Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апостола отекна в душите ни

25
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

На днешната дата отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски, повод да си спомним живота и делото му и да се поклоним пред паметта му. Във Видин поклонението беше пред паметника на Апостола до детската градина, чийто патрон е революционерът, предаде Анжела Каменова. Възпоменателните събития във Видин започнаха със заупокойна молитва в катедралния храм във Видин.

"Отбелязваме не 143 години от гибелта на Васил Левски, а 143 години от началото на неговото безсмъртие"- каза Видинският митрополит Дометиан.

По традиция, от храма потегли шествие към бюст-паметника на Васил Левски в града, където граждани, ученици, представители на учреждения се поклониха пред паметта на Апостола. Кметът Огнян Ценков припомни думите на Васил Левски: "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си":

"Целият живот на една велика личност в нашата история - Васил Левски, доказва колко верен е той самият на тези слова. Затова е назован Апостол на свободата. Затова всяка година на 19 февруари народът ни се покланя пред героичния му живот."
 
Пред паметника на Апостола програма изнесоха деца от детска градина "Васил Левски" и детска градина "Арабела". По време на церемонията бяха обявени имената на участниците и в традиционното състезание "Лъвски скок". Победител е Николай Огнянов, десетокласник в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I", който постави рекорд с постижение от 3,14 м на скок на дължина.

По нестандартен начин ученици от видински училища показаха своята признателност към Левски. Деца от първи и втори клас в училище "Цар Симеон Велики" носеха неговия портрет. Всички те бяха със значки, които сами са изработили, както ни разказаха Ева Петрова и преподавателката й Илияна Тодорова.

Видин, Снимка: Анжела КаменоваПо повод 143 години от гибелта на Васил Левски ученици от V клас на ОУ "Свети Климент Охридски"- Видин изразиха, като избраха и преписаха негови мисли, и днес ги разпространиха сред свои съученици, съграждани и представители на различни институции. Инициатива беше под мотото: "Мислите на Апостола отекват в душите ни!".  Идеята е на Александра, разказа преподавателката Николинка Рангелова. Дейвид, Ваня и Венелин са сред тези, които с ентусиазъм са я подкрепили. От рано тази сутрин децата тръгнали да разпространяват цитатите, които сами са избрали. Повечето от хората, които срещали, били учудени, но всички благодарели на децата, каза директорът на училище "Св. Климент Охридски" Теодора Ганчева. На глас хората прочитаха мисли на Левски и поздравяваха учениците за инициативата.

Представители на учреждения, ученици, граждани поднесоха венци и цветя пред паметника. Стръкче здравец и кокичета остави  90-годишният Никола Караджов и се поклони.

Снимка: ГПЧЕ Йордан Радичков, ВидинУчениците от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин се включиха в отбелязването на 143-годишнината от обесването на Васил Левски с различни инициативи, съобщават от учебното заведение. Своеобразна кулминация в честването беше кратката литературна програма, подготвена от представителите на Ученическия съвет и техния ръководител Любов Цолова. Рециталът събра учениците в актовата зала на училището през голямото междучасие, но през целия ден в съзнанието им отекваше:

"Най-светлият образ в нашата история! Той преобърна времето и го направи свое, доказвайки пред света, че българинът носи у себе си жаждата за свобода и справедливост", допълват от гимназията.

Брегово, Снимка: Светослав ЦветановПаметна плоча на Васил Левски беше открита в двора на храм "Св. Успение Богородично" в Брегово. Дарителят на паметния знак е пожелал да остане анонимен. Местни хора твърдят, че Левски е пял в църквата в Брегово през 1872 година. Това е и причината, заради която хората искат да се сложи паметната плоча, за да напомня за пребиваването на Апостола там, предаде Красимир Каменов. Програмата по отбелязването на годишнината в Брегово започна с възрожденски мелодии в изпълнение на Ученически духов оркестър "Иван Бърдаров" пред читалище "Развитие" и шествие до храма. Литературно-музикална програма и театрална пиеса "Левски - символ и епоха" започват в 15:30 часа  в читалище "Развитие".

