Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 февруари 2016 година

Снимка: Пламен Генчев

Министърът на здравеопазването Петър Москов откри обновените отделения по "Кардиология" и "Физикална и рехабилитационна медицина" във видинската болница "Св. Петка". 1 400 000 лева е инвестирало ведомството в кардиологичното отделение. Видин има нужда от него и то е планирано в националната здравна карта със съответните легла за трето ниво на компетентност, каквото изисква новата инвазивна кардиология, заяви министърът. 8 кардиолози и инвазивни кардиолози работят в отделението. Специалисти от болница "Св. Екатерина"- София им помагат. Предстои подписването на договор за работа на инвазивната кардиология по клинични пътеки. Отделението по "Физикална и рехабилитационна медицина" възстановява дейността си, след като преди 6 години бе закрито.

100-те дни от началото на управлението си отчете видинският кмет Огнян Ценков. Пред медиите той заяви, че 100-те дни са били изпитание за изпълнените обещания и за това каква е била ползата за хората. Приоритет за кмета остават разкриването на устойчиви работни места, прозрачност в управлението на общината и финансова стабилизация. За привличането на инвестиции във Видин ще продължава да работи кметският екип. Вече са ясни намеренията на инвеститори да открият завод за вестникарска хартия, завод за трансформатори, има и нови проучвания от други фирми, обяви заместник кметът Цветан Асенов. Активно се работи и за разкриването на филиал на висше учебно заведение във Видин, като идеите са да са филиали на Медицинския университет в Плевен и на Техническия университет в Русе, казаха още от ръководния екип на Община Видин.  

Със съборна света литургия и поклонение пред мавзолея на Антим I продължиха днес тържествата във Видин по повод 200-годишнината на първия български екзарх и пръв видински митрополит, както и председател на Учредителното събрание на България след Освобождението и на Първото Велико народно събрание. Тържествата започнаха от вчера с концерт в салона на драматичния театър. Днес в катедралния храм във Видин беше отслужена литургия, след което литийно шествие се отправи към мавзолея на Антим, пред който беше отслужена панихида и беше обявено началото на честванията. Приветствия произнесоха Видински митрополит Дометиан, кметът на общината Огнян Ценков и заместник- областният управител Елка Георгиева. На честванията, които са под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, присъстваха епископи от Българската православна църква, представители на Руската православна църква в България и на мюфтийството. Само един представител на парламента присъства на честванията- Вили Лилков от 25-ти изборен район в София. Ученици, представители на културни институти и много граждани се поклониха пред паметта на екзарх Антим и поднесоха цветя пред паметника в неговия мавзолей- костница. По повод годишнината от видинската Природоматематическа гимназия, която носи името на Екзарх Антим I и днес празнува патронния си празник, е учредена "Награда за обществена активност и издигане на авторитета на Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I". Преходният плакет беше връчен на класа, ръководен от Светлина Вълчева. От Регионалния инспекторат по образование е учредена ежегодна индивидуална награда за ученик за отличен успех и активна гражданска позиция на името на Антим I.

Регионален център за консултиране на физически лица от уязвими социални групи беше открит днес във Видин. Той е част от национална мрежа на Бюра за правна помощ. Главната цел на центъра е облекчаване на достъпа до правна помощ за уязвими групи от хора със съдействието на социалните институции в област Видин. Центърът беше открит от председателя на Адвокатската колегия във Видин Кирил Груев: "Начинът за организация на работа ще бъде следният- подава се сигнал до горещия телефон за правна помощ, който ние имаме. Посочва се видът правна помощ, от която се нуждае лицето. Като му се указва какви документи трябва да представи, за да може това лице, когато дойде, да се упражни по отношение на него правната помощ, то да разполага с всички документи. И му се казва в кой ден и час ще му бъде дадена тази безплатна правна помощ. Това е така, тъй като всеки въпрос е необходимо да бъде проучен, освен това се касае за различни сфери, различни клонове на правото и трябва да бъде подбран колега, който се занимава с този вид право, за да може да осъществи максимално комплексно и максимално точно исканата консултация."  Телефонът, на който могат да се подават сигнали е 0877 088 522.

