Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 февруари 2016 година

Цъфнали дръвчета край Гюргич
Снимка: Пламен Генчев

Жълт код за силен вятър бе обявен за 4 области в страната за днес. Кодът бе в сила за областите Видин, Враца, Монтана и Плевен. След справка в Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен стана ясно, че 17 метра в секунда са достигнали поривите на вятъра по- рано днес в Монтана, в Лом и в Оряхово. Във Видин вятърът е бил 3 метра в секунда. Очаква се вечерта поривите да отслабнат.

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер близо 42 260 хил. лв. за 2016 г. С постановлението се предоставят и целеви средства по бюджетите на общини. По бюджета на община Видин се предлага да се разпределят 1 000 000 лева, предназначени за рехабилитация на общински улици и пътища от четвъртокласната пътна мрежа. За община Кула са разчетени 258 000 лева за частичен ремонт и преустройство на Дом за стари хора в града. За доизграждане на източноправославен християнски храм "Свети дух" и за рехабилитация на улици в Монтана се предоставят 1 000 000 лева. Предоставените средства по бюджетите на изброените общини са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Врачанската окръжна прокуратура частично прекрати разследването по обвинението за умишлено причинена смърт на 18-годишния Тодор Йорданов, поради липса на извършено убийство. Делото ще бъде изпратено на Районната прокуратура. Наказателното производство по отношение на обвинението на братята Иван и Десислав Дамянови в умишлено убийство, извършено по хулигански подбуди е прекратено. След обстоен анализ на доказателствения материал, прокуратурата е преценила, че няма извършено убийство. Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите на пострадалия и настъпилия фатален изход няма причинно - следствена връзка. По делото са събрани доказателства, че пострадалият Тодор Йорданов е имал наследствен сърдечен проблем. В хода на досъдебното производство са разпитани множество свидетели, назначена е и видеотехническа експертиза, от която е видно, че сблъсъкът е продължил по-малко от 3 минути. Постановлението за частичното прекратяване на наказателното производство е изпратено на наследниците на починалия Тодор Йорданов и може да се обжалва в 7-дневен срок пред Окръжния съд във Враца.

Административният съд във Враца потвърди решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Борован за предсрочно прекратяване на правомощията на съветника Георги Горанов,
съобщиха от институцията. Избраният от листата на "Либерален алианс" член на местния парламент беше суспендиран в началото на годината по препоръка от Централната избирателна комисия, след като стана ясно, че той има влязла в сила присъда за извършено престъпление от общ характер.Припомням, че в дома на бившия съветник от Борован в село Добролево при обиск полицаи са открили стотици патрони и муниции за оръжия, без собственикът на имота да притежава разрешително за ползването им.На 28 януари ОИК в Борован прекрати правомощията на Горанов, който отнесе спора до Административния съд във Враца. Той може да обжалва решението на магистратите от града под Околчица в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Комисията за защита от дискриминация проведе днес заседание по преписка, образувана по жалбата на председателя на настоятелството на Читалище "Светлина" в Дунавци срещу кмета на града. Оплакването е, че от месец април 2014 г. управникът не допускал в салона на административната сграда танцовия състав "Децата на Дунавци", за да репетират."Много пъти сме опитвали да разрешим този проблем. Те отначало играеха в салона, но бяха под егидата на кмета, така да се каже. После нещо там, лични взаимоотношения между него и ръководителя на танцовия състав, и сигурно и други обстоятелства, които аз не ги знам. И той им забрани да играят в салона. Те дълго време репетираха в Гурково пред един магазин, на тротоара. После ги приютихме в читалището. Винаги сме говорили с кмета - той не иска, има си съображения" , това каза за Радио ВИДИН председателят на читалището Боряна Чулина.Децата имат къде да играят, каза кметът на Дунавци Димчо Скорчев: "Читалището има танцова трупа. Има, може би, десетина деца, които играят народни хора. На същите деца им е подсигурен клуб, в който играят, който им е предостатъчен. Но тяхната идея е да влязат в салона да играят. Касае се въпросът и затова, че ние не можем да оставим след 17 часа охрана на сградата, в която има важни документи и банкомат."Проект за споразумение между двете страни е предвиждал плащане на тока, почистване и залата да се ползва до 16:45 часа, което е главната пречка, защото има пътуващи ученици от Видин, които не могат да репетират в този времеви интервал. Разглеждането на казуса е отложено за 27.04.2016 г. в София заради липса на свидетели и пропуски в документите, казаха от Комисията по дискриминация.

