Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 март 2016 година

Снимка: Десислава Андреева


Търговската улица на Видин е обсипана с цветя, преобладават по-семплите букети на по-ниски цени, но не липсват и цветя за по-изтънчен вкус. Какво предпочитат да купуват видинчани за празника: "Розички се продават, карамфили най-често, защото са най-евтини. Като традиция се търгуват розите- букети по 4 лева, зависи от избора на клиента. Върви търговията, но не е като миналата година, хората нямат пари, по-евтиното се търси"-  разказаха продавачите на цветя. Цветето е важно за всеки повод, създава настроение и хубава емоция, категорични са представителките на нежния пол: "Много е важно цветето за най-женския празник, то е знак на уважение, признателност. Много е мило да получиш цвете, през целия ден имаш настроение. Не трябва само по празниците, жените трябва да се уважават постоянно, а празникът е празник, когато имаш настроение. "Мъжете ще зарадват близките си жени - с хубав жест и поне едно цвете, показа нашата проверка. И категорично заявиха, че истинските цветя не растат в саксии, а разцъфват в техните сърца.  

Бивши работници от фирмата, с която общината имаше договор за изпълнение на дейностите по чистота до преди година, все още не са получили заплатите си. Договорът с фирмата беше прекратен, тъй като концесионерът спря да изпълнява задълженията си. Около 70 дела срещу фирмата по чистота са спечелени от бивши работници, но възнагражденията все още не са преведени, каза Павел Павлов, представител на КНСБ, който оглавяваше протеста на работниците във фирмата.
"Около 70 заведени дела има. Всички са спечелени с решение на съда. Влязло е в сила производството, просто чакаме заплатите, но нищо не се случва."

Междувременно КНСБ обяви Национална Кампания "ВЪЗстани за правата си". Очаква се кампанията да покаже как се нарушават правата в България, кои са основните нарушения и какви са възможните решения, за да се нормализира пазарът на труда. Над 19 милиона лева са неизплатените задължения към работниците за миналата година по данни на синдиката. Близо 111 хиляди са нарушенията. Кампанията пордължава до 1-ви май.

Фалит е един от вариантите за съдбата на Диагностично-консултативен център №1 във Видин. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към Общински съвет Видин д-р Тошко Методиев. Той обясни, че на практика дружеството вече се е самозакрило: "Липсват необходимите 10 лекари, за да съществува ДКЦ №1. Има разпореждане от Регионален център по здравеопазване за прекратяване дейността на дружеството, защото не отговаря на изискванията, разписани за такава дейност - наличие на 10 лекари, наличие на апаратура за извършване на образна диагностика, наличие на апаратура за клинична лаборатория. Дружеството освен всичко това, което изброих, има и задължения, които много трудно може да покрие. Задълженията са от над 340 000 лева, които някой трябва да поеме." Друг вариант е образуването на ново дружество, което да функционира като Медицински център, каза още д-р Методиев: "Изискванията към медицинските центрове са по-малки, отколкото към Диагностично-консултативните центрове. Изискванията към медицинските центрове са минимум 3-ма лекари и наличната апаратура, която може да се добави, за да се осъществява дейността." Въпросът за съдбата на ДКЦ № 1 се очаква да бъде разгледан от Общински съвет Видин тази сряда, 9 март.

Триетажна вила на община Плевен в парка "Кайлъка" може да бъде преустроена в хоспис, съобщи председателят на Общинския съвет в града Мартин Митев. Идеята е на инвеститор. Местният парлемент е взел решение постройката да бъде продадена. Имотът ще бъде предложен на търг с първоначална цена 399 хиляди лева по решение на съветниците. Досега няколко пъти са правени неуспешни опити за продажба на имота, който от години не е поддържан. Къщата разполага със стаи за около 30 души е използвана за порещане на офииални гости на общината, каза още председателят на Общинския съвет в Плевен.

С изпращането на персонални писма до всеки жител в Белоградчик стартира кампанията по плащане на местни данъци и такси. В уведомителните писма бяха посочени начините на плащане и сроковете. Задълженията за данък недвижими имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци могат да се погасят на две вноски - до 30 юни и до 31 октомври, докато патентения данък може да се плати на четири вноски - до 31 януари, до 30 април, до 31 юли и до 31 октомври. На платилите пълния размер данък недвижими имоти, данък върху превозните средства и таксата битови до 30 април за цялата текуща година се прави отстъпка от 5%. Информация за задълженията могат да се направят с проверка с ПИН на задълженията за местни данъци и такси и плащане с ПИК на НАП - в рубриката МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ на официалния сайт на община Белоградчик: www.belogradchik.bg . В писмата са посочени и начините за плащане: на касите в "Центъра за услуги и информация" на община Белоградчик, в сградата на общинската администрация; по банков път, както и на касите на EasyPay в страната, през системата за интернет разплащания Epay; с персоналния идентификационен код /ПИК/, издаден от НАП, в офисите на "Български пощи" ЕАД; банковите клонове на ОББ; в кметствата и кметските наместничества на населените места от общината.

