Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 февруари 2016 година

Стръкче здравец и кокичета остави 90-годишният Никола Караджов и се поклони пред Апостола във Видин
Снимка: Анжела Каменова

"Отбелязваме не 143 години от гибелта на Васил Левски, а 143 години от началото на неговото безсмъртие"- каза Видинският митрополит Дометиан. 19 февруари е повод да си спомним живота и делото на Апостола на свободата и да се поклоним пред паметта му. Поклонението във Видин беше пред паметника на Левски до детската градина, чийто патрон е революционерът. Възпоменателните събития в града започнаха със заупокойна молитва в катедралния храм.

Младежката организация на ГЕРБ във Видин проведе дискусия, посветена на живота и делото на Васил Левски. Гост-лектори бяха директорът на историческия музей Фионера Филипова и преподавателите по обществени науки Любен Добрев и Атанас Ничев. Всички те се обединиха около думите на Апостола, че "Всичко се състои в нашите задружни сили."

Паметна плоча на Васил Левски беше открита в двора на храм "Св. Успение Богородично" в Брегово. Дарителят на паметния знак е пожелал да остане анонимен. Местни хора твърдят, че Левски е пял в църквата в Брегово през 1872 година. Това е и причината, заради която хората искат да се сложи паметната плоча, за да напомня за пребиваването на Апостола там.

Церемонията във Враца по повод 143 години от обесването на Апостола се проведе на площада пред Пощенската палата, там където се намира паметникът на великия българин. Уредникът в Регионалния исторически музей Валерия Тарашоева отбеляза в словото си за живота и делото на Левски: "За Левски свободата е свята, народната работа- свещена, а освобождението на България- възкресение."

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана в Мездра пред паметника на Апостола на свободата. Ученици от трите училища в града: ОУ "Христо Ботев", ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Иван Вазов", възпитаници от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост "Вяра, Надежда и Любов", Народно читалище "Просвета 1925", служители от общинската администрация, граждани и гости на града сведоха глави пред революционера.

Панихида бе отслужена в Монтана в църковния храм "Св. Св. Кирил и Методий". Десетки жители на града поднесоха цветя пред паметника на Дякона в центъра на града. Възпитаници на клуб “Млади възрожденци“ от Финансово стопанската гимназия "Васил Левски" изнесоха рецитал.

Два договора във връзка с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради бяха подписани днес в Община Видин. Кметът Огнян Ценков и представители на избраните фирми-изпълнители на обществените поръчки за саниране сложиха подписи под споразуменията. Първият договор беше сключен за саниране на жилищна сграда в квартал "Бонония", с 3 входа и 60 апартамента, строена през 1987 година. Стойността на поръчката е 649 000 лева и трябва да бъде изпълнена за 5 месеца и половина. Поръчката е спечелена от Обединение "ВИДИН ЛОТ 4". Вторият договор е за жилищна сграда в комплекс "Строител", на 8 етажа и със 128 апартамента, построена през 1972 година. Стойността на поръчката е 1 299 000 лева и трябва да бъде изпълнена за 8 месеца. Фирмата, която ще извърши санирането, е "ЕКИП ЕЕ – ВИДИН".

Общинският съвет във Вършец гласува бюджета на общината за 2016 година. Той е в рамките на миналогодишния- около 6 300 000 лева, като тук са включени и делегираните дейности. Това каза за Радио ВИДИН председателят на Общинския съвет Анатоли Димитров.

Слушател на Радио ВИДИН съобщи за пострадал колоездач при инцидент във Видин. Пътно-транспортно произшествие е станало на булевард "Панония" в града, потвърди говорителят на Областната дирекция на МВР Лора Стефанова. Сигналът в полицията е получен в 11:50 часа. "Лекотоварен автомобил "Ситроен Берлинго" е блъснал велосипедист. Пострадалият 70-годишен видинчанин е транспортиран в болница. Към момента на мястото се извършва оглед и колегите работят по случая." Състоянието на възрастния мъж е сериозно, съобщи д-р Любомир Виденов, завеждащ филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин: "Тежко му е състоянието, счупен череп, с опасност за живота, в момента е в реанимация."

