Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 февруари 2016 година

Снимка: Полина Тодорова
Да се възроди идеята за създаване на Агенция за целенасочено икономическо развитие на Северозападна България, настоя народният представител Борислав Великов по време на изнесено заседание в Монтана на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. На заседанието, водено от депутата Светлин Танчев, е акцентирано върху Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони, която предстои да бъде приета на заседание на Министерски съвет.  


"Правителството "Борисов-2" сложи кръст на големите инфраструктурни проекти в Северозападна България и обрича региона на нищета и продължаващ икономически срив", заяви народният представител от БСП Лява България Иван Иванов след изнесени заседания на парламентарната комисия по европейски въпроси във Видин и Монтана. "Хората трябва да знаят, че строителството на скоростния път Видин - София и модернизацията на жп линията Видин - Медковец няма да се случат в този мандат, въпреки че попадат в европейски транспортен коридор №4 и въпреки заявките, че продължават да са приоритет", посочи Иванов. Той каза, че общото впечатление на членовете на комисията е, че проблемите на Видин се дължат на трудната достъпност, защото без инфраструктура инвеститорите няма как да стигнат до региона. "В раздела с индикативни проекти за финансиране по оперативни програми е включен скоростният път Видин - София, а знаем, че и той бе изваден от ОП "Транспорт", след като правителството с мандата на БСП го бе определило като първостепенен приоритет в нея", коментира народният представител Филип Попов. Той посочи, че програмата предвижда за 4 години в Северозапада да бъдат инвестирани 240 млн. лв. от държавния бюджет, като единственият относително сигурен проект за Видин е разширяването на Северната промишлена зона.

Меморандум за разбирателство между Областна администрация-Видин и "Надежда и домове за децата" - клон България, подписаха във Видин областният управител Момчил Станков и изпълнителният директор на благотворителната организация Георги Симеонов. Двете страни потвърдиха съгласието си да работят съвместно и да се подкрепят в процеса на реализиране на поставените цели в Национална стратегия "Визия за деинституционализацията на децата в Република България", насочени към реформиране на Домовете за медико-социални грижи за деца. Предмет на сътрудничеството между държавната институция и благотворителната организация е осигуряването на адекватна подкрепа и консултиране на семействата, както и подпомагане на специалистите, предоставящи социални услуги за деца и семейства и ефективното реформиране на съществуващите институционални грижи за деца.

Директорът на Бюрото по труда във Враца Маргарита Ангелова вече е общински съветник. Тя положи клетва пред 36 от избраните 37 общински съветници на редовното заседание днес. Маргарита Ангелова попълва групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Тя влезе на мястото на д-р Костадин Шахов, който на миналото заседание беше избран за управител на Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания.

Първо заседание на Обществен съвет се проведе в Берковица. Кметът на Общината Милчо Доцов беше домакин на учредяването му. Това ще бъде консултативен орган към кмета, който е и инициатор за създаването на структурата. Идеята е да се съберат хора с опит и обществена ангажираност от Берковица и селата, които да дават своите предложения и мнения за развитието на общината. Общественият съвет е отворен и в него могат да бъдат включени и нови членове. Структурата е неформална и ще има консултативни функции, ще излъчва свои представители, които да участват и в комисиите по обществени поръчки. Заседанията на Обществения съвет ще се провеждат на няколко месеца, а за председател беше избран Цветана Петкова- дългогодишен заместник-директор на едно от основните училища и изявен общественик.

Въпросът с обработката срещу комари на територията на крайдунавските региони е бил обсъждан на среща на Асоциацията на дунавските общини. Общините по поречието на реката координират своите дейности всяка година чрез организацията, за да получат целево подпомагане от държавния бюджет. Всички местни управи са предупредени тази година, че в бюджетите си трябва да заделят средства поне за третиране на тревни площи. Териториите, които трябва да бъдат обработени във Видинско, са 50 000 дка, каза кметът Огнян Ценков.

Сериозни пропуски в подготовката на част от зрелостниците показват резултатите от пробната матура по български език и литература във Видинска област. Слабите оценки са близо 8%, средните - 25%, добрите -30 на сто. Отличен са получили 13% от зрелостниците. Средният успех е добър 3,55 при добър 4,22 на матурата през май миналата година. Резултатите са неудовлетворителни, заяви старши експертът в Регионалния инспекторат по образованието Галя Павлова. Пробната матура се проведе в края на януари с цел да установи какви са пропуските в подготовката на зрелостниците и да се търсят най-добрите начини за тяхното преодоляване.

Учениците в област Монтана ще имат възможност да кандидатстват по пет нови професии и една нова специалност от следващата  година. Професия "Сервитьор- барман" се открива за първи път в план приема на  Професионална гимназия по икономика и туризъм във Вършец, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана. Вечерна форма на обучение не е включена в учебния план за предстоящата 2016/2017 година. "Ниската посещаемост е причината тя да отпадне", уточни Трайкова.