Най-много пари даваме за храна. Това показват данните на Националния статистически институт. 32  процента от разходите ни отиват за прехраната. Над 16 процента от доходите ни отиват за жилището. Разходите за транспорт и съобщения са 11 процента, сочи статистиката. За какво отиват парите на видинчани, ето какво показа анкетата ни: "За сметки- за ток, за вода, за телефон. Ако има малко дете- за памперси, храна... Разходите за ток, телефон, вода и кредити са много по-големи, отколкото останалите консумативи. определено човек за това внася пари, за това си даваме заплатите..."

Предложение за намаляване на таксите за детски градини внесе в Общинския съвет във Видин групата съветници на БСП.  Те предлагат таксата да се намали от 44 на 22 лв. във Видин, с 4 лева за Дунавци и с 8 лева за селата от общината. Намаление се предлага и за дневната такса на деца на 5 и 6 г., които подлежат на задължително предучилищно образование- от 1,70 лв. на 0,85 лв. Предложението е мотивирано с тежката демографска ситуация и ниските доходи на местните жители.

Общо 1 540 нови винетни стикери са раздадени в община Видин за последните месеци, каза за Радио ВИДИН началникът на Отдел "Хора с увреждане и социални услуги" към Дирекция "Социално подпомагане" в града Лилия Николова. Още 290 души са получили безплатните винетки за месеца към днешна дата. 57 са шофьорите с преференции в община Ново село, броят им се е увеличил с още 4 за месец февруари.

Общинският съвет в Мездра прие Отчета на годишната програма за управление и разпореждане с общинската собственост за периода 2011-2015 г. Общо 2903 акта за общинска собственост са съставени, от които 432 през изминалата година, в това число 229 за частна и 203 за публична общинска собственост, при 512 за 2014 година.184 обекта са отдадени под наем с договори към края на 2015 г., от които 51 са за лекарски и стоматологични кабинети в общинската поликлиника и селските здравни служби. Общинските жилища са 58 броя, от които 2 са отдадени през миналата година. Над 300 000 лв. са постъпили от 23 договора за продажба на общински имоти.

Върховният административен съд остави в сила Решение на Административен съд Враца. С него е потвърдено Решение на Общинската избирателна комисия в Мездра, с което е обявен за избран на втори тур от произведените избори за местна власт, кмет на кметство с. Лик. При постановяване на своето Решение, върховните магистрати са се мотивирали, че изводите на АС - Враца са правилни и обосновани, съответно постановеното Решение не страда от пороци, а е законосъобразно и като такова следва да бъде оставено в сила, съобщават от Административния съд.

Административен съд Враца потвърди решение на Общинска избирателна комисия – Мездра за предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник в Общински съвет Мездра, поради влязла в сила присъда за извършено престъпление от общ характер. Според мотивите на съда оспореното Решение на ОИК Мездра е законосъобразно, прието е от компетентен орган, в предвидената от закона форма, в съответствие с приложимите материалноправни разпоредби, на които се основава, при спазване на административно-производствените правила, съобразено е с целта на закона и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата отхвърлена като неоснователна. Решението на съда подлежи на касационно обжалване в 7-дневен срок от съобщението до страните, чрез Административен съд Враца пред Върховен административен съд София.

Сградата на билетния център на бившето видинско летище е разрушена, след като е определена от комисия за опасна и саморушаща се. Това обясни областният управител Момчил Станков в отговор на въпрос открадната ли е аерогарата. "Той представляваше метални конструкции с дървени покриви, които бяха паднали. Това е премахнато с оглед запазване живота и здравето на видински граждани. Имаше прекалено много набези", каза Момчил Станков.

Клубът на дейците на културата във Враца и библиотеката към Народно читалище "Развитие 1869" провеждат поетична вечер, която обединява два повода. Проявата ще премине под наслова: "Вино и любов", съобщи председателят на КДК Емилия Ралчева: "Това е традиционна проява, която съчетава отбелязването на Трифон Зарезан и Св.Валентин, който напоследък се почита все повече. В литературното четене ще вземат участие врачанските творци Иван Пенев, Върбан Велчев, Виктория Иванова, Диана Николчева, Стефчо Добрев, Евдокия Марангозова, Ботьо Гарвански, Мариела Ценова, Огнян Пищиков, Анета Дилова, Йордан Борисов, Ирена Върбанова, Веско Лазаров, Златка Петрова, Цветан Илиев, Валя Панова, Димитър Иванов и др." Поетичното четене започна в 17.00, в читалнята на библиотеката при читалище "Развитие".







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55