Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честита Баба Марта!

Днешният 1 март се отбелязва като деня, в който пристига Баба Марта. Народните представи свързват настъпването на пролетта с образа на митичния персонаж и символиката на мартеницата. Усуканите бял и червен конец представляват амулет срещу зли сили.

Жива мартеница под формата на усмивка ще бъде подредена днес на централния площад "Бдинци" във Видин, съобщиха от Общината. Около 600 ученици от 10 видински училища ще вземат участие в оформянето й. Работилница за мартеници, организирана от Сдружение "Видински общински фонд "Читалища" ще има на площада. Всеки желаещ може да се включи в изработването на традиционните символи в бяло и червено. Баба Марта ще посети и зарадва с подаръци обитателите на двата центъра за настаняване от семеен тип, Дома за медико-социални грижи за деца и детското отделение на МБАЛ "Св. Петка", съобщават още от местната управа.
   
Община Видин организира за пореден път инициативата, като в предишни години живата фигура изобразяваше Пижо и Пенда. Местната институция кандидатства през 2015 г. и спечели рекорд на Гинес за най-дълга мартеница- 16, 704 м, за което беше удостоена със специален сертификат. Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" ще покаже миналогодишното постижение и ще популяризира града ни в международна изложба, посветена на Баба Марта и нейния символ - мартеницата, днес в град Скопие, Република Македония.
 
Подреждането на живата мартеница на видинския площад ще започне от 10:30 ч. Кметът на общината Огнян Ценков също ще присъства на събитието. Той ще отправи своя поздрав за празника и ще връчи грамоти на участниците, както и поздравителни адреси на читалищата от региона за Деня на самодееца, който се отбелязва днес.

Дърво с мартеници ще бъде открито в Монтана. То ще бъде пред Народно читалище "Разум 1883". Началото на празника е в 11 часа на площад "Алеко Константинов".

"Първомартенска работилница" с ученици от СОУ "Васил Кънчов" ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца от 10 часа. "Да почетем с Баба Марта"- съвместна инициатива с Ресурсен център в града по повод Европейския ден на логопедията ще се проведе в Детския отдел от 11 часа. Баба Марта ще раздава мартеници
по Централна пешеходна зона във Враца от 12 часа. Кметът на Общината Калин Каменов ще присъства от 10 ч. на тържество по случай 1-ви март в ОДЗ "Брезичка" в града. Заместник кметът Петя Долапчиева и децата от ОДЗ "Детска вселена" във Враца ще посрещнат заедно Баба Марта в детското заведение от 10.30 ч.

Работилница за мартеници ще има до обяд в библиотеката на Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра. Гости ще бъдат учениците от ОУ "Христо Ботев". Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" ще направят първомартенско четене "Пижо и Пенда" от 17 часа в читалнята на библиотеката.

Мартеници ще окичат по дърветата и във врачанското село Хърлец. Читалището, съвместно с кметството, организират празници по повод 1-ви март - Ден на самодееца, Баба Марта и Националния празник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15