Видинчанин днес по обяд беше захапан от бездомно куче. Свидетели разказват, че инцидентът се е случил около музей "Конака" във Видин: "Вървейки по тротоара, се разминава с една жена, която хранеше кучето и при разминаването кучето се обърна и го захапа. Скъса му панталона. Човекът направи забележка на жената да не ги храни и това стана за секунди... На човека му няма нищо, само панталонът му е скъсан... Скъса дънки, така че захапването е било доста сериозно. Снощи моето дете, около 7:30 вечерта, в "Калето", отивайки на кафе с приятели, по пътя го нападат няколко кучета", разказаха очевидци на инцидента.

Във видинското село Медешевци се надяват отново да бъдат разрешени мобилните аптеки, които доставяха лекарства за жителите на по-малките населени места, където освен че няма лекари, няма и аптеки. Това каза за Радио ВИДИН Мария Иванова, която редовно пътува до Видин за лекарства и съжалява, че мобилните аптеки бяха спрени: "Спряха ги... Дано ги пущат... Много ни услугваха хората." Създаване на "мобилни аптеки" и на филиали на вече действащи предлага здравното министерство като решение на проблема с липсата им в много населени места. Филиалите ще са задължени да работят поне 2 дни в седмицата. Другият вариант са и т. нар. "мобилни аптеки" - специално оборудвани микробуси с фармацевт в тях. Министър Петър Москов потвърди, при посещението си във Видин този вторник, че се предвижда изготвяне и на аптечна карта, както и разкриване на мобилни филиали и аптеки.

От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури съобщават, че се забранява уловът на щука до 30 април 2016 година. Пренасянето, превозването и продажбата на риба в живо, прясно и охладено състояние не се допуска в периода на забрана. От Агенцията призовават рибарите, които уловят щука, да я върнат незабавно във водата, независимо от нейното състояние. Ограничението се налага с цел създаване на необходимите условия за естествено възпроизводство на рибите, които се размножават през зимата и пролетта.

Държавната агенция за закрила на детето обявява процедура за избор на членове на Съвета на децата, сред които са областите Видин, Враца, Монтана и Плевен и на деца от уязвими групи. Промяната в състава се налага поради навършване на 18 години или изтичане на 2-годишния мандат на част от членовете на Съвета.

Община Козлодуй обяви конкурс за управител на Защитено жилище за хора с умствена изостаналост и Защитено жилище за хора с психични разстройства в Гложене. Изискванията за заемане на длъжността са висше образование, степен "магистър", и 2-годишен професионален опит в управление на хора и финанси. Бъдещият управител на защитеното жилище трябва да е завършил висше образование с хуманитарна насоченост, икономика или мениджмънт. Документи се подават до 29 февруари.

Фондация "Заедно в час" организира във Враца дискусия, озаглавена "Сбъдни промяната". Идеята е да бъде представена дейността на фондацията, свързана с подобряване на достъпа до качествено образование, каза Емилиян Кадийски, един от учителите, завършили програмата на организацията за обучение на учители.

Филм за 1 март ще бъде заснет в събота, 20 февруари, в село Шишенци, община Бойница. Той ще е съвместна продукция на Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин и местното читалище "Поляна". Това каза за Радио ВИДИН Нарциса Недялкова, секретар на културното средище в селото. Как са правени мартениците от миналото до днес и обичаите, свързани с тях, ще бъдат показани във филма: "Тук ще заснемем филм за Баба Марта как идва във вкъщи, как прави мартеничките от белия и червения конец, усукани, как ги връзва на дечицата, на вратата, на дръвчетата, на лозницата, за да роди много, на животинките, които ги има във вкъщи, за благославянето, за изнасянето преди изгрев слънце, на атрибутите- червения вълненик, червената престилка, червения пояс, където се слагат преди изгрев слънце да ги види слънцето, да ги види Баба Марта. Кошничката с мартениците е направена през нощта- също се изнася под звездите, остава там. На сутринта идват децата, със снахите, с внуците и се прави този обичай."

Драматичен театър - Монтана продължава да представя спектаклите от своя репертоар в турне. Гостувания в Плевен, Враца, Луковит, Якимово, с. Василовци и Костинброд са заложени в програмата на културния институт. Първото представление от тази поредица ще е на 23 февруари във Враца. Зрителите там ще видят комедията от Илко Иларионов "Молба до Господ".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55