Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 март 2016 година

Снимка: Пламен Генчев
7 години от началото на излъчванията на Радио ВИДИН- седмата регионална програма на БНР. Програмата стартира на 1 март 2009 година, в навечерието на Националния празник на България. Радио ВИДИН покрива Видин, Враца и Монтана и граничните райони на Сърбия и Румъния. Програмата на медията се приема на честота 97,1 MHz в област Видин; 94,40 MHz - в област Враца, и 95,70 MHz - в област Монтана. "Близо до хората"- това е нашето лого вече 7 години. "Вие се развивахте динамично във времето и отстояхте докрай на вашия девиз, да сте близо до хората. Аз съм изключително доволен, че само за 10 месеца изградихме Регионалната радиостанция във Видин, благодарение на съвместната ни добра работа с БНР", коментира в "Посоките на делника" Кръстьо Спасов, областен управител на Видин от 2005 до 2009 година и кръстник на Радио ВИДИН.


Жива мартеница под формата на усмихнато лице подредиха на централния площад във Видин. Във фигурата участваха повече от 500 ученици, облечени в бели и червени фланелки. Жива мартеница е поздравът от Общината трета поредна година, но досега фигурата изобразяваше Пижо и Пенда. За желаещите да направят традиционните мартеници от бели и червени конци, на площада в града видински читалища организираха работилница за мартеници. С мартеницата, сплетена миналата година, от Общината кандидатстваха за книгата на рекордите Гинес. Червено-белият символ беше 16 704 метра  и получи признание за най-дългата мартеница в света. С нея видинската регионална библиотека участва в изложба в македонската столица Скопие, която е организирана в подкрепа на инициативата за включване на мартеницата в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Мартеници, изработени от видински деца, са  показани в пътуваща изложба, чието откриване беше днес в столицата на Макединия- Скопие. Организатори са Областният музей в град Бузъу (Румъния), Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин, Център за научни изследвания и промоция на културата - Скопие и Библиотека културен център Кладово, (Сърбия). Четирите организации подписаха през октомври договор "Националните идентичности в обединена Европа", който предвижда ежегодни събития за популяризиране на културното наследство във всяка от тези държави, обясни директорът на видинската библиотека Десислава Иванова. В Скопие днес беше показана и мартеницата с дължина от над 16 метра, изработена във Видин за първи март, миналата година. С нея Общината кандидатства за рекорд на Гинес и получи сертификат за най- дълга мартеница.

Празникът на Баба Марта жителите на Монтана отбелязаха на площад "Алеко Константинов". Пред сградата на Народно читалище "Разум" е окичено дърво с мартеници. Окичването на дървото с мартеници е традиция в Монтана повече от 10 години.

Кметът на Община Враца Калин Каменов зарадва с мартеница 101-годишната баба Сева от с. Лиляче. Градоначалникът посети столетничката и ѝ пожела още дълги години здраве и благополучие. Баба Сева благодари за жеста и го ориса с много здраве, щастие, късмет и с пожелание да достигне нейната възраст.

За първи път днес сградата на Плевенската община бе украсена с двуметрова мартеница. Тя е изработена от децата от група "Слънчо" в Целодневната детска градина "Юнско въстание". Три дни 5-годишните деца са пресуквали прежда с обща дължина близо два километра. Помагали са им техни връстници от другите групи, както и педагозите от  детското заведение. По случай празника в сградата на Общината днес влязоха деца от Центровете за настаняване от семеен тип.

Читалище "Никола Вапцаров" в Криводол отбелязва днес празника на Баба Марта. В програмата участваха ученици от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". В дните преди 1 март читалището проведе работилници за мартенички. Там бяха изработени повече от 250 мартеници. Те са изложени на изложба- базар. Със събраните приходи ще се подпомогне дейността на читалището, част от мартениците ще бъдат подарени на възрастни и хора в неравностойно положение.

