Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 февруари 2016 година

Снимка: Полина Тодорова
Разрушаването на заведението, познато като "Бебешка среща" в Крайдунавския парк на Видин, започна по заповед от Общината. Постройката е временна, обясниха от общинския контролен инспекторат: "Има заповед, това е общински терен и сградата трябва да се премахне. Заповедта може да се намери при директора на "Устройство на територията." Заведението, за което е издадена заповед за разрушаване, няма наематели поне от година. Според собственици на други обекти в града, причината е нереално високата цена за наем от 15-16 хиляди лева, която е обявявана на провежданите търгове. Около 1 200 лева на месец са плащали за наем предишните стопани.


Община Видин е в началото на негативната класация на най-задлъжнелите общини с петата си позиция в списъка. След като бе изготвена оздравителна финансова програма и започна поетапното погасяване на общинските задължения към 10 кредитора, този месец сметките на Общината бяха отново запорирани от две фирми. Към края на октомври на миналата година задълженията са били в размер на над 7 млн. лв. След постигнато споразумение с кредиторите в края на годината, те са се съгласили да опростят лихвите от забавените плащания. Двете фирми, наложили запори са охранителна и такава, която отглежда земеделски култури, каза кметът Огнян Ценков. Един от проблемите, който стои пред община Видин, е ниската събираемост на данъците. Невнесените в общинската хазна средства са 11 млн. лв. Длъжниците ще бъдат оповестени публично.

Да бъде избран общински омбудсман във Видин - такова предложение е направено до Общинския съвет по идея на кмета на града. Той ще бъде местният обществен посредник между гражданите и администрацията. В момента се разработва проект за електронно управление на общината, с който от общинската администрация смятат, че ще изпълнят обещанието си за прозрачност в техните действия.

Кметът на Враца Калин Каменов отчете първите 100 дни от мандата си. Според него те не са били лесни и са поставили доста теми за дебати. Калин Каменов отчете, че през първите 100 дни от мандата му са били одобрени 49 инвестиционни проекта и издадени 32 разрешителни за строеж, както и напредъкът по Националната програма за енергийна ефективност, по която новоподписаните договори за саниране на блокове са 6, а заварените за цяла година - 12.

Над 7000 жители на Видинска област са получили хранителни продукти от "Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица". Това е около 91% от всички бенефициенти, каза директорът на БЧК Видин Цветелина Петрова. Във Видин продължава изпълнението на програма "Топъл обяд" за ученици  в неравностойно положение. Обхванати са 40 деца, които ще получават безплатен обяд до 9 март. Осигурено е финансиране за програмата и през следващата учебна година. БЧК и голяма международна компания ще предоставят "Топъл обяд" на 100 деца в областите Видин и Търговище.

Актуализиране на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета се обсъжда в Мездра. 10-членна комисия е сформирана за обновяване на документа. Тя включва общински съветници от Бюджетната комисия, общински служители и представители на неправителствени организации, които трябва да обсъдят всички предложения и да оформят предложенията за  актуализацията. Програмата е приета на 31.03.2011 година с решение на Общинския съвет. Нейната основна цел е да задържи и да доведе популацията на безстопанствените кучета до ниво, при което няма да е необходимо да се унищожават здрави и социализирани животни и да се създаде баланс между броя на новодошлите животни и броя на напусналите от естествена смърт или осиновяване. Регистрацията на домашните четириноги на територията на общината се провежда в момента.

Софийският апелативен съд остави в ареста Дейвид Брайсън, обвинен за убийството на 11 -годишния Станислав от видинското село Лагошевци. Мярката за неотклонение е гледана днес. Брайсън е с присъда 18 години лишаване от свобода, наложена от Окръжен съд- Видин през юни миналата година. Тя е обжалвана и делото е внесено в Софийския апелативен съд, където е  проведено съдебно следствие. Съдът е обявил, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок. Искането подсъдимия да бъде освободен от ареста, е внесено от защитата. Софийският апелативен съд е постановил, че няма обстоятелствата, които налагат изменение на мярката за неотклонение с по-лека. Брайсън, който е британски гражданин, е задържан под стража през януари 2012 година с определение на Окръжен съд-Видин.