Годишнината бе отбелязана и в Ново село, предаде Светла Бондова.

Ново село, Снимка: Светла БондоваПрограмата беше открита в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с есе за Апостола на Алекс Ивайлова, ученичка от 7 кл. и член на клуб "Млади възрожденци". Децата от по-голямата полуинтернатна група изнесоха рецитал "Българийо моя". Възрожденските песни "Де е България" и "Хубава си моя горо" звучаха в изпълнение на певческата група. Деца от театралната група към читалището играха сценката "Левски пред съда", по сценарий на библиотекарката Елеонора Бондова.

Церемонията във Враца по повод 143 години от обесването на Апостола се проведе на площада пред Пощенската палата, там където се намира паметникът на великия българин, предаде Жоро Александров. Уредникът в Регионалния исторически музей Валерия Тарашоева отбеляза в словото си за живота и делото на Левски:

"За Левски свободата е свята, народната работа- свещена, а освобождението на България- възкресение."

Враца, Снимка: Жоро АлександровУченици от ОУ "Васил Левски" изпълниха стихотворения, посветени на Дякона. Траянополският епископ Киприян отслужи панихида за йеродякон Левски. Участници в церемонията днес бяха и духовият оркестър при Народно читалище "Развитие 1869" и свещенически октет при врачанската митрополия.

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана в Мездра пред паметника на Апостола на свободата, предаде Петко Котларкси. Ученици от трите училища в града: ОУ "Христо Ботев", ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Иван Вазов", възпитаници от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост "Вяра, Надежда и Любов", Народно читалище "Просвета 1925", служители от общинската администрация, граждани и гости на града сведоха глави пред революционера. Програмата пред паметника започна с рецитал на учениците от 2 клас на СОУ "Иван Вазов", с класен ръководител - Клавдия Добрева, продължи с изпълнение на възрожденски песни на Вокална група "Детски свят" към ОУ "Христо Ботев", с ръководител Анета Петкова. Кметът на община Мездра- Генади Събков произнесе думи на признателност за Дякона Левски. Събитието завърши с поднасяне на венци и цветя- израз на голямата почит и преклонение пред делото, живота и саможертвата на героичната икона- Васил Левски.

Мездра, Снимка: Петко Котларски2-ри и 3-ти клас на СОУ "Иван Вазов" малко по-рано гостуваха в читалищната библиотека, където изнесоха поетична програма, посветена на Апостола на свободата и отдадоха заслужената почит към неговия живот и дело за България. Служителите на библиотеката представиха анимационен филм за Левски пред възпитаниците на мездренската гимназия.

Панихида бе отслужена в Монтана в църковния храм "Св. Св. Кирил и Методий". Десетки жители на града поднесоха цветя пред паметника на Дякона в центъра на града. Възпитаници на клуб “Млади възрожденци“ от Финансово стопанската гимназия "Васил Левски" изнесоха рецитал. Теодора Тодорова, уредник в Регионалния исторически музей в Монтана говори за личността на Левски. Представители на парламента, политически партии, областната управа и кметът на община Монтана Златко Живков поднесоха венци. Делото на Васил Левски винаги ще остане в нас. Дякона е нужен и в днешно време, предаде Любо Андреев.

Монтана, Снимка: Любо АндреевРегионална библиотека "Гео Милев" в Монтана подготви образователна презентация на тема "Апостолът на свободата", която днес представя пред ученици в Детския отдел. И изложба с материали от библиотечния фонд, посветени на Васил Левски,  е подредена, каза пред Йорданка Петрова библиотекарят Снежана Стоянова:

"Изложбата за Васил Левски е подредена във фоайето на библиотеката. Озаглавена е: "Почитаме паметта на Апостола". Представени са материали от фонда на читалнята и от фонда на Заемна за възрастни. Например на Николай Хайтов "Гробът на Васил Левски" и по-важни моменти от живота и делото на дякон Васил Левски, сборници, в които е биографията на Апостола. За него има страшно много литература написана. И тефтерчето на Левски е изложено. Правим презентация за живота и делото на Левски в Детския отдел."


Изложбата ще остане и другата седмица, допълни Снежана Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30