Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Козлодуй празнуваха два празника

7
Снимка: Община Козлодуй

Близо триста души излязоха на градския площад в неделя, за да отпразнуват заедно Трифон Зарезан и Свети Валентин в Козлодуй, съобщават от общинската администрация в града. Кръшни хора, печено прасенце, вино и сладкиши бяха изненадите, които община Козлодуй и читалището бяха подготвили за гражданите. Битова шатра с автентични черги, бурета и стомни привличаха хората да се снимат за спомен от празника. Преди ритуалът беше отдадено едноминутно мълчание в памет на легендарния Трифон Иванов. Гложенските духови музиканти поставиха началото на традиционното зарязване, с което се измолва берекет и плодородие за реколтата. Маринела Николова – кмет на община Козлодуй посрещна младите хора, които продължиха тържествата със събития за Деня на влюбените. Откриването започна с поставянето на дарителска кутия за набиране на средства, възлизащи на 300 000 лева, необходими за предстоящия планов ремонт на Параход „Радецки“, който е един от 100-те национални исторически обекта на България. Кампанията ще приключи през месец март на 2017 година. През времето до края на кампанията, кутията ще бъде поставена в Информационният център на община Козлодуй, където всеки желаещ ще може да допринесе за всеобщата кауза.

СнимкаМладежкия общински съвет инициира поставяне на еднометрово сърце, на което влюбени двойки, да могат да закачат катинар, като символ на вечна любов, а защо не и да оставят свое послание към любимия човек, чрез надпис върху него. Над тридесет катинара вече кичат сърцето, а на близката бяла стена младите хора изрисуваха с графити думи, символизиращи любовта. Раздадоха се много балони под формата на сърца, позитивни послания бяха написани на хартиени сърца и всичко това се случваше под музикалния съпровод на любовни песни изпълнени от талантливи девойки, част от групата за поп и джаз пеене към читалището. Над четиридесет души, участници в празника бяха анкетирани на място от социолог, а резултатите ще помогнат на общинска администрация да се ориентира дали подобен тип празненства срещат подкрепа и какво може да се доразвие при следващи инициативи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 25 юли 2024 година

До събота продължава фестивалът Дунавски вълни в парк "Владикина Бахча". Днес децата се радваха на улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение.  Спонтанен протест срещу тежкотоварния трафик през "Петрохан" затвори за час тази сутрин старопланинския проход.                     От днес,  25 юли, с един час се увеличава..

публикувано на 25.07.24 в 18:10

Патриарх Даниил ще уважи празника на Вършец

За първи път в историята на курортния град български патриарх ще присъства на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  На 2 август Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат в града при храм "Свети Георги Победоносец" от 18:00 часа. Всички граждани, ще могат да получат благословията на патриарха.  В..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Сладка изненада за посетителите на крепостта Баба Вида

С локумчета, обозначени с бранда на Регионален исторически музей Видин, посрещат от днес посетителите на крепостта "Баба Вида". За инициативата съобщи директорът на музея Христина Кирилова:   "Решихме да зарадваме хората, които посещават средновековната крепост- един от най-посещаваните ни обекти ... " Върху опаковката на захарните изделия са..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Осъвремениха част от реквизита на Музеен комплекс - Берковица

Завършиха дейностите по осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на  Музеен комплекс - Берковица. Това съобщи директорът на комплекса Станислава Витанова и посочи някои от изпълнените дейности. "Става въпрос за три от нашите обекти - това са къща музей "Иван Вазов", Градска художествена галерия и Етнографския..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Училище за бъдещи родители ще се проведе във видинската болница

Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която отскоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение.  "Лекар специализант съм в момента към болница "Шейново" в София, втора година. Към видинското отделение по акушерство и гинекология се присъединих есента..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Наказаха с глоба баща за побой над детето си в Гложене

С наложено наказание глоба в размер на 500 лева приключи делото на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, срещу родител, обвинен за извършено от него в условията на домашно насилие престъпление.  На 16.01.2024 г. в дома си в село Гложене мъжът е нанесъл удари с ръце, дървен прът и пластмасова тръба в областта на главата и..

публикувано на 25.07.24 в 15:56

Курсисти освежават пазара в Кула

20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по..

публикувано на 25.07.24 в 14:02