Петима младежи във Видин подписаха договори за финансиране на техни проекти от сдружение "Активно общество". Младите хора са кандидатствали по механизма "Младежка Банка". Това е първото реализиране на младежки идеи, каза председателят на сдружението Радослав Георгиев. Проектите трябва да бъдат реализирани в рамките на месец, а общото финансиране е 5 003 лева. Проектите предвиждат създаването на филм за народните обичаи във Видинско, на спортна зала за тенис на маса в село Майор Узуново, съдействие за набиране на доброволци на различни организации, облагородяването на градинката около паметника на загиналите румънски воини за освобождението на Видин от османска власт в село Иново и здравен проект за консумацията на млечни продукти.

Открит урок за живота и делото на Апостола на свободата Васил Левски представиха и тази година в Детския отдел на видинската библиотека. Презентацията е подготвена от преподавателя в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Данка Ценова и представена от ученичките в 6 клас Кристи Маринова и Цветелина Робертова. Мултимедийната презентация бе показана от шестокласничките на ученици от 5 клас в училището по изкуства във Видин. Откритият урок е посветен на 19 февруари, датата, на която почитаме паметта на Апостола.

Община Лом отбеляза 143-тата годишнина от обесването на Васил Левски с възпоменателно честване. Заупокойна панихида за йеродякон Игнатий беше отслужена  в съборния храм "Успение Богородично", а по-късно бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Апостола в града. В словото си към присъстващите кметът Пенка Пенкова изтъкна, че на този ден всички трябва да преклоним глава пред живота и делото на великия българин, който пожертва живота си в името на отечеството, и който завеща на своите потомци нация - свободна и вярваща в бъдещето. Ученици от 4 "б" клас на Основно училище "Константин Фотинов", с ръководител Мелина Андреева, представиха поетичен рецитал, посветен на Апостола на българската свобода. Пред паметната плоча на Васил Левски се поклониха и положиха цветя кметът Пенка Пенкова, председателят на Общинския съвет Христина Христова, заместник-кметът Гинка Иванова, общински съветници, служители на общинска администрация, представители на Народно читалище "Постоянство", Исторически музей - Лом, Дружество "Будители" в област Монтана, учители и ученици от ломски училища, патриотични организации, НПО и граждани.

Урок по родолюбие проведоха в основно училище "Н.Й. Вапцаров"- Селановци в навечерието на годишнината от обесването на Васил Левски."С почит, уважение и дълбоко преклонение учениците се докоснаха до делото на величави българи, осмислили цяла епоха със своя живот и подвиг"- коментира директорът Петя Русинова. Денис Бошнакова и Теодора-Любов Вълчева- членове на Училищния ученически съвет, направиха презентация за живота и делото на Апостола. В урока се включиха Искрен Красимиров - режисьор и Филип Филипов -изпълнител на главната роля в новия филм, посветен на възрожденския будител Софроний Врачански- "Грешникът - светец". В своя анонс към филма те напомниха за подвига и на Христо Ботев през погледа на друг възрожденец - Захари Стоянов .

По повод 143-та годишнина от обесването на Васил Левски в село Арчар, община Димово се проведе обучителна беседа на тема "Ти ни трябваш и днес, Апостоле"! Инициативата е на европейската мрежа "Евродеск" и местното читалище "Образование". В беседата се включиха 17 ученици и младежи от село Арчар. Тя премина под мотото на "Евродеск"- Видин "Европа- част от историческото минало на България".

Състезанията "Най-добър млад строител" и "Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС" се проведоха в Професионална техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Те са част от проявите по повод патронния празник на гимназията, каза директорът Юлия Петрова. Един ученик от 11 клас и 3-ма от 12-и ще представят гимназията на регионалното състезание "Най-добър млад автомонтьор". Един от претендентите за участие в следващия кръг при водачите е Стефан Митков от 11 клас. Регионалното състезание "Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС" ще се проведе на 25 и 26 март във Враца.

По покана на Общобългарския комитет "Васил Левски", Илона Кидикова от видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", тази вечер ще произнесе слово на традиционната среща на сержантите и офицерите от висшето военно училище "Васил Левски". "Словото на Илона ще прозвучи и в нашите класни стаи", обеща директорът на Английската гимназия Любомир Георгиев. Традиционната вечер на патрона на висшето военно училище "Васил Левски" София ще започне в 19 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30