Ремонтът на пропадналия участък по международен път Е-79 между Мездра и Ботевград в местността "Копяновец" започва на 9 март, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Поради бъдещите строително-ремонтни дейности на поразения от свлачище участък, движението ще бъде регулирано чрез светофарна уредба, а трафикът ще се осъществява в едната от двете ленти на пътното платно. От АПИ съветват пътуващите от Северна България по направлението към Видин и Дунав мост 2 да използват ремонтирания път между Плевен и Монтана, а не автомагистрала "Хемус". За да не се натрупват опашки пък на пътниците от София и Южна България, се препоръчва използването на трасето през Искърското дефиле. От пътната агенция очакват, че строително-монтажните дейности в района на местността "Копановец" ще продължат около месец, а през това време използването на пътя между Мездра и Ботевград ще е затруднено.

78 млади хора от община Мездра, на възраст до 29 години, ще започнат работа по проекта на Министерството на труда и социалната политика "Старт на кариерата". Те ще работят основно в сферата на благоустрояването, озеленяването и поддръжката на пътната мрежа като озеленители, помощник пътни строители, малка част и като охранители.
Според общинския кмет Генади Събков интересът към програмата е сравнително слаб, но се надява, че ще се повиши и при втората фаза, когато ще бъдат назначени още 27 младежи, ще има повече кандидати за работни места в Мездра. Младите хора ще бъдат назначени на минималната работна заплата за срок от 6 месеца. Най-хубавото е, че с работата си ще направят Мездра и селата от общината по-чисти и приветливи.

От днес 47 младежи до 29 години започнаха работа в населените места от община Ружинци. Те са назначени за 6 месеца, на 8-часов работен ден, съобщи кметът на Общината Александър Александров. Във втората част на проекта наетите младежи ще се обучават в усвояването на занаяти, за да могат да се реализират на пазара на труда, уточни кметът Александър Александров.

17 млади семейства с ипотечен кредит са подали декларации с искане за ползване на данъчно облекчение в офиса на НАП Враца. До момента за цялата предходна година са върнати данъци на 51 млади двойки. Данъчното облекчение дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище.

Кметът на врачанското село Търнава Габриела Раловска изпрати благодарствено писмо до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. С него изказва благодарност на органите на реда за техния професионализъм и висока ефективност по случая за опит за въоръжен грабеж от магазин в селото. Припомняме, че при опита за въоръжен грабеж, вечерта на 14 февруари, продавачката в магазина Силвия Йоцова изгони престъпника без да му даде парите от оборота. Три дни по- късно полицията установи извършителя- 23-годишен младеж от същото село, криминално проявен за кражби.

Европейската комисия стартира публични консултации във връзка с въздействието на Европейския социален фонд през периода 2007-2013 г. В област Видин за първия програмен период са финансирани над 70 проекта. Инициативата има за цел да потърси обратна връзка както от всички преки участници в дейности, финансирани от ЕСФ, така и от широката общественост. Желаещите да участват могат да дадат своето мнение на Единния портал на Европейската комисия до 27 април.

В Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се проведе училищният кръг от Шестото национално състезание по правопис на английски език "Spelling bee". Гергана Йорданова победи Виктория Цветанова. И двете ученички се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март, а Националният кръг на състезанието ще бъде на 23 април в София.

26 участници от четвърти до седми клас се включиха в училищния кръг на състезанието по спелуване на английски "Spelling bее" в Първо основно училище "Никола Вапцаров" в Берковица. И тази година фаворити за първото място бяха от шести и седми клас. За втора поредна година победител е Бояна Николова, която на регионалното състезание през миналата учебна година стана втора. Подгласничка на Бояна остана шестокласничката Никол Николаева. По регламент и двете участнички ще представят Първо училище на регионалния кръг.

Община Враца приканва гражданите да се включат с предложения и идеи как да се изпълни междублоковото пространство с живот в ежегодната озеленителна кампания за публични площи със свободен достъп на територията на града, съобщават от местната управа. Целта е подобряване на естетичния вид на зелените площи около жилищните блокове, както и опазване на изграденото досега. Писмени предложения и идеи могат да се изпращат на адрес: гр. Враца, ул. "Стефанаки Савов" № 6, Център за информационно обслужване или на имейл: obshtinavr@bsbg.net.Получените предложения ще бъдат подробно разгледани, като най-добрите ще бъдат популяризирани за конкретна реализация, допълват от Общината.

В Природозащитен център "Натура" във Враца бе открита изложба на тема "Красива България". Изложени са 50 календара. Изложбата ще остане там до 20 март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30