Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За символиката на километричните камъни

Снимка: Светла Бондова

Забързани в делничната суета, ние не ги забелязваме. Километричните камъни, които отбелязват разстоянието и посоката. Родени са от мъдростта на римляните. Всички пътища във великата империя започвали Рим. За да отбележи началото им, император Октавиан Август издигнал позлатен бронзов монумент, наречен Милиариум Ауреум или Златен километричен камък. От него днес е оцеляла само мраморната основа и поговорката "Всички пътища водят в Рим".

Сегашното поколение на високите скорости и "джипиес-ите" не може да разбере голямото значение на километричните камъни за нашите предци. Смята се, че освен разстоянието и посоката, те са служели за измерване големината на римските легиони, използвали се като стъпало, от което се качвали на конете си, когато не е имало стремена. А още по интересна е историята на нулевите километри. Тези, от които започва отброяването. Такива има в 13 страни по света, но всезнайкото "Гугъл" може да ви разкаже повече за тях. Някои стари софиянци твърдят, че и в България имало нулев километричен камък в околностите на църквата "Света Неделя". Официалната статистика мълчи по този въпрос.


СнимкаПървите километрични камъни, поставени в България, са бели с черни шапки. Такива в Ново село е имало три. Един от тях стои пред махленския ни малък площад, подпрян до стария зид. От дясната страна на шосето, както повеляват изискванията. Черната боя от шапката е паднала, но длетото на каменоделеца е оставил три цифри. На челото стои "24", колкото е разстоянието до областния град Видин. От двете страни са изписани шестици- толкова е разстоянието до двете съседни села Флорентин и Връв. 

Но в тези празнични дни ми се иска да се обърнем и към символиката, която носят километричните камъни. За поети и историци те са жалоните, които измерват времето, които пазят спомени за събитията, които чертаят вярната посока.

СнимкаТака бе построен и празничният концерт на община Ново село - стихове за гранитната твърдост на българина, сценки за преломни моменти от живота му, танци и песни от нашата малка, но ГОЛЯМА България.


Не знам кога е поставен нашият камък, не знам дали край него са минали преди 140 години новоселските въстаници, опиянени от тридневната си свобода. Той стои на поста си- гранитен и мълчалив като войник на Родината.




КИЛОМЕТРИЧЕН КАМЪК

Аз съм само един километричен камък,
вкопан в земята край пътя,
и проникнал в необходимостта
за неблагодарната си съдба.
А досега не можах да разбера
кой и защо ми е сложил
траурна лента.
Може би защото
друг върви напред,
друг открива нови светове,
друг е тръгнал към безкрая на пътя?
Навярно този,
който ме е обидил така незаслужено,
не знае,
че мнозина могат да не ме забележат,
но всеки задължително ще мине покрай мене,
за да му покажа вярна посока.
аз, един километричен камък,
вкопан в земята край пътя…
Киркор Папазян



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40