Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 февруари 2016 година

Павел Иванов и Георги Газетов спечелиха ученическия етап на състезанието по електроника "Мога и зная как" във видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". 28 ученици от 9-и до 12-и клас се включиха в надпреварата, каза за Радио ВИДИН Боряна Борисова, учител по компютърна техника и електроника. Победителите в отделните етапи на състезанието получават право да влязат в технически университети без приемен изпит.

Николай Огнянов от Х "а" клас на ПМГ "Екзарх Антим І" спечели надпреварата "Лъвски скок" във Видин
с изключителен резултат от 3,14 м. Ученик преминава трите метра при скока от място за пръв път в състезанието, обяви Росен Ракаджиев, който беше съдия на надпреварата. Купата на победителя ще бъде връчена на възпоменателната церемония по отбелязване на годишнината от обесването на Апостолът на свободата Васил Левски, на 19-ти февруари.

Министерството на здравеопазването предвижда Национална здравна карта за аптеките, подобна на тази за лечебните заведения. Законът за лекарствата, който предвижда и разкриване на мобилни аптеки, вероятно ще бъде внесен за публично обсъждане още този месец, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, който вчера откри обновени отделения на видинската болница:"Текстове в закона разписват и възможността да бъдат разкривани мобилни филиали на аптеки. Т.е., ако си го представите тук за Видин, една откъсната селищна система, през така минахме, между другото, като дойдохме тук, там, вместо хората да пращат кмета или най-младия човек в селото да иде до Видин или някъде другаде, за да занесе един кочан рецепти, мобилна кола, с всичките условия за съхранение на медикаменти, ще отива при тях по определен график. Става въпрос за регламентирани по закон, с ясна номенклатура вътре, защото има разлика между това да осигуриш на пациентите изписваните от лекарите им и заплащаните от Националната здравна каса и между това да продаваш собствените си медикаменти. В единия случай пациентите доплащат доста повече."

Кметът на Берковица Милчо Доцов апелира в официално писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването и Националното сдружение на общините, за спиране на две нови наредби в здравеопазването, с които според него ще се стигне до закриване на три от отделенията на болницата в града. От Общината настояват да не влизат в сила Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, и Наредба от декември миналата година за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Той заявява, че в региона има обществено напрежение- организират се спонтанни протести, с блокиране на пътища, събират се подписки, появяват се информации за нови протести. "Обръщам се към Вас, г-н Борисов - не позволявайте на министъра на здравеопазването да закрие болницата в Берковица, която е със стогодишна история и е жизненоважна за 30 000 души в общините Берковица и Вършец. Хората в този най-беден край на ЕС очакват от Вас подкрепа и държавническо отношение в защита на правото им за достъп до здравеопазване", посочва кметът Милчо Доцов. Писмото е подписано и от председателя на Общинския съвет в Берковица- д-р Илиян Тимчев и е придружено от становище на медицинския съвет на болницата в града, който също иска спиране на въпросните наредби.

7 наказателни постановления за сумата от 16  хиляди лева са връчени за установени нарушения на трудовото законодателство във Враца. 117 проверки са извършени от Инспекцията по труда там през януари.

30 трайно безработни хора от Видин и Брегово ще преминат обучение за болногледачи. Подбор на кандидатите се осъществи в "Бюрото по труда" днес. Две групи по 15 безработни ще преминат обучение по инициативата "Шанс за работа", която се осъществява за поредна година от КНСБ и Агенцията по заетостта. Успешно завършилите обучението ще получат сертификат за професионална квалификация, каза за Радио ВИДИН Любен Любенов, председател на Регионалния съвет на синдикалната организация. Подборът на кандидати за Брегово ще се осъществи следващата седмица. Обучението ще започне на 7 март.

49 младежи до 29 години в Белоградчик получиха днес договори за работа по проекта "Обучение и заетост за младите хора". Срокът на споразуменията е 6 месеца. Младежите ще работят на пълен работен ден по 8 часа. 21 от тях са назначени като пазачи, а останалите 28 - за поддръжка на обекти общинска собственост. Младежите ще се обучават през първите 3 месеца. По един наставник от общинската администрация е назначен на всеки 7 души. Кметът на общината Борис Николов разясни на младите хора някои задължения предвид на това, че програмата се финансира от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост. Младите работници ще получават 420 лева възнаграждение.  

От Бюрото по труда в града под Околчица отчетоха увеличение на безработицата.
Със 125 души повече от последния месец на миналата година са били регистрирани в края на януари на трудовата борса. 4 507 са били без постоянни доходи  през първия месец на годината, сочат данните на институцията, която брои хората без препитание в общините Враца и Криводол. От Бюрото по труда успокояват, че регистрираните са с 520 по-малко от януари 2015-а, но не уточняват дали намалението не се дължи на все по-оредяващия откъм население Северозапад и икономическата миграция.При средно равнище на безработицата за страната от 10.19%, хората без препитание в общината Враца са 10.33 процента, но в съседната - Криводол /44.34%/, почти половината от трудоспособното население е на улицата. Данните от областта остават мрачни, тъй като един на всеки пет души във Врачанско си търси работа /20.19%/. Най-трудно е за хората в общините Хайредин, където официалната статистика е регистрирала 71.64 на сто от жителите в трудоспособна възраст са без доходи, а в Борован без работа са 69.80%. Третата позиция в тази статистика се пада на Криводол, а четвъртата - на Бяла Слатина /39.48%/. Един на трима е без  постоянни доходи в общините Мизия, Оряхово и Роман , а безработицата в общините Козлодуй и Мездра е близо до стойностите за областта.

