Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 февруари 2016 година

Снимка: Община Враца
225 мартеници ще красят централния булевард "Никола Войводов" във Враца. Общината украсява 15 дървета по случай 1 март. Стволовете на дърветата ще бъдат увити в бял и червен плат, символизиращ здраве, щастие, живот и плодородие. Община Враца е подготвила още изненади за жителите и гостите на града за предстоящите пролетни празници, съобщават от местната управа.


Министърът на здравеопазването Петър Москов пропусна днешната среща, на която трябваше да разясни подробности по бъдещата Национална здравна карта във Враца. Вместо него поясненията направи заместникът му Ваньо Шарков, който разби спекулациите в общественото пространство за бъдещо затваряне на лечебни заведения, закриване на легла и намаление на здравните дейности. Въпреки оптимистичната си прогноза, Шарков допълни: "Дали ще бъде подписан Националният рамков договор - не мога да кажа, тъй като това ще стане ясно от решението на колегите от Българския лекарски съюз." Заместникът на министър Москов допълни с няколко факти тезата си: 46 милиона лева повече в доболничната помощ, почти 700 хиляди направления за първичен преглед повече, 5 000 000 изследвания повече и още около 200 милиона лева в доболничната помощ отгоре.

578 хиляди лева от средствата, които правителството отпусна на община Видин, ще бъдат изразходвани за обекти, които вече са включени в списъка с капиталови разходи, каза  кметът Огнян Ценков. Решението на Министерски съвет за предоставяне на един милион лева е от сряда, 24 февруари. Средства са разпределени и на община Кула за ремонт на Дома за възрастни хора, припомни кметът на Видин и каза, че по този начин правителството си изпълнява ангажиментите към Северозапада. Огнян Ценков съобщи  как ще бъдат разпределени средствата за Видин: "Ремонт на улица "Академик Стефан Младенов" в участъка от улица "Цар Симеон Велики" до булевард "Панония" в размер на 5 719 лева; рехабилитация на общински улици и пътища в община Видин, в размер на 511 066 лева; основен ремонт на булевард "Панония" в размер на 46 812 лева; разклона от второкласен път Иново-Гъмзово към село Майор Узуново- този участък, в размер на 14 818 лева." Останалите 421 хиляди лева от целевата помощ от правителството също ще бъдат разпределени за ремонт на улици.

Сметките на Община Видин са запорирани от началото на февруари. Местната администрация не е постигнала споразумение с една от фирмите, за които има решение на Общинския съвет да бъдат погасени частично задължения към тях с кредита от два милиона лева, който Общината получи от Министерството на финансите. Кметът Огнян Ценков уточни, че с фирмите, с които местната управа не може да постигне споразумение, ще отпаднат от списъка и с решение на ОбС остатъкът от средствата ще бъде пренасочен към други фирми.

Контролът по спазването на разпоредбите на Закона за семейните помощи за деца се засилва. Месечните помощи за дете ще се спират за година при натрупани неизвинени отсъствия в три поредни месеца, каза изпълняващата длъжността директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"-Видин Ирена Велкова. Случаите на подпомагани семейства за отглеждане на дете до завършване на средно образование са намели с 530 през 2015 година. Причините за спиране на помощите са допускане на неизвинени отсъствия и пропуски в задължителната имунизация и профилактичните прегледи на децата, обясни Ирена Велкова.

Ръст на безработицата в област Видин отчитат бюрата по труда през януари. Над 9000 са безработните в региона, за месец те са се увеличили с 145 души, каза Петър Петров от Бюрото по труда във Видин. Равнището на безработицата на територията, обслужвана от видинското Бюро по труда, бележи ръст с около половин пункт. Най-високо остава то в община Брегово - над 36%, следва Ново село - 27% и Видин с 15%.  4 768 души са без постоянна заетост, като се наблюдава ръст с 3,5 на сто.

Трудовите инспектори във Видин са работили по 13 сигнала на граждани през януари. Жалбите са предимно за неправомерно освобождаване от работа и неизплатени заплати, каза директорът на Инспекцията по труда Илиян Митов. 280 нарушения на трудовото законодателство са установени във Видинско през първия месец на годината. 166 от тях са по Кодекса на труда и касаят възникване на трудови правоотношения, работно време, изплащане на заплати и допълнителни възнаграждения. 115 са нарушенията на Закона за здравословни и безопасни условия на труда. Пропуски са установени в организацията на дейността, безопасността на работното оборудване, хигиената.

Общинският съвет в Мездра отхвърли инвестиционно предложение за изграждане на лятно кино в града. Предложението предизвика дебати в местния парламент. Мястото, предложено за киното, е на площад "България" и затова няма законово основание Общинският съвет да вземе положително решение.

Общинските съветници в Монтана взеха решение за разширяване на зоната за платено паркиране в централната част на града. Четири паркинга пред различни обществени сгради вече стават "Синя зона". Така платените паркоместа в центъра на Монтана стават 680. Минималната такса за престой в синята зона се вдига от 50 стотинки на 1 лев. Тя ще важи за 1 час престой в зоната.

Обновяване на детски площадки започва във Видин. За това се разпореди кметът на общината Огнян Ценков, който инспектира детски площадки във Видин, за да се запознае лично със състоянието им, съобщават от местната управа. Счупени съоръжения и боклуци  има на площадки за игра и спорт в града, алармира преди дни Радио ВИДИН.
Родители сигнализираха за счупен пързалка на площадката на кръстовището на улици "Широка" и "Христо Ботев". На същото място е извършена и проверка от общината.  Установени са нарушения, каза кметът Огнян Ценков. Инспектирани са също площадките в комплекс "Гео Милев" и градската градина. Разпоредено е  в най-кратък срок неизправностите да бъдат отстранени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30