Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин се поклониха пред екзарх Антим I

8
Снимка: Анжела Каменова

Със съборна света литургия и поклонение пред мавзолея на Антим I продължиха днес тържествата във Видин по повод 200-годишнината на първия български екзарх и пръв видински митрополит, както и председател на Учредителното събрание на България след Освобождението и на Първото Велико народно събрание. Тържествата започнаха от вчера с концерт в салона на драматичния театър. Днес в катедралния храм във Видин беше отслужена литургия, след което литийно шествие се отправи към мавзолея на Антим, пред който беше отслужена панихида и беше обявено началото на честванията. 

Приветствия произнесоха Видински митрополит Дометиан, кметът на общината Огнян Ценков и заместник- областният управител Елка Георгиева.

Голям празник и исторически ден за древния наш град, нарече събитието митрополит Дометиан:

"Царственият Бдин Видин, когато сме застанали с благоговение и почит пред тая светиня, мавзолея на блаженопочиналия първи български екзарх, който е тръгнал от тук, извършил своето велико дело на родолюбие, държавност, вяра и отново се връща при своето паство, за да довърши своя земен живот отново с родолюбие, милосърдие и всичко онова, което остави в историята със златни букви."

"Събрали сме се, за да поставим началото на тържествата на едни велик българин, който е свързал живота си с нашия старопрестолен Видин", каза кметът Огнян Ценков.

"В нашия национален календар са вписани много величави дати и личности, начертали историята и съдбините на България"- каза заместник областният управител Елка Георгиева.

На честванията, които са под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, присъстваха епископи от Българската православна църква, представители на Руската православна църква в България и на мюфтийството. Само един представител на парламента присъства на честванията- Вили Лилков от 25-ти изборен район в София. Ученици, представители на културни институти и много граждани се поклониха пред паметта на екзарх Антим и поднесоха цветя пред паметника в неговия мавзолей- костница.

По повод годишнината от видинската Природоматематическа гимназия, която носи името на Екзарх Антим I и днес празнува патронния си празник, е учредена "Награда за обществена активност и издигане на авторитета на Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I". Преходният плакет беше връчен на класа, ръководен от Светлина Вълчева. От Регионалния инспекторат по образование е учредена ежегодна индивидуална награда за ученик за отличен успех и активна гражданска позиция на името на Антим I.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38