Общинските съветници от Враца трябва да решат в понеделник на редовното си заседание дали да подпомогнат финансово легендарния футболист на местния "Ботев", Сашо Ангелов. Докладната за отпускането на 500 лева на футболист №2 във вечната ранглиста на клуба по брой изиграни мачове със зеления екип, внесе съветникът от "Народен съюз", Пламен Ганецовски: "Аз съм от онова поколение, което имаше щастието да гледа мачове на "Ботев" в "А" група без прекъсване 26 години. Сашо Ангелов е не само любимец на публиката, той е добър човек, кадърен треньор и велик футболист. Узнах, че в края на миналата година е сполетян от здравословни проблеми и смятам, че е редно ние, общинските съветници, да му помогнем". В докладната записка, която е влязла в дневния ред на следващата сесия е отбелязано, че „Ангелов е едно от емблематичните имена за врачанския футболен клуб, с чиято фланелка е изиграл 307 мача и е отбелязал 85 гола”. Това постижение го нарежда на две втори места във вечната ранглиста на врачани - по брой мачове със зеления екип /като повече от Сашо Ангелов има само Николай Пенков - 334/ и по брой реализирани голове в елита /повече има само Георги Каменов - 150/. Ръководството на ОС на БФС във Враца подкрепя тази акция. Нещо повече, Веско Петков, един от временните шефове на футболната централа, гарантира, че и футболните хора ще се включат с пари, за да подпомогнат Сашо Ангелов.

В община Монтана могат да се похвалят с успешно функциониращи и стопанисвани спортни площадки, на които хората да спортуват в свободното си време. Това каза за Радио ВИДИН кметът на общината Златко Живков.Четири такива съоръжения има в региона, три от тях са в областния център.

"Лежащи полицаи" ще бъдат изградени в седем села от община Бойчиновци. Така скоростта на натовареното трасе на пътя от Монтана до Атомната електроцентрала в Козлодуй ще бъде намалена.Улици и детски градини ще бъдат ремонтирани със средствата, предназначени за капиталови разходи. 5 137 000 лева е бюджетът на общината за 2016 година. Близо 4 000 000 лева се очакват от държавата, останалите са местни приходи. 424 000 лева са заделени за капиталови разходи, уточни кметът Светлин Сретениев. В община Бойчиновци ще бъдат назначени двама нови служители, които ще работят по проекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Ще бъдат направени и неотложни ремонти в селата. Тази година не се предвижда промяна на местните данъци и такси в община Бойчиновци.

Пробен зрелостен изпит по избираем предмет се преведе днес във видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков". "Преди седмица успешно проведохме такъв пробен изпит по български език и литература", обясни директорът на училището Любомир Георгиев.

Отбелязването на 143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски във Враца започва утре, 18 февруари, с урок по родолюбие на тема: "Левски в литературата". Домакин е Регионалната библиотека "Христо Ботев". Ученици от училище "Козма Тричков" ще вземат участие. Традиционната възпоменателна вечер в памет на Апостола на свободата започва от 17 часа в Регионалния исторически музей в града под Околчица. Годишнината от смъртта на Васил Левски ще бъде отбелязана през утрешния ден и в Монтана с панихида в храма "Св. Св. Кирил и Методий" и шествие с поднасяне на цветя пред паметника на революционера, както и с образователни презентации.

Иван Базов е новият председател на читалище "Земеделец-1874" в Ново село. Той беше избран по време на отчетно- изборното събрание, на което бяха направени промени в устава на културното средище. Гласувано беше и да се намали броят на членовете на настоятелството.

Окръжната прокуратура в Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 50-годишен полицай, който е причинил смърт на велосипедист, докато шофирал служебен автомобил през септември 2010 година в Долна Митрополия. Полицаят бил на работа по време на произшествието и пътувал към сградата на полицейското управление. Пострадалият бил транспортиран в плевенска болница, където починал още същия ден. Насрочване на делото предстои в Окръжния съд в Плевен.

Сигнал за нанесен побой на 13-годишно момче от с. Соколаре е постъпил в полицията в Бяла Слатина. Извършителят е установен- 67-годишен мъж от същото село, съобщават от полицията. Той е задържан за срок до 24 часа.

69-годишен шофьор от Враца,  отправял заплахи и посегнал на полицай, е задържан в полицията във Вършец. Мъжът е спрян за проверка близо до училище в курортния град, но отказал да се подчини на разпореждането.

54- годишен мъж от село Майор Узуново е задържан за срок до 72 часа и приведен в следствения арест. Полицейски служители са иззели от дома му голямо количества незаконно притежавано оръжие и боеприпаси, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Досъдебно производство е образувано по случая.

Светите мощи на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил бяха изложени за всенародно поклонение във видинския катедрален храм. Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи светата Литургия по повод 125-ата годишнина от избора на блажено починалия Митрополит Кирил на Видинската епархийска катедра."Той е от моя край, от Берковица. Той е най-големият дарител на Софийска митрополия, когато започват да я строят, той дава 50 хиляди златни пари, а тук- на читалища, на Домове. Скромен човек, живял е много скромно. На дечица е купувал дрешки, панталонки, обувчици. Със скромността си е спестил тия пари. Той започва и строежа на тази църква, дядо Неофит я довършва", разказа жена, дошла да се помоли в храма.Видинският митрополит Кирил е приемник на дядо Антим. Литургията бе част от отбелязването на юбилейната 200-та годишнина от рождението на Видинския митрополит и български екзарх Антим Първи.

Урок по родолюбие за Васил Левски ще се проведе утре, 18 февруари, на учениците от ІІ "б" клас на ОУ "Хр. Ботев" в Мездра, с рецитал, прожекция на филм за революционер
а в читалнята на библиотеката на Народно читалище "Просвета 1925-Мездра" и поднасяне на цветя на монумента в града. Децата от ІІ и ІІІ клас от СОУ "Ив. Вазов" ще научат повече за Апостола на свободата на следващия ден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30