Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 февруари 2016 година

Снимка: Иванка Петрова

С традиционния "Лъвски скок" в Белоградчишкото начално училище "Васил Левски" започнаха тържествата, посветени на Апостола. В надпреварата участваха ученици от първи до четвърти клас, а победителите се награждават със специален медал. Конкурси за най-добър портрет на Левски, есета на тема "Левски - вечният пример" или "Защо трябва да помним Левски", както и поетичен конкурс за най-добро изпълнение на стихотворението "Обесването на Васил Левски" ще се проведат по класове през тази седмица. Победителите ще бъдат наградени в четвъртък, 18 февруари, когато ще се проведе общоучилищното тържество, посветено на патрона Васил Левски.

Засилен контрол и допълнителни мерки за безопасност на движението заради зачестилите пътни инциденти в града с трагични последици- това изиска кметът на Видин Огнян Ценков по време на работна среща с представители на полицията Комисия е огледала проблемните участъци. Експертите са се обединили около мнението да се монтира светофарна уредба, да бъдат повдигнати две от пешеходните пътеки, както и да се поставят предупредителни знаци при кръстовището на бул. "Панония" и ул. "Горазд", където преди дни в катастрофа загина 18-годишно момиче. По време на работната среща са обсъдени конкретни предложения за засилване на контрола в "Синята зона" на града и при нарушаване на правилата за паркиране, както и за изграждане на допълнителни неравности, поставяне на знаци и табели в участъците с повишена концентрация на катастрофи.

От Враца започнаха обществените обсъждания на новите учебните програми по български език и литература, и по история и цивилизация за учениците от втори, шести и осми клас. В работната среща участваха директори, учители, родители и експерти от областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и София област. В дискусията участва и заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, който е бил категоричен, че Законът няма да се отлага и сроковете ще се спазят. На срещата експерти от министерството са съобщили, че българска литература ще се изучава повече от четири години. За първи път в програмата е разписано ясно разпределение между часовете по литература и тези по български език. В дискусията са били обсъдени и творбите в шести клас, които породиха обществени спорове. Обяснено е, че "История славянобългарска", "Родната реч" на Иван Вазов, "Хайдути" на Христо Ботев и "Косачи" на Елин Пелин няма да отпаднат от учебните програми. За да има добри учебници за учебната 2017/2018 година, когато ще влезе в сила реформата, трябва да намерим съгласие по учебните програми до средата на март, е посочил зам.министър Стаматов. 

Центърът за кандидатстудентска подготовка и информация във Видин започва работа. Кандидат-студентите могат да получат в него информация за висшите учебни заведения в страната и да подадат документи за изпити и класиране, обясни ръководителят на центъра Лариса Найденова. "При нас се подават документи за предварителни изпити, за редовни изпити и за класиране. Нашата работа е до приемането на кандидат-студентите. След това, за записването във висшите учебни заведения, всичко е в техни ръце. Съветът, който мога да им дам, е да не се търси аналогия между учебните заведения. Изискванията са различни и ако понякога съвпадат, това е случайност и би могло да ги подведе." Центърът се помещава в сградата на училище "Св. Климент Охридски" във Видин. Той ще работи по час и половина дневно до юни, а след това по цял ден, обясни Лариса Найденова. "За предварителната кампания до месец юни работното време ще бъде от 17:05 до 18:30 часа, всеки работен ден. А вече за приема на документи за редовни изпити и за класиране, което ориентировачно е някъде около 20 юни, тогава ще работим по цял ден, събота и неделя- до обяд, като и за двете кампании сроковете са 2-3 дни по-съкратени от това, което е посочено в интернет, за да могат да бъдат придвижени документите, тъй като сме крайно бюро."

Предложение за сливане на Първо и Шесто, Седмо и Осмо училище е разглеждано в Монтана. Разговори с директорите вече са проведени, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Трайка Трайкова. Промяната ще стане най-вероятно от следващата учебна година, а причината е намаляването на децата. "Това е процедура, която е в правомощията на Общината и на Общинския съвет. По предложение на кмета на Общината, Общинският съвет взима съответното решение и ако то е положително, се иска и становище на Регионалния инспекторат по образованието. Към момента информацията е, че действително е направено такова предложение, като все още процедурата не е започнала, ние нямаме официално предложение, но това което мога да кажа е, че са провеждани разговори с директорите на училищата за евентуална такава стъпка за следващата учебна година", обясни Трайка Трайкова.