Висок процент на безработните в Северозапада в началото на 2016 година. Данните оповести в "Посоките на делника" директорът на Бюрото по труда във Видин Милчо Цоков. Очаква се до дни да стане ясно и равнището на безработица за месец февруари.

Срокът, в който самоосигуряващите се, избрали да внасят само за фонд "Пенсии", могат да подадат еднократно осигурителна декларация образец 1 за 2016 година, изтича утре, 25 февруари. Това съобщиха от офиса на Националната агенция за приходите във Видин. Второто задължително условие, на което трябва да отговарят хората, за да могат да се възползват от това си право, е осигуряването им да продължава от предходната година или да е възникнало от 01.01.2016 година. Те могат да подадат еднократно декларация образец 1, с код за вид осигурен- 22, като ще са задължени през годината да внасят дължимите вноски за пенсионно и здравно осигуряване.

Карането в насрещното по магистралата и скоростните пътища е незаконно. Това приеха на първо четене депутатите с промени в Закона за движение по пътищата. Глобата за карането в насрещното става 3000 лева и отнемане на книжката за половин година. Други приети промени въвеждат понятието "нов водач". За първите 2 години той ще получава 2/3 от максималния брой точки. Предвижда се тази разпоредба да влезе в сила от 1 юли 2017-а. Други промени предвиждат затвор за шофирането без книжка, която е била отнета при тежко нарушение. До 4000 лева може да стигне глобата за шофиране в нетрезво състояние.

Община Берковица ще отдели 150 хиляди лева от бюджета си за социални дейности тази година. Средствата са за подпомагане на клубове, новородени деца и хора в нужда, каза кметът Милчо Доцов: "Винаги съм се стремял, а и сега новият бюджет много ясно показва, че Общината води социално ориентирана общинска политика и през годините го доказахме, като и за спорт, и за клубовете на пенсионери и увредени хора, и за подпомагане раждаемост на деца, и за социалните помощи за лекуване на болните хора. Ние въведохме различни прагове, като през годините достигнаха на стойности над 100 хиляди лева, а на времето- 2003 година, тази цифра беше само 6 хиляди лева."Средствата в това перо се очаква да се увеличават, заяви още общинският кмет Милчо Доцов.

Информационни дни, на които на публично обсъждане ще бъде подложена Стратегията за подхода за водено от общността местно развитие, започват от утре в Мездра
. Публичното обсъждане ще продължи в петък в село Моравица, а на 29 февруари и в кметството в село Зверино.

Насърчаване на местното икономическо развитие, социално развитие и инвестиции в човешкия капитал и развитие на инфраструктурата са трите основни стратегически цели пред ръководството на Община Кула през мандат 2015 - 2019 година. Те са залегнали в програмата за развитие на общината през този период, която беше утвърдена на заседание на Общинския съвет. Голямото предизвикателство е превръщането на община Кула в устойчиво развиваща се община, неразделна част от област Видин и част от трансграничния регион, заедно с Румъния и Сърбия и техните погранични териториални структури. Основна задача е подобряването на конкурентоспособността на местната икономика, която да позволи нда се задържи и развие бизнеса и да се подобри качеството на живот на  населението. Това ще бъде постигнато чрез насърчаване на предприемачеството, рехабилитация на съществуващата и изграждане на нова инфраструктура и подобряване на икономическата среда.

Постоянната комисия по земеделие, гори и опазване на околната среда към видинския Общински съвет допусна до разглеждане на следващата сесия с положително становище постъпило заявление от Борянка Чулина за одобряване на Задание за изработване на Подробен устройствен план за регулация и застрояване на местност "Ломско шосе" в землището на град Дунавци. Заданието е изготвено при спазване изискванията на Закона за устройство на територията.

Общинският съвет в Плевен утре ще дебатира възможностите за засилване контрола върху работата на общинските дружества. Дебатът ще включи и обсъждане на бизнес програмите на осем от тези предприятия, като за две ще се вземат решения и за тяхното ръководство. Предстои промяна на статута на 30-то издание на Международния музикален фестивал "Лауреатски дни - Катя Попова", който е създаден преди 50 години. Ще бъде обсъдена идеята фестивалът да бъде кандидат за член на българската, а след това - и на европейската асоциация на фестивалите. Общо се предвижда да бъдат дискутирани 37 теми.

