Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудо чакат в Косово

ВиК аварии и кални улици мъчат хората във видинското село

4
Снимка: Радио Видин


Видинското Косово се намира на 5 км от Брегово, до самата граница със Сърбия. Битието на жителите на това гранично село не е леко, макар всичко да е тихо и спокойно, толкова, че сякаш нищо не се случва в безвремието. Преди 20-25 години в Косово са живеели над 1 000 души. Днес са останали наполовина, камбаната и сега бие често, отчитат с мъка местните, защото времето си взима своето.

Здравко Маринов от 15 години се занимава с историята на родното си село в опит да попълни родословното си дърво. Намира интересни случки от основаването на селото, когато първите заселници са избрали малък хълм в равнината до Дунав да построят къщите си. През ХV век селището е било на сегашното си място.

"През 1955 година сме били 1 500 души население, сега- малко над 400. Казват, че селото е основано от 70 славянски племена и е било някога покрай Тимока, тимочани- така са се казвали. След Чипровското въстание селото е опожарено, хората напускат и се заселват тук. Иначе- историята ни е вековна, наскоро чествахме 555 години на селото, според някои историци е с още по-стара история"- разказва Здравко Маринов.

СнимкаВ основната си част жителите на Косово са хора от третата възраст, вълнуват се от дребните си житейски проблеми и предимно от болежките си. За щастие, лекар идва често. Имат и здравен участък, където медикът ги преглежда. Идва и медицинска сестра също два пъти в седмицата, разказаха жителите на Косово. Проблем за тях са честите аварии по водопреносната мрежа и разбитата изворна чешма, заради която газят в кал.

"Лекар редовно идва вторник и четвъртък, идва и медицинска сестра... Ето спира водата заради аварии, от ВиК-то са почти всеки ден при нас. До Стопанския двор закупиха мястото, чешмата им пречеше, изместиха я на две корита от краварниците и с една тръба я пуснаха, сега тече, кал. Искахме от общината баластра, цимент, преди три години- продължаваме да газим калта там... Да видите в какви условия живеем, как ни върнаха назад с демокрацията, с 50 години назад. Улиците са правени по Живково време. Искаме да го измислят така- пари да има в кметствата, да има за всяко село, а ние да си търсиме кмета отговорен"- казаха жителите на Косово.

СнимкаСелският магазин в пенсионерския клуб събира хората не само за покупка, но и на раздумка. Печалба от търговията няма, важно е оборот да има, казва местната магазинерка Любка Петрова. Не че работи за заплата, не дава и вересии, защото няма да има с какво да заредят стоката.
 
Йовко Георгиев
започна нов мандат като кмет на Косово, като най-важните задачи са да реши проблема с уличното осветление и с калните улици, за които писал докладни до общинската управа. За сега обещанията са пари за ремонт на пенсионерския клуб и за читалището, чиито покриви текат.

"Зная, че общинският бюджет е малък, не че ми отказват хората, но няма. Проблем е, че няма програми, които да помагат в селото. Възнамеряваме тази година отново да отворим зъболекарския кабинет, здравният ни участък не е лош, даже имахме стая за женски консултации. Имаме проблеми с осветлението и с вътрешните пътища, много е кално. Надявам се в този мандат поне 5-6 улици да оправим, да се баластрират. В момента светят около 30 улични лампи, много бързо изгарят. За тази година от Общината обещаха 4 000 лева за ремонт на пенсионерския клуб и 4 000 лева за покрива на читалището. Обещаха и цимент да оправим около чешмата"
- каза кметът.

СнимкаКак може да се решат проблемите с честите аварии по ВиК мрежата и спряха ли домовите кражби, от които се оплакват хората?

"Писах докладна записка още миналия мандат за подмяна на канализацията - започнаха, но не от точното място- тръгнаха от там, където са най-малко авариите. Казаха, че като приключат с Делейна, ще дойдат в Косово. Другият проблем - с кражбите, от миналата година има подобрение- поне няма оплаквания, дали защото няма какво да се краде... Обикалят ни патрули от граничните, от полицията също. Но селото има нужда чудо да стане, работа да има, цехове някакви"
- допълни Йовко Георгиев.

Още за село Косово, община Брегово може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00