Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 февруари 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН- архив

Дискусия във връзка с приетия на първо четене законопроект за промени в Закона за културното наследство се проведе във Видин по инициатива на народния представител Вили Лилков. Срокът, в който могат да се правят предложения към Закона за културното наследство, е до 7 март. Регионални офиси към Общините, които ще дават становища по внесени проекти във връзка с недвижимо културно наследство да се създадат само в градовете с териториално делене, предвижда проектозаконът. Т. нар. "мълчаливо съгласие" се въвежда, при което, ако до 2 месеца преписка не намери адекватен отговор, се прехвърля към министъра на културата за окончателно становище. Това предложение не върши работа на Видин, смята главният архитект на общината Ангел Недялков:"Не трябва да се разсъждава само за градовете с териториално деление, трябва да се разсъждава по-глобално, като области. Би могло да се направи такъв съвет към област Видин и подчинението на кметската власт е абсолютна грешка. Не е възможно ти да се самооценяваш. Имаме списък от 500 и кусур обекта, които са декларирани, а не регистрирани. Промкомбинат "Мико Нинов", който, колкото и смешно да звучи, е паметник на културата. Защо? Какво? От кого е деклариран? Кога е деклариран?"

Народни представители от различни политически партии са силно обезпокоени от социално-икономическото и демографското състояние на Северозападна България. Това каза днес на пресконференция във Видин народният представител от Реформаторския блок, проф. Вили Лилков. Подписка ще бъде изпратена лично до премиера Бойко Борисов. Поводът:"В последно време виждаме от питанията, които отправяме към министрите, отказ от ключови проекти, за които бяха поети твърди ангажименти специално към гражданите на Видин и гражданите на Северозапада. Искам да припомня отказа от модернизация на жп линията Видин- Медковец, неясните отговори на МРРБ по отношение на скоростния път Видин- Ботевград. Освен това- неслучващият се интермодален терминал, за който министър московски обеща преди няколко месеца, че ще започне да се работи по него във Видин и ред други проекти", каза народният представител.Според проф. Лилков, вече е крайно време за сериозен и директен разговор лично с премиера, който да поеме и конкретни ангажименти.

Ограничение за пътуването на ТИР-ове и тежкотоварни камиони ще бъде въведено в началото и края на предстоящите почивни дни през тази седмица. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) напомнят, че ограничават трафика още на 2 март между 16 и 20 часа по международен път Е-79. ТИР-овете, които се движат в посока от Видин към София, ще бъдат спирани на бензиностанция на изхода на Враца /"Ромпетрол"/. Подобна мярка ще има и за тежкотоварните камиони по обратното направление, които ще бъдат спирани край Ботевград.От АПИ напомнят, че подобни действия ще бъдат предприети и на 6 март /неделя/. Ограниченията в трафика по път Е-79 ще бъдат въведени между 14 и 20 часа.

Превишение на нормите за запрашеност на въздуха с фини прахови частици е засечено вчера на територията на 4 града в страната. Сред тях е и Видин, където праховите частици са били с 1,48 пъти над допустимата норма. 1,15 пъти над нормата е превишението, измерено в Плевен.

Председателят на Окръжната прокуратура във Враца Десислав Начков получи поредно признание в национален мащаб. Шефът на държавното обвинение в града под Околчица беше номиниран за прокурор на годината. Административният ръководител получи номинацията преди раздаването на годишните награди за правосъдие "Темида - цената на истината", а третата церемония на Бала на юристите се проведе преди дни в столичен хотел. Окръжният прокурор на Враца Десислав Начков отказа официален коментар, но отбеляза, че номинацията е признание за работата на колегите му от държавното обвинение в града под Околчица.

Кампанията по плащане на местни данъци и такси започна в Белоградчик. Задълженията за данък недвижими имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци могат да се погасят на две вноски - до 30 юни и до 31 октомври, докато патентеният данък може да се плати на четири вноски - до 31 януари, до 30 април, до 31 юли и до 31 октомври. Отстъпка от 5% се прави на платилите пълния размер данък недвижими имоти, данък върху превозните средства и таксата битови до 30 април за цялата текуща година.


