Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на психолога: Не "безработен", а "търсещ работа"

Снимка: Радио ВИДИН

Безработицата в Северозападна България придобива големи размери и засяга все повече хора. Тя вече не е само социално-икономически показател, а и сериозно изпитание за психиката на човек. Оказва се, че безработицата може да има сериозно влияние върху запазването на душевното равновесие и мотивацията за живот. Едно от най- неприятните усещания в такива моменти е чувството за вина. Потърсихме съветите на специалист. Валери Димитров е психолог в Бюрото по труда във Видин.

"Трудът е потребност и когато тази потребност е незадоволена, това си има своите последствия. Изпадането в продължителна незаетост е сериозен проблем. Това, което виждам днес, е промяна в мисленето на работодателите. Те, като че ли разбраха, че с близки и роднини работа не се върши качествено. Добре е хората, останали без работа, да забравят думата "безработен" и да се определят като "търсещ работа". В нашите кабинети хората могат да получат наистина квалифицирана помощ" - каза Валери Димитров.

Обикновено останалият без работа човек ограничава социалните си контакти и забавления и се затваря в себе си. Безпаричието и натрупаните сметки допълнително усилват напрежението и чувството за вина. В такива моменти често се търсят услугите на интернет сайтове с обяви за работа. Можем ли да имаме доверие и коректни ли са те към търсещите препитание?

"Работа има, но само такава, каквато не се търси. Интересът е само към чужбина... Мисля, че безспорно безработицата оказва психологичен ефект и може да се превърне в сериозен проблем. Виждам отчаяни и озлобени хора, за съжаление, все повече" - казват видинчани.

Както знаем, Северозападна България е на едно от челните места по ръст на безработицата. Какво показват цифрите към днешна дата? Потърсихме директора на Бюрото по труда във Видин- Милчо Цоков.

"За Видин нивото на безработица е 23.84%, за Враца- 20.19%, а за Монтана- 20.45%. Слабият икономически потенциал е една от водещите причини за високото ниво на безработица в нашия регион. Малко са предприятията, които генерират работни места и това е от решаващо значение. Около 44% от регистрираните безработни са на възраст от 30 до 49 години. 39% са регистрираните над 50 години" - каза за Радио ВИДИН Милчо Цоков.

Какво казва по темата частният бизнес? Имат ли стимул работодателите да назначават нови работници? Потърсихме за коментар Димитър Иванов, собственик и управител на фирма за ПВЦ дограма във Враца.

"Ние сме изключение, благодарение на това, че сме силно експортно ориентирани. Изнасяме продукция в чужбина и дори назначихме още хора на работа. Работим на двусменен режим и поддържаме добри контакти с Бюрото по труда. За съжаление, това което се предлага като работна ръка, не е качествено" - каза Димитър Иванов.

Не е същото положението във Видин.

"Караме на мускули. Работата ни драстично е намаляла. Не е така в другите региони на страната. Тук няма никакви обществени поръчки и положението е много зле. Освободихме част от работниците си и искрено се надяваме нещата да се оправят"- това пък разказа Жоро Василев, собственик на строителна фирма във Видин. Когато човек дълго време не може да си намери работа, започва да се чувства безполезен. Постепенно увереността и вярата в собствените сили започват да отслабват, а самочувствието се срива. И сякаш тогава идва чувството за безизходица.

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59