Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 март 2016 година

2
СОУ Цар Симеон Велики чества 3 март
Снимка: Ваня Минева

Облечени в народни носии и под знамената на България, на училището и на "Тимошките воеводи", ученици и учители от видинското СОУ "Цар Симеон Велики" отбелязаха националния празник 3 март с възрожденски песни, стихове за България и нашенски хора. След това в шествие преминаха през града и оставиха цветя на Опълченския паметник.

Прокуратурата няма да иска временното отстраняване на кмета на Галиче Ценко Чоков, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като по-рано днес от прокуратурата оповестиха, че в съда е внесен обвинителен акт срещу управника за документно престъпление
. Той е съставил фалшив документ, чрез който е направена покупко-продажба на земя, за която продаващата имота - жена от Благоевград, е получила от Чоков 6000 лева. Той се сдобил с нейната земя срещу тази сума, като пред разследващите обаче жената нямала претенции по отношение на сделката. Кметът на Галиче е с повдигнато обвинение от миналата седмица и е с наложена мярка за неотклонение "подписка", допълни Арнаудова. Проверка в кметството е установила, че там има над 120 нерегламентирани адресни регистрации, прокуратурата е поискала Чоков незабавно да ги заличи. Освен това до полицията във Враца е изпратена препоръка кметът да бъде глобен.

Санкции за над 32 000 лева е наложила през миналата година Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. Глобите са за замърсяване или увреждане на околната среда, съобщиха от инспекцията. Част от събраните санкции са разпределени на 11-те общини от областта в зависимост от това на чия територия са замърсените или увредени терени.

Договорите за саниране на три сгради по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища във Видин подписаха кметът Огнян Ценков, представители на сдружения на собствениците и изпълнители на дейностите по програмата. Пет са сградите в града, за които вече има договори за изпълнение, след като преди седмица са подписани документите за други две сгради. Кметът Огнян Ценков, пожела на собствениците да бъдат изпълнени всички изисквания, според договорите, които са сключени. Подписани са и документите за обследване за енергийна ефективност на пет блока във Видин. Представители на сдружение на собствениците казаха, че промени в условията за кандидатстване са им помогнали да подготвят документите.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да приеме решение за откриване на Факултет по фармация като основно звено в структурата на Медицинския университет - Плевен, съобщават от пресслужбата на МС. Предвижда се в него да се обучават магистри по фармация, като определеният капацитет е 300 студенти. Откриването на факултета е по предложение на ръководството на висшето училище и въз основа на получена положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Изградена е нова материално-техническа база за Факултета по фармация. Средствата за нея са осигурени чрез инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Осигурен е и достатъчен брой хабилитирани и нехабилитирани преподаватели с необходимата квалификация и професионална подготовка, които могат да участват в обучението на студенти по новата специалност. По този начин ще се задоволят и потребностите от кадри по специалността "Фармация" в областите от Северозападна и Централна Северна България, необходими за фармацевтичната промишленост в района.

Годишно отчетно общо събрание на Областния съвет на БЧК се проведе във Видин. Делегатите обсъдиха общо 7 точки по дневния ред, сред които отчет за изминалата година, отчет за бюджета за 2015 година, както и проектобюджет за 2016 г. Страната ни отново е първа в класацията по бедност в Европейския съюз, а Северозападът- най-бедният от всички 271 региона, сочат данните в представената на събранието статистика. Председателят на БЧК- Видин доктор Пеко Пеков каза, че към края на 2015 година във Видинско живеят над 91 000 души:"Само за 2 години населението е намаляло с 4 305 лица, а за последните 10 години броят на жителите на област Видин е намалял с повече от 30 000 души."Представители от централно ниво на червенокръстката организация, партньори, дарители, съмишленици, представители както на държавата, така и на местната власт присъстваха на редовната сесия за 2016 година.

"Български пощи" стартира националния етап от 45-ия международен епистоларен конкурс на Всемирния пощенски съюз за млади хора на тема "Напишете писмо до Вашето 45-годишно АЗ". Според конкурсните правила само деца на възраст до 15 години могат да  участват в международното състезание. Желаещите да участват в конкурса, които отговарят на възрастовите условия, могат да изпратят своите съчинения не по-късно от 31 март 2015 година.

Във Видин днес за втори ден се провежда работилница по рисуване, свързана с откритата вече интерактивна изложба на тема "Експресионизмът. Вечният танц на живота". Тя е по инициатива на Държавна агенция архиви. Това съобщи за Радио ВИДИН Мария Новакова, старши експерт в Държавен архив- Видин.

Измиха бронзовия паметник на загиналите във войните на площад "Бдинци" във Видин в навечерието на Националния празник на България, 3 март, и честванията в града. Директорът на Дирекция "Устройство на територията" Румен Лилов съобщи какво включва подготовката за утрешния ден:"Самото почистване е от работници от строителната група на Община Видин. Също така беше ревизиран и пуснат пробно централният шадраван, който ще работи утре, и фонтанът на паркинга на Община Видин. Бяха почистени площадното пространство и пространството около Стамбол капия от звено "Чистота", където ще се състои възстановката на освобождението на град Видин, така че гостите на града да се чувстват наистина празнично в утрешния ден."  

Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" отбеляза Националния празник 3 март днес. В програмата бяха включени радио предаване, посветено на Националния празник; представяне на плакати, изработени от ученическия съвет и портрети на възрожденци, споделени във виртуалното пространство. Денят започна с откриването на първа самостоятелна изложба на Димитър Братков от 12 клас. "Той ще е следващото голямо име на Видин", каза неговият учител по изобразително изкуство Веселин Маринов-Нацин.

Тържествен концерт на учениците от  СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" е от 18 часа в Общинския драматичен театър във Видин.

В община Ружинци тази вечер ще бъде отбелязан Националния празник. Тържеството ще бъде на площада в селото, пред читалището, каза кметът Александър Александров. Утре, 3 март, ще бъдат поднесени венци пред паметника в село Динково. По повод Националния празник на България ще се проведе и волейболна среща в село Дреновец.

Ученици от Враца получиха от кмета на общината Калин Каменов националния трибагреник по време на интерактивни уроци по родолюбие, които започнаха днес. Община Враца е подготвила 2500 знамена, които ще бъдат раздадени на децата от първи до четвърти клас в училищата в навечерието на честването на националния празник. С интерактивните уроци по родолюбие започват и събитията от програмата на "Ботеви дни-2016" във Враца, посветени на 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Учителят Филип Филипов ще се превъплъти в образа на великия поет-революционер, а режисьорът Искрен Красимиров ще влезе в ролята на видния български писател и общественик Захарий Стоянов. Двамата ще водят 25 интерактивни урока в училищата в общината и ще пресъздадат историята на националноосвободителните борби на България. Първият урок започна днес от 9.00 часа в началното училище "Иванчо Младенов", на който присъства кметът на Враца и подари на всяко от децата българското знаме.

Утре във Видин с историческа възстановка за освобождението на града ще бъде отбелязан Националният празник - 3 март, съобщават от Общината. Проявите ще започнат със заупокойна молитва в село Иново пред паметника на загиналите за Освобождението на България румънски воини. По-късно ще има празнично шествие от музея "Конака" във Видин до централния площад "Бдинци", където ще се състои официалната церемония за празника. В края на проявите ще бъде представена историческата възстановка на освобождението на Видин на централния площад в града.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30