Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3-ти март в Лом

Снимка: Владимир Недев

Лом започна отбелязването на 138-та годишнина от Освобождението с тържествено шествие. Мажоретен и фанфарен състав при ОУ "Никола Първанов", ученици и фанфарна формация от ОУ "Константин Фотинов" дефилираха по главната улица на града до паметника на Цеко Петков – Войводата, където се проведе честването на Националния празник - 3 март.  В шествието се включиха и всички училища, детски градини, танцови формации и читалища от Лом. Празничната програма започна с поетичен рецитал на ученици от ОУ "Константин Фотинов", с ръководител Мелина Андреева, които изпълниха стихотворения, посветени на 3 март и Освобождението. Актьорът от Драматичен театър "Кръстьо Пишурка" Михаил Меракчийски, облечен като Дядо Цеко – Войводата, изрече клетвата, която борецът за Национално освобождение произнася по време на освещаването на Самарското знаме в Плоещ, Румъния, през 1877 г. Тържественото честване продължи с изпълнения на вокална формация "Ново поколение" и хорът към СОУ "Димитър Маринов", които  изпяха песните "Райна Княгиня" и "Вятър ечи, Балкан стене". Молебен за душите на падналите за свободата на България отслужиха свещеници от Видинската света митрополия. Вокална група "Шоколадче”, с ръководител Росица Кръстева, също се включи в празничната програма и изпълни песента "Бяло, зелено, червено”. Слово по случай националния празник произнесе кметът на община Лом Пенка Пенкова: "Трети март е сакрална дата за българския народ! На тази дата завършва дългата националноосвободителна борба, тръгнала от тесните хайдушки пътеки и минала през подвига на героите, загинали за свободата на Отечеството. Днес отбелязваме 138 години от Освобождението и сме тук, пред паметника на Дядо Цеко, защото ломчани сме едни от първите усетили вкуса на свободата през декември 1877 г. Сигурна съм, че всеки българин има своя храм за поклонение, храм който носим дълбоко в сърцето си за почит и уважение към всички онези, които пожертваха живота си в името на България!” Народният представител Десислава Атанасова, депутат от област Монтана, също поздрави ломчани и отбеляза огромното историческо значение на датата 3 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Открит е трупът на обявен за издирване възрастен мъж от Вълчедръм

Тялото на  70-годишен мъж от град Вълчедръм е намерено в канавка до железопътната линия Мездра - Враца . Сигналът за трупа е подаден вчера, 1 октомври, в полицията. Мъжът е бил обявен за издирване предния ден.  Криминалистите не са установили видими следи от насилие. Образувано е досъдебно производство за умишлено убийство. 

публикувано на 02.10.24 в 10:44

Искат ремонт на пътя между Мездра и село Моравица

От областната полиция във Враца апелираха към Община Мездра и Агенция "Пътна инфраструктура" да извършат спешен ремонт на отсечката между Мездра и село Моравица. От Министерството на вътрешните работи се позоваха на много сигнали от шофьори, които твърдят, че отсечката е не само в лошо състояние, но и преминаването по нея застрашава живота и здравето..

публикувано на 02.10.24 в 08:30

Общински съвет Враца ще избира имена за нови улици

Внесоха предложение за именуване на 3 новоизградени улици във Враца, като крайното решение ще е на общинския съвет.  Идеите за даване на имена са на местните парламентаристи Красимир Богданов и Васко Врачовски. Бившият врачански депутат Богданов е внесъл предложение до комисията по наименованията за даване на име на две улици – едната е за 35-и..

публикувано на 02.10.24 в 08:14

Ремонт спира водата на част от Видин и 11 села

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено днес, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово, Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 02.10.24 в 06:50

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11