Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца и СОУ "Цар Симеон Велики" Видин

Национални отличия за две училища от Северозапада

10
Венцислав Станев и Тодор Тинковски
Снимка: Росен Ракаджиев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца и СОУ "Цар Симеон Велики" Видин. Наградите са за постижения в областта на ученическия спорт. Отличията министърът връчи по време на редовното общо събрание на Българската асоциация "Спорт за учащи".

"През 2015 година във финалните състезания на републиканските ученически игри са участвали 3012 ученика от 82 населени места (77 града и 5 села), а в най-масовия общински етап- около 105 000 ученика", каза по време на церемонията по награждаванено министърът.

Тодор Тинковски и министър Красен Кралев, Снимка: Росен РакаджиевПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца е на ІІ място в страната, с класирани на финали на Ученическите игри през 2015 година 5 отбора. Отличието получи учителят по физическо възпитание и спорт от Врачанската математическа Тодор Тинковски.

Класираните отбори са:
-шахмат 5-7 клас,  10 място на финалите в Бургас
-волейбол юноши 8-10 клас,  6 място на финалите в Рудозем
-лека атлетика девойки 8-10 клас, 7 място на финалите в Русе
-волейбол девойки 11-12 клас, 8 място на финалите във Видин
-волейбол юноши 11-12 клас, 8 място на финалите в Приморско

Венцислав Станев и министър Красен Кралев, Снимка: Росен РакаджиевТрети в България са възпитаниците на СОУ "Цар Симеон Велики" Видин, с класирани 4 отбора на финали на Ученическите игри през 2015 година. Отличието получи директорът на училището Венцислав Станев.

Класираните отбори са
:
-волейбол момичета 5-7 клас, 5 място на финалите в Етрополе
-баскетбол юноши 8-10 клас, 10 място на финалите във Видин
-волейбол девойки 8-10 клас, 6 място на финалите в Албена
-баскетбол юноши 11-12 клас, 6 място на финалите във Варна

"Във финалите на ученическите игри през 2015 година участие взеха общо 310 отбора от 82 населени места. Видин се нарежда на осмо място по брой класирани отбори на най-престижния спортен ученически форум в страната. Старопрестолният град има славата на един от най-добрите организатори на финали и ежегодно е домакин на финални състезания", припомня Росен Ракаджиев от Ученически спортен клуб-Шампион Видин, един от основните организатори на Игрите в региона.

Наградите, Снимка: Росен Ракаджиев"През 2015 година проведохме финали по волейбол за девойки 11-12 клас и баскетбол за юноши 8-10 клас. И тази година Ученическият спортен клуб кандидатства за организиране на финали по волейбол за момичета 5-7 клас и баскетбол за юноши 11-12 клас", каза още Росен Ракаджиев.

Ето какво написа на страницата си във Фейсбук министърът на младежта и спорта Красен Кралев:

"От тази година програмата за финансиране на участието на български отбори в Световните ученически игри е част от бюджета на Министерството на младежта и спорта.

Това заявих на Общото събрание на Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ). От името на БАСУ връчих награди на ученици, постигнали призови класирания през 2015 година, както и на учители, училища и дейци с голям принос за развитието на ученическия спорт. Благодаря на всички директори и учители, които са отделили подходящо внимание на спорта в училищата.

Пресконференция на министър Красен Кралев, Снимка: Росен РакаджиевНашият екип се бори да промени мисленето, защото работата с децата и учениците е в основата на здравата нация и на това да имаме елитни спортисти. Обръщам се към всички родители с апел, който получи информация от децата си, че часовете по физическо възпитание и спорт в училище не се използват по предназначение, да сигнализира в Министерството на младежта и спорта. В ММС възнамеряваме да отворим телефонна линия за подобни сигнали и да съдейства за спиране на нарушенията. През 2015 година ММС за първи път финансира участието на отборите от България на Световните общообразователни ученически игри, а от тази година това перо е включено в годишния бюджет. Сумата за 2016 година е в размер на 120 000 лева, а в допълнение ММС финансира областния, зоналния и финалния етап за юноши и девойки на републиканските ученически игри в размер на 471 000 лева. През 2015 година във финалните състезания на републиканските ученически игри са участвали 3012 ученика от 82 населени места (77 града и 5 села), а в най-масовия общински етап- около 105 000 ученика. През 2016 година в Световните игри ще могат да участват отборите по волейбол, футбол, баскетбол, хандбал, бадминтон, тенис на маса, футзал, както и ще бъде осигурено участието на младите ни спортисти на Гимназиадата и 3-ите Световни образователни игри."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бивш футболист на "Ботев" Враца ще играе за арменски тим