Четири километра водопровод ще бъде подменен в град Монтана тази година. Това предвижда програмата на "ВиК", съобщи кметът Златко Живков. Общо 104 километра е водопроводната мрежа на града. "Една много сериозна и амбициозна програма, която е изключително важна и която ще трябва да реализираме в тази година, както и "3 март"- подмяната от "Парта", от Лидъл до "Аналитик"- това е заложено в годишния ни бюджет, но подмяната на дублиращия водопровод там, извън този на водния цикъл, който мина, също трябва да бъде направено, защото това е изключително активна зона в момента. Имаме 16 зони, които са определени за работа тази година с "ВиК", там, където водопроводът е етернит, в различни точки на града", съобщи Златко Живков. 


Берковица е пред нова дилема- този път относно съдбата на местното водно дружество. От Асоциацията по ВиК - Монтана Общината е приканена да се присъедини  към границите на обособената територия на организацията. Мотивът е, че само ако всички 11 общини в областта се обединят, ще може да се кандидатства по Оперативните програми.Решението е трудно, а опасенията за взимането му са в няколко посоки.На първо място това е увеличаването на цената на водата. Прогнозната  неофициална цена за 2016 г. на ВиК- Монтана при единна цена за цялата област е 2,54 лв., при средна цена на водата в Берковица 0.97 лв. Данните са от проведената среща в София с участието на кметовете от областта. Второ - закриването на местната структура ще доведе и до закриване на работни места.Във връзка с предложението от Монтана, въпросът бе поставен на дневен ред на провелото се в петък заседание на Общинския съвет в Берковица. Решението, което взеха местните депутати бе за провеждането на нова сесия с участието на областния управител Ивайло Петров. Това ще се случи на 7-и, 8-и или 9-и март.Паралелно в Общината е постъпило искане, входирано под №1689/ 19.02.2016 г., от Инициативен комитет за провеждане на събрание и организиране на подписка срещу или местен референдум по въпроса за сливането.  

Кметът на Видин Огнян Ценков разпореди проверка заради съмнения за неправомерно изразходване на общински средства при участие на общински служители в изнесено обучение на сдружение "Видински общински фонд "Читалища" в село Чифлика. При проверката е установено че семинарът е платен със средства на сдружението, а за дните, когато е проведено обучение, общинските служители са ползвали платен годишен отпуск.

Обществен съвет помага за решаване на проблемите във видинското село Новоселци. Идеята е на кмета Цеца Велкова. Тя е събрала около себе си местни хора, които да й посочват какво трябва да се постигне в селото. Съветниците в село Новоселци са 12. Сред тези, които помагат на сегашния кмет, е предишният- Панталей Панчев, който е избиран три мандата.

От Общината във Видин прибраха преди дни кашпите с изкуствени цветя, които гражданите не одобряваха. Цветарниците ще бъдат предоставени на кметовете и читалищата в населените места, ако желаят да ги ползват, тъй като за тях са изразходвани общински пари. 89 кашпи с изкуствени цветя и 12 мрежи с икебана са прибрани на съхранение. Това каза секретарят на Община Видин Иванела Андреева. Кашпите бяха поставени в центъра на Видин миналото лято.

Общината ще започне обработката на площите срещу комари със собствени средства, ако се забавят плащанията от държавата, обяви кметът на Видин Огнян Ценков. Той съобщи, че отпускането на средства за борба с насекомите е обсъждано на среща на Асоциацията на дунавските общини. Около 80 хиляди лева са необходими за третиране на площите срещу комари във Видин по информация на здравната инспекция, съобщи заместник- кметът Цветан Асенов.

Многопрофилната болница за активно лечение в Монтана получи като дарение апарат за лечение на сънна апнея от завод за производство на промишлени палети и заводско обзавеждане. Апнеята е заболяване, при което по време на сън дишането е неравномерно, внезапно се прекратява за сравнително дълъг период от време. Това води до кислороден глад и постепенно увреждане на мозъчната дейност.

