 2016".

Община Враца представя Рогозенското съкровище по време на втория ден от участието си на "Ваканция и СПА Експо - 2016", като акцентира върху 30-годишнината от откриването на втората му част. Археологът и временно изпълняващ длъжността директор на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски представи интересни факти за една от най-големите находки на века за България по отношение на тракийската древност, съобщават от местната управа. Изложените на щанда копия на предмети от Рогозенското съкровище предизвикаха голям интерес сред посетителите.Сдружение "Темп-Арт"- театрална група "ТЕМП", с режисьор Георги Врабчев, изпълниха артистични реконструкции на древни ритуали с теми от "Царя - Жрец на виното" и "Тракийска принцеса". Вкусни традиционни гозби, приготвени от самодейци от читалище "Пробуда" в с. Згоригад ще бъдат представени и поднесени на щанда на община Враца по време на третия ден от международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо - 2016".

Духовници от християнската общност във Видин се обявиха срещу решение на правителството за пренасочване на средства, които първоначално са били предвидени за инфраструктурни проекти в региона. Те изпратиха отворено писмо до представителите на държавната и местната власт. Модернизацията на жп линията Видин-София, която няма да се изпълнява, както и отпадането на проекта за високоскоростен път Ботевград-Видин от приоритетните по програма "Транспорт" са посочени в писмото.

Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт внесе в транспортната комисия на Народното събрание позицията си по повод отказа от кандидатстване с проекта за модернизация на жп линията Видин - Медковец по Механизма за свързване на Европа. Това каза координаторът на организацията Веселин Кирев и добави, че това е най- конкурентоспособният български проект и той би получил подкрепата на Европейската комисия. От организацията не приемат аргументите, че няма достатъчно средства. Според тях проблемът се корени в управлението на проектите. Срокът за кандидатстване за европейско финансиране е 16 февруари.

Жителите на Берковица и селата в общината протестират в защита на болницата в града. И хора от Вършец, които също ползват услугите на медицинското заведение, има на протеста. Недоволните са се организирали чрез социалните мрежи, а един от лозунгите им е: "Бъдете берковчани, а не ябанджии" (ябанджии- чужденци, преселници- бел. ред.).  До протестите се стигна след като стана ясно, че проектът за нова наредба ще доведе до свиване на клиничните пътеки в две от четирите отделения в болницата.

Намаляване на безработицата сред младежите отчитат от "Бюро по труда"- Видин. По данни от края на миналата година тя е 12%. Намалението е с един процент спрямо предходния месец. Над 530 млади хора са регистрирани като активно търсещи работа във Видин. В сравнение с данните за страната, младежката безработица е с около три процента по-ниска, но младите хора, често се налага да работят не по специалността си, или пък да приемат минимално заплащане, защото нямат избор. Други търсят работа с години, защото имат изискване тя да е според квалификацията им, сочи анкета на Радио ВИДИН.

Посланикът на Корейската народно-демократична република в България - Негово Превъзходителство Чанг Ген Ир и служители в посолството, посетиха днес Видин по покана на Клуба за сътрудничество със Северна Корея и Националното дружество за приятелство с КНДР. Посланикът се срещна с кмета на общината, а по-късно откри изложба на севернокорейско приложно изкуство във фоайето на Общинския съвет. Дипломатът се срещна с жители на Видин: "Радвам се, че посетихме Видин. Доброто ни намерение е да развиваме нашите връзки с града и със страната. Моята мисия като посланик на КНДР в България е именно това, да развивам добрите взаимоотношения..."

Дейностите по закриване на старото сметище на Мездра, което се намира на брега на река Искър при село Брусен, ще продължат и през 2016 година. Предвидено е да се изгради предпазна дига, да се извърши отводняване, техническа и биологична рекултивация. Сметището заема площ от 31 декара и е функционирало от 1975 до 2003 година. Дейностите по рекултивацията му стартират през април 2015 година, след  като то е включено от Министерството на околната среда и водите в програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите", заради това, че не отговаря на условията и замърсява подземните води. Срокът на изпълнение е 44 месеца и до сега са изразходвани 1 362 000 лева.

Окръжна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт по воденото бързо производство срещу Веселин Ангелов от гр. Белоградчик за даване на подкуп на длъжностно лице, съобщават от Апелативна прокуратура. Мъжът дал 100 лева на пътен полицай, за да не му бъде съставен акт за нарушение. Разпитан на досъдебното производство той се признава за виновен и съжалява за извършеното, като заявява, че е знаел, че паркира на забранено място в града и за да не му бъде съставен акт, решил да "почерпи" полицая. Предстои делото да бъде насрочено от Окръжен съд – Видин, допълват от прокуратурата.

Трима са кандидатите за кмет на село Софрониево, община Мизия на извънредните избори, които бяха насрочени за 13 март от президента Росен Плевнелиев. До нов вот се стигна, след като на местните избори от края на октомври и втория им тур на 1 ноември миналата година не беше избран селски първенец. Тримата претенденти ще бъдат подкрепени от 4 политически формации. ГЕРБ предлага за кмет на Софрониево Демира Димитрова, НДСВ залага на Павко Маринов, а Движение за радикална промяна "Българската пролет" издига за поста Теменужка Желязкова. Българска нова демокрация, която се е регистрирала в Общинската избирателна комисия в Мизия, ще подкрепи кандидата на НДСВ.

Българският младежки червен кръст организира благотворителни базари в четири видински училища - СОУ "Цар Симеон Велики", Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". Акцията е посветена на Деня на влюбените - 14 февруари, а целта е да бъдат набрани средства за деца в неравностойно положение.

Въпроси, свързани с българо-руското сътрудничество обсъждат на среща русофилите в Белоградчик. Клубът на русофилите в града е създаден през ноември 2015 година.

14 са участниците в 18-то издание на концерт-конкурса "Песен на Свети Валентин" във Видин, който започна в 17 часа в залата на Симфониетата. Надпреварата е традиционна и в нея участват млади индивидуални изпълнители или групи със свои авторски песни или с песни, посветени на любовта. Участниците ще бъдат оценявани от 5-членно жури.

Виното на Илия Илиев бе определено за най-добро при червените в Монтана. Най-качествено при белите вина е това на Мариян Трайков. За 46-и път Териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Монтана проведе конкурс за най-качествено домашно вино. 27 мостри бяха предоставени за дегустация. "Доброто вино става от добро грозде и се прави с много мерак и желание", каза победителят при червените вина Илия Илиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода на 26 август , понеделник, от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на..

публикувано на 23.08.24 в 12:11

Воден режим е въведен в четири села в община Мездра

По предложение на „ВиК“ ООД - Враца, със заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов е въведен режим на водоснабдяване и водоползване в четири съставни села на общината: Лик, Ослен Криводол, Лютиброд и Ребърково, съобщават от общинската администрация. Въведеното режимно водоснабдяване (режим на водоползване) в горепосочените населени места е,..

публикувано на 23.08.24 в 12:05