Леко повишен е броят на болните от грип и респираторни заболявания във Видин през изтеклата седмица в сравнение с предходната, но стойностите са далеч от епидемичните, каза за Радио ВИДИН д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Специализиран микробус за Дома за стари хора с увреждания в монтанското село Горна Вереница дари Кирил Маринов. Това е поредното дарение на емигранта от село Винище. С негова финансова помощ и средства е изграден терена с изкуствена настилка в парк “Огоста” в Монтана, направени са детски площадки, в родното му село е изградена часовникова кула и паметник на загиналите във войните. Дарил е още четири специализирани автомобила за Монтана.

Началото на тържествата по повод 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи бе дадено във Видин. Тържествата се провеждат с благословението на Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Домитиан и преминават под почетния патронаж на Цецка Цачева, председател на 43-то Народно събрание на Рeпублика България. За тази вечер е предвиден Празничен концерт на Източно-църковен хор при Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, град София и Представителен ансамбъл „Цвят“ при НЧ „Цвят - 1870“, в Драматичен театър - Видин. Тази година е обявена за година на първия Български екзарх Антим за Видинска епархия.

Победителите в конкурса за есе или рисунка под надслов "Магията любов", организиран по повод Деня на влюбените бяха наградени днес във видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев". В надпреварата се включиха 111 ученици, с 6 есета и 110 рисунки, обясни директорът на библиотеката Десислава Иванова. "Победителят в първа възрастова група (до 8 години) е Любомира Йорданова Любомирова, на 6 години, от ЦДГ "Здравец". Втора възрастова група (8-14 години)- Десислава Цанкова Христова, 12 години, Природоматематическа гимназия. И трета възрастова група (15-19 години)- Радоситна Ивова Йорданова, на 16 години, от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков". Рисунката на 6-годишната Виктория Младенова от детска градина "Щастливо детство" пък спечели специалната награда за най-много харесвания във Фейсбук страницата на видинската библиотека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет в Белоградчик проведе заседание

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание. Дневният ред съдържаше 11 точки.  Съветниците приеха решение относно предоставяне на помещение под наем на Сдружение на ловците и риболовците - Ловно-рибарско дружество "Сокол", общинска собственост. В дневния ред бе включено и решение относно приемане на отчет за дейността на..

публикувано на 30.07.24 в 13:11

Жена пострада при катастрофа край Лом

42-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие на второкласния път между Лом и София, съобщиха от ОДМВР Монтана.  Инцидентът се е случил вчера по обяд. Жената се е возила на задната седалка на лек автомобил с видинска регистрация, управляван от 49-годишен мъж от село Буковец (Видинско).  Шофирайки на прав участък от пътя, шофьорът е..

публикувано на 30.07.24 в 11:02

Избират изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Днес се очаква да бъде отворена офертата на единствения кандидат за извършване на аварийното укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин. Срокът за участие в обявената от Община Видин обществена поръчка, изтече на 22 юли, като дотогава бе подадена една оферта. Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен..

публикувано на 30.07.24 в 10:07

Задържаха пиян шофьор в Мездра

69-годишен мъж бе задържан за шофиране в нетрезво състояние, съобщиха от ОДМВР Враца. При рутинна проверка на лек автомобил от полицейските служители е направена и проба за употреба на алкохол. Уредът е отчел над 1.2 промила алкохол в издишания въздух.  На водача е съставен акт и му е взета кръвна проба. Той е задържан за срок от 24 часа в Районно..

публикувано на 30.07.24 в 10:02

Община Враца с най-много фотоволтаични централи в Северозапада

За последната година най-много фотоволтаични централи в Северозапада има изградени на територията на общините Враца, Роман, Хайредин и Брусарци. Последните данни на Националния статистически институт от края на юни показват колко голям е интересът към възобновяемите енергийни източници и по-конкретно към Фотоволтаичните електроцентрали.  Високият..

публикувано на 30.07.24 в 09:31

13 пожара горяха във Видинско, засегнати са и горски масиви

С 13 пожара са се борили видинските огнеборци до 18,30 часа вчера. Голям пожар е тръгнал от стената на язовир "Калина", засегната е и горска територия, каза  гл. инсп. Димчо Горанов, началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  .   "Имаше ситуация на стената на язовир "Калина", с  разпространение на пожара..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Близо 800 заявления за подпомагане на ученици са подадени в област Видин

Най-късно до 15 октомври се подават заявления за подпомагането на ученици по Закона за семейните помощи за деца. За ученици от начален етап са подадени близо 600 заявления, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов:  "Еднократните помощи за деца, които са записани в първи, втори, трети, четвърти и..

публикувано на 30.07.24 в 09:05