Постоянната комисия по вероизповедания, малцинствени групи и гражданско общество към видинския Общински съвет не допусна до разглеждане на редовна сесия протестното писмо на група родители на деца от детска градина "Щастливо детство" срещу оптимизацията на детските градини в община Видин. Според шестимата членове на комисията тя няма правно основание да ревизира решение, влязло в сила на 29.01.2016 година. До сесия бе допуснато разглеждането на предложение за обществен посредник, след като бяха посочени няколко промени, които да се направят в текстовете към предложения правилник за дейността му. Най- дълго обсъжданата точка на заседанието бе промяната на името на комисията. Новото предложение е тя да се именува комисия по "права на човека, вероизповедание, малцинствени групи и гражданско общество".

Учениците от СОУ "Отец Паисий" във Враца се включиха за трета поредна година в инициативата "Ден на розовата фланелка", против насилието и тормоза в училище. Заместник кметът на Общината, Петя Долапчиева, също се включи в дейностите, като посади първото цвете в лехата "Не на насилието" и се хвана на хоро заедно с ученици, преподаватели и родители. В края на организирания флашмоб възпитаници на учебното заведение изпяха авторска песен, разказа за Радио ВИДИН заместник директорът на училището, Ева Стоичкова.

Денят на розовата фланелка, известен още и като Международният ден срещу тормоза в училище, отбелязаха и първокласници от Началното училище "Васил Левски" в Белоградчик.
   
Мъж на 62 години от Монтана е с доказан "свински грип". Две проби са изпратени за изследване от болницата в града, едната е положителна, съобщи д-р Даниела Караджова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Монтана. Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания за последната седмица намалява спрямо предходната. Личните лекари трябва много внимателно да преценят здравословното състояние на децата, преди да  извършат поредната ваксина от имунизационния календар.

Хирург изобретател дари консуматив за 2400 лева на момиче, пострадало тежко при катастрофа в Монтана. Това съобщиха от МБАЛ " Д-р Стамен Илиев" в областния град. Дареният фиксатор е за многократна употреба и след като пострадалата се възстанови ще остане в болницата, за да помага и на други пациенти на ортопедията.

Митническите служители на Дунав мост 2 Видин - Калафат разкриха 5,6 кг. марихуана в резервната гума на автомобил, съобщават от Агенция "Митници". Наркотикът е намерен в лека кола с българска регистрация, управлявана от български гражданин. Водачът е задържан с прокурорско постановление за 24 часа.Неспокойното поведение на водача провокирало съмненията на митническите инспектори, които избрали колата, излизаща от страната, за щателна проверка. 15 пакета с марихуана са открити в резервната гума на автомобила. Общото тегло на откритото наркотично вещество е 5,630 кг.Разследващ митнически инспектор работи по случая. Досъдебно производство е образувано по описа на Митница Лом под надзора на Окръжна прокуратура- Видин.

Деца в неравностойно положение от Плевен започнаха "Зелено училище" в Стара планина. Проектът се изпълнява от Общината и е финансиран чрез програмата "Деца и младежи в риск", съобщават от пресцентъра. Обхванати са деца от 3 до 6 години на предимно бедни родители.

Луксозен фотоалбум "Видин-някога и сега" подготвя фотографът Боян Иванов. Изданието ще е с тираж хиляда броя. Част от средствата за луксозния албум фотографът е събрал  сам. 19 хиляди лева е пискал от Общината, на която  ще предостави 850 броя от луксозното издание. Албумът ще представя Видин пред туристите, а много от фотосите, които ще бъдат включени в него, са на сгради, които вече ги няма, каза Боян Иванов пред Постоянната общинска комисия по образование, наука и култура, където представи предложението си. Комисията е с положително становище, което ще бъде отправено към кмета, за да внесе мотивирано предложени на заседанието на Общинския съвет.

Излезе от печат краеведското изследване "Дърманци. Исторически очерк" от доц. д-р Емил Кръстев, който дълги години е  преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, известен с проучванията си в областта на методиката на обучението по литература, чийто родови корени са от село Дърманци, община Мездра. В книгата е направен опит да се опишат най-значимите събития в историята на селото от възникването му  в древността до наши дни. Съдържанието на книгата е структурирано в 7 раздела. Голяма част от материалите за обичаите в Дърманци, за дейността на читалището и снимков материал са събрани от неговия секретар  Венислава Шопова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30