Община Плевен предприема мерки срещу собственици на неподдържани сгради - с олющени фасади, рушащи се покриви. По думите на кмета Георг Спартански, на собствениците ще се даде срок да ремонтират постройките и, ако това не стане, ще им се спират тока и водата. Спартански отбеляза още, че за поредна година общината ще похарчи много средства на данъкоплатците, за да ликвидира появилите се нерегламентирани сметища, пари, които могат да се изразходват за миене на улици. Първото миене на улици в Плевен ще започне най-късно от 20-ти март, каза още кметът.

Кандидатстудентска борса се провежда в Монтана. 20 висши учебни заведения от страната имат представители в Младежкия дом. Борсата се провежда за 12-ти път. Успех на бъдещите студенти пожела кметът на Монтана Златко Живков: "Повече и по-добри студенти- това пожелавам на всички учебни заведения. Такова изобилие от висши учебни заведения има в много малко държави в Европа, например в Австрия има осем учебни заведения, а ние имаме 43. Едва ли младите хора могат да се оплачат от липса на предложения, убеден съм, че ще отидат там, където поискат"- каза Златко Живков. За бъдещите кандидат студенти от Монтана е полезно на едно място да получат информация за определено висше учебно заведение: "Борсата е доста полезна, защото ни запознават с правилата и документите за кандидатстване, много от нас не могат спокойно да отидат в София например за подробности или да си подадат документите"- смятат младите хора. Борсата ще работи и утре от 9.00 до 14.00 часа.

Инициативният комитет за създаване на държавен интегриран професионален колеж в Монтана с директори на средни училища и професионални гимназии и работодатели от областта заседава днес в града. На срещата маркетингова компания представя специално изследване на нагласите и потребностите от такъв колеж, проведено сред предприемачи, родители, ученици и учители.

Две нови структури основаха патриоти от ВМРО във Врачанско, в селата Фурен и Синьо бърдо. Във Фурен в присъствието на симпатизанти на патриотичната идея е взето единодушно решение да се изгради структура на войводите. За председател е избран Цено Тодоров. Председател в Синьо бърдо е Цветослав Йолов.

Динамично и променливо ще бъде времето над Монтана през март. Минималните температури ще достигнат до минус 8, а максималните ще бъдат почти летни до 25-27 градуса, това съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. На 8-ми март синоптиците очакват дъжд.

Готова е програмата за развитие на туризма в община Берковица през 2016 г. Тя е подготвена от кметския екип и е продължение на заложените цели през последните десет години. Програмата е приоритетна за общинското ръководство с оглед някогашния статут на града под Ком като курорт и желанието да се развие целогодишен туризъм. Програмата поставя три основни цели -  развитие на зона Ком като спортно-туристически център, развитие на балнеологията в Община Берковица, проектиране на "Парк Калето" и превръщането му в туристическа атракция. Проектът за зона Ком предвижда: замяна на терени с цел удължаване на ски пистата, продължаване на процедурата за придобиване на 44 дка в зона "Ком", реклама на Спортно-туристически комплекс "Берковски Балкан" и търсене на инвеститори за включване в проекта. Специално внимание е обърнато на развитието на инфраструктура, поддържаща туризма като пътя към Калето, зона Ком, ремонт на читалищни сгради, нови детски площадки, естетизация на обществени места. Подкрепя се и организирането на културни събития, които да привличат туристи - международен детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки", международен фолклорен фестивал "Балканът пее е танцува", празника на Берковския Балкан, празник на малината, пленер по дървопластика в село Слатина, фолклорен празник "Гушански сбор по Спасовден", фолклорен празник "Богородица в Бързия". За съжаление програмата не превдижда възстановяване на рок фестивала "Беркрок - рок под Ком". Като собствени средства за реализация на програмата общината е предвидила 302 131 лева, в това число културен и спортен календар - 31 000 лева, реклама 19 030 лв.

Археологически комплекс "Калето" в Мездра ще се сдобие официално с още една нова придобивка, която със сигурност ще е атрактивна, особено за чуждестранните туристи - ще бъде открита етнографска изложба в една от залите на административната сграда. Експозицията ще разкрие културата, бита и ежедневието на старите българи, и подредбата на старата българска къща. Посетителите ще могат да видят ръчно изтъкани платове и постелки, украсени с прекрасни орнаменти, старинни женски и мъжки носии, ръкоделия и съдове, предмети за предене на вълна - вретено, къделя, мотовилка, чекръг и още много различни старинни експонати. Откриването е тази вечер.

Концерт на врачанската симфониета или театрално представление на местната трупа - това предлага културният календар във Враца в навечерието и на 8 март. Всеки, който иска да изненада дамата до себе си, може да си избере на коя от проявите да я заведе. Днес, от 18.30 часа, Симфониета - Враца ще изненада приятно почитателите на класическа музика с празничен концерт, посветен на Международния ден на жените. Утре, навръх 8 март, дамите могат да гледат комедията „Една жена - трима мъже” от Петър Петрович-Пеция. Представлението е от 19 часа в камерната зала на врачанския театър.

Представители на Видинския детски и младежки парламент организираха кампания "Значимите жени на Видин". Младежите са събрали информация за 14 жени, които имат принос за града, но не са известни за младите хора. Младежите ще раздават материали за значимите жени на Видин на 8 март - Международния ден на жената. От организацията казаха, че сред избраните 14 жени има археолог, геолог, актриса, но отказаха да обявят предварително имената им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15