Структурите на Българския Червен кръст в област Враца са подпомогнали общо 4 464 души в неравностойно положение чрез различни социални и здравни дейности през 2015 година. Това съобщи д-р Ирена Виденова, председател на Областния съвет на БЧК. Тя представи отчет за работата на областната структура на благотворителната организация пред годишното отчетно събрание. Най-голямата кампания е изпълнена в началото на 2015 г., когато врачанската организация е раздала помощи за общо над 282 000 лева от Националния доверителен фонд на БЧК на пострадалите в наводненията от предходната година. Традиционните кампании "Хранителна банка" и "Топъл обяд" са осигурили подкрепа за съответно 13 семейства в неравностойно положение и 122 деца в Мизия и село Камено поле. Регистрирани са 46 бездомни във Враца по проекта на БЧК "Шанс за хората без дом", които са получили готова храна през годината от организацията. В област Враца се изпълнява пилотният проект на БЧК и Швейцарския Червен кръст с подкрепата на Швейцарското правителство - "Домашни грижи за независим и достоен живот".

В 15.05 часа днес, в Източна промишлена зона във Враца, полицейски патрул с трима служители подал сигнал със стоп-палка на лек автомобил "Ауди А4", съобщават от Областната дирекция на МВР. Водачът не изпълнил разпореждането и продължил движението си. Полицейският екип предприел проследяване и настигнал лекия автомобил в улица без изход. Служителите отново подали сигнал със стоп-палка, но шофьорът с висока скорост подкарал автомобила към полицейските служители и блъснал единия от униформените. Пострадалият служител е транспортиран в болницата  в града. Водачът на лекия автомобил - 24-годишен жител на Враца, криминално проявен и осъждан, е задържан. Работата по случая продължава

Полицаите започват протести заради промените в Закона за МВР, предложени от кабинета. От синдикалната федерация на служителите на Министерството обясниха, че още от днес в цялата страна може да започнат предупредителни действия. Между първо и второ четене на закона ще бъде организиран национален протест в София.

Урок по родолюбие по случай 3 март се проведе във видинското училище "П. Р. Славейков" във Видин. Представители на Патриотичен клуб "Бдинци" и членове на групата "Тимошки хайдути"-Брегово представиха изложба на стари оръжия и униформи от различни периоди на българската история. Учениците от 6 клас участваха във викторина, свързана с Руско-турската освободителна война.

Видинчани купуват мартеници за 1 март ден преди Баба Марта. Колко пари ще отделят и кого ще закичат на празника- провери наша анкета:"Внуците най-вече... Точно утре няма да мога, защото по-натам ще отида при внука ми, сина ми, снаха ми. Утре- съпруга ми и себе си. Колежките, също, които много обичам и уважавам... Десетина, дванайсет лева, сега докупувам още малко... Тези са за целия клас в училището, като вземем за близки и роднини, да изпратиме на познати в други градове- една стабилна сума се събира."

Жива мартеница под формата на усмивка ще бъде оформена на площад "Бдинци" във Видин на 1 март. Във фигурата ще участват около 600 ученици от 10 видински училища. Подреждането утре ще започне от 10.30 ч. На площада ще има работилница за мартеници. Всеки желаещ може да се включи в изработването на традиционните символи в бяло и червено. През 2015 г. местната Община Видин кандидатства и спечели рекорд на Гинес за най-дълга мартеница - 16, 704 м, за което бе удостоена със специален сертификат. Утре видинската регионална библиотека ще покаже мартеницата на международна изложба в Скопие.

С бяла и червена прежда като мартеници са увити стеблата на две от дърветата на алеята пред сградата на общината във  Вършец. Идеята е на Туристическия информационен център в града. Всички, които желаят, могат да завържат своя мартеница на клоните на двете дървета-мартеници в центъра на града, съобщават от общинската администрация.

Отдел "Държавен архив"- Видин представи в конферентната зала на един от видинските хотели интерактивна изложба на тема "Експресионизмът. Вечният танц на живота". Виртуалната изложба е вдъхновена от честването на 150 години от рождението на норвежкия художник Едвард Мунк. В изложбата са включени творби от фондовете на Държавна агенция "Архиви", създадени от български художници от 20-и век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30