Паметникът на цар Иван Срацимир във Видин вече има надпис с името на владетеля и годините, през които е управлявал. Скулптурата, която е поръчана по проекта за зелена и достъпна градска среда, беше монтирана в началото на февруари. Авторът Александър Хайтов, обеща да изработи табелата с името на владетеля и тя вече е монтирана. Паметникът, който се появи в началото на парк "Рова", без да е обсъждано мястото и изработката на скулптурата, продължава да предизвиква крайна коментари сред хората, които отиват, за да го видят. В Общинския съвет е внесено писмо от археолога в Регионалния исторически музей във Видин Оленка Миланова за организиране на тържество по повод откриването на монумента в града. Писмото ще се обсъжда на заседанията на общинските комисии в сряда, 24 февруари.

Контейнерите за смет в Брегово и населените места в общината не достигат, алармира кметът Милчо Лалов. Още 160 ще бъдат доставени след сключването на нов договор с фирмата по чистота. "Изтекъл е 5-годишният срок на договора и с новата процедура има заложени нови изисквания, ще бъдат предвидени нови съдове, което в досегашната работа е голям проблем. Особено в селата съдовете са недостатъчни и това, което се обира в съдовете, се изнася от фирмата, а другото, което остава там, ни създава проблем и ние трябва да изразходваме други бюджетни средства, за да почистим покрай контейнерите. Сега с новата процедура предвиждаме завишаване още толкова на големите контейнери- били са 160, сега ги предвиждаме 320, което означава, че и в селата ще решим този сериозен проблем с отпадъците", обясни Милчо Лалов.

Професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров" във Видин отличиха най-добрата ученическа бизнес- идея. Представени бяха пет предложения, класирани след първия етап на конкурса. Журито определи за най-добра бизнес-идеята на Кристина Ванчева за мобилно приложение в помощ на хората, които пазаруват онлайн.
В състезанието участваха ученици от направление "икономика" в професионалната гимназия. Според главния учител по теоретично обучение Маргарита Трифонова, още на първия етап от състезанието предложения са изненадали, не само  журито, но и преподавателите. След писмена защита на бизнес- идеите ще бъдат класирани 20 предложенията от учебни заведения в страната. Те ще се съревновават в националния етап от състезанието през април.

В зала "Тържествена" на Военната академия "Г. С. Раковски" в София се състоя Втората национална среща на клубовете "Млади възрожденци". Област Видин беше представена от 51 ученици, членове на 16 клуба от от ПМГ "Екзарх Антим I" - Видин, ГПЧЕ "Йордан Радичков" -  Видин, СОУ "Любен Каравелов" - гр. Видин, ОУ "Епископ Софроний Врачански" - Видин, ОУ "Отец Паисий" - гр. Видин, ОУ "Иван Вазов" - гр. Видин, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Видин, СОУ "Петко Рачов Славейков" - гр. Видин, СОУ "Васил Левски" - гр. Кула, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий"- гр. Брегово, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Ново село, СОУ "Никола Йонков Вапцаров"- с. Дреновец, СОУ "Христо Ботев" - гр.  Белоградчик, ОУ "Академик Михаил Димитров" - с. Чупрене, ОУ "Христо Ботев" - с. Горни Лом и 2 деца от ОДЗ "Русалка". Участниците бяха приветствани от вицепрезидента на Република България - Маргарита Попова, председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" - Васил Василев, академик Антон Дончев и началника на Военната академия - ген. майор Тодор Дочев. Сред наградените за своята активна дейност бяха: клубът от Брегово, с ръководител Кирил Кунчев, получили най-високото отличие - златен медал, същото отличие беше присъдено индивидуално на Илона Кидикова от ГПЧЕ "Йордан Радичков", а Раяна Николова от ПМГ "Екзарх Антим I" - Видин беше удостоена с национална стипендия за свое есе. Пред всички беше представена театрална възстановка на процеса срещу Васил Левски, с участието на актьорите Васил Михайлов и Веселин Плачков.   
 
Работилница за мартеници отваря врати днес в Историческия музей в Чипровци. Изложба- базар вече е подредена в музея, съобщи директорът Анюта Каменова- Борин. Експозицията включва и мартеници от фонда на учреждението. "Това е по образователната програма на музея за с ученици и деца от детската градина. Традиционна е. Етнографите работят с децата от детската градина на място. С учителките им обясняват традицията на празника, правим възстановка на празника заедно с тях и след това те правят мартеници под ръководството на нашия етнограф, след което се прави изложба“ -каза Анюта Каменова- Борин.

Фоайето на Общината в Мездра беше украсено по случай Баба Марта и едно от дърветата беше превърнато в мартеница по повод настъпващата пролет. Идеята е на колектива на ЦДГ1 "Мир" в града. Деца, учители и родители се включиха в украсяването, подпомогнати и от Общината. Директорът на детската градина Зоя Цветкова даде началото с обяснение за значението на бялото и червеното в българската мартеница: "Символът на българската мартеница- различни са легендите. Но, онова, което трябва да знаем всички е, че мартеницата е бяла и червена. Белият цвят е символ на мъжкото начало, символ на красотата, на непорочността. Червеният цвят, обаче, е символ на здравето, символ на даването на нов живот."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00