Браян Мендоса облече екипа на арменски тим. Аржентинският бранител беше представен като част от Футболен клуб "Ноа" /Ереван/. Новият клуб на защитника е участник в квалификациите за групите на Лигата на конференциите. 31-годишният бранител беше резерва при успеха над гръцкия АЕК, игран преди няколко дни. Преди това арменците преодоляха малтийския..

публикувано на 11.08.24 в 08:28

Йоана Георгиева приключи на полуфинал участието си в Париж

Видинчанката Йоана Георгиева не успя да се класира за финалите на 500 метра едноместен каяк на олимпийските игри. В трета полуфинална серия възпитаничката на треньора Цветан Иванов финишира на 7-о място, с което приключи участието си на най-големия спортен форум. Дебютантката на Игрите завърши с време 1:54.02 минути на гребния канал край Париж...

публикувано на 10.08.24 в 12:28

Турнир по шах организират в Дунавци

Общоградски турнир по шах ще се проведе тази неделя, 11 август, в Дунавци . Състезанието ще се състои в читалище "Светлина". Участие могат да вземат местни любители на шаха, обясни за Радио ВИДИН Малин Младенов , инициатор на турнира:  "Състезанието е в неделя, от 09:00 часа. Намеренията са ни този турнир да бъде ежегоден. Целта ни е да го..

публикувано на 09.08.24 в 16:07

В Кула ще се проведе осмото издание на тенис турнира за аматьори

Осмото издание на турнира по тенис на корт за аматьори "Кула Оупън 2024 " ще започне на 17 август в Спортния комплекс в Кула. Спортното събитие ще се проведе в рамките на два дни, от 08:00 до 17:00 часа и е част от програмата на Кулския панаир.  Организатори на състезанието са Любомир Марков, Иван Иванов и Община Кула.  18 участници са се записали..

публикувано на 09.08.24 в 15:50

Започва "Кариана къп 2024"

Турнир по футбол "Кариана къп 2024" стартира през почивните дни в Ерден. Надпреварата се провежда в памет на собственика на "Кариана" – Милан Йосифов. "Бойчиновци", "Балкан" (Белоградчик), "Ружинци", "Шурданица" (Георги Дамяново) и домакините от "Кариана" ще спорят за купата. Турнирът започва утре, 10 август. От 18:00 часа е срещата "Балкан" –..

публикувано на 09.08.24 в 14:00

Ясна е програмата на "Ботев" (Враца) за два кръга

От Българския футболен съюз определиха графика с мачове в елитната футболна дивизия за още два кръга. Заради телевизионните права у нас програмата се прави на по-къси периоди, което е в тежест на треньорите на отборите от Първа лига при планиране на бъдещите си ангажименти с футболистите. Според утвърдената програма "Ботев" (Враца)..

публикувано на 09.08.24 в 13:00

Кимиа Ализаде зарадва Враца с бронзов медал от Олимпиадата

Кимиа Ализаде спечели исторически първи медал за България в таекуондото. Иранката, която има български паспорт, благодарение на адресната си регистрация във Враца, спечели бронза в категория до 57 кг, след като се наложи над №1 Луо Дзонгши от Китай. Ализаде се наложи с 2:1 рунда в битката срещу една от най-титулуваните състезателки в света. В първия..

публикувано на 09.08.24 в 12:45