Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 март 2016 година

С духова музика, програма на децата от детската градина и читалището, и празничен пазар, посрещнаха женския празник във видинското село Градец.
Снимка: Ваня Минева
Видински детски и младежки парламент отбеляза Международният ден на жената с инициативата "Значими жени от Видин". В центъра на града младежите раздаваха свитъци с информация за жени от Видин, участвали активно в различни области на обществения живот и допринесли за развитието на града.

Предложението за откриване на процедура по конституирането и избирането на "обществен посредник трябва да бъде допълнително прецизирано.
Това коментира преди заседанието на Общинския съвет във Видин общинският съветник от "Единни за промяна" Росица Кирова: "Аз бих предложила общественият съветник да не получава възнаграждение. Единственият ангажимент на Община Видин е да му осигури един щат за сътрудник, а общественият съветник да допълни екипа си до 5 човека и със собствени средства да финансира дейността си." 30 са точките в дневния ред, които ще бъдат разгледани на предстоящото заседание на местния парламент утре. Заседанието започва от 9 часа.

Документалната изложба "България 1944 - 1989: забранена истина" беше представена в Областната администрация във Видин. Автори са художничката Фанна Коларова и историкът Стоян Райчевски. Експозицията беше открита от заместник-председателя на парламентарната комисия по култура и медии Ирена Соколова. Изложбата съдържа 20 табла, проследяващи събитията в България след преврата на 9 септември 1944 година до падането на режима на Тодор Живков. "Целта на експозицията е да предаде спомена за това време, за което дълго се мълчеше и беше забранено да се говори", обясни Стоян Райчевски. Изложбата ще остане отворена за посещения в музей "Кръстата казарма" до края на месец март.

Инспекцията по труда в Монтана извърши проверки какви осигуровки се внасят след промяната на минималната работна заплата от юли миналата година. Инспекторите са влезли в 70 фирми с 200 наети лица. Информацията е получена от Националната агенция за приходите, съобщи инж. Димитър Петров, директор дирекция "Инспекция по труда" в Монтана.

Идеята за създаване на държавен интегрален професионален колеж в Монтана се възприема позитивно от по-голямата част от местната общност - ученици, учители, родители, бизнеса, гражданите. Това става ясно от представително маркетингово изследване на нагласите в област Монтана по темата. Над 70 % от бизнеса подкрепя категорично създаването на колеж, който да подготвя необходимите му кадри за областта, и са готови да помагат, включително с парични дарения за част от издръжката му.

От днес започват проверки на Министерството на земеделието и храните, Агенцията по храните и НАП на всички мандри в страната. Това обяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Проверките са отговор на Министерството на обявената вчера в Стара Загора национална стачка на млекопроизводителите на 24 март в столицата. Проверките трябва да установят документите за суровините, които използват мандрите, за вноса и ДДС.

Наредбата, която изискваше след 1-ви април всички лекарства да се изписват по международно непатентно наименование, а не по търговско име, ще бъде променена. Затова са се договорили експерти на Българския фармацевтичен съюз и министерството на здравеопазването. Така ще отпадне необходимостта да бъдат заменени между 800 и 900 медикамента от близо 3000 в позитивния лекарствен списък, обясни пред "Хоризонт" председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Лекари също оспориха текстовете на Наредбата. Според тях разрешаването на смяна на някой от тези продукти в аптеката може да застраши живота на пациентите им.

Река Дунав се повишава за пореден ден.
Нивата в началото на българския участък достигат и преминават 7 метра, сочат измерванията на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път на реката. В Лом е въведено първо ниво на наблюдение, съобщи инж. Красимир Христов от общинската управа. Направен е оглед на всички диги по Дунав и река Лом, които са с дължина близо 13 километра. Пуснати са в действие и две помпени станции.

Заместник-председателят на 43 Народно събрание Явор Хайтов пое ангажимент при приемането на новия устройствен Закон за МВР промените да не засягат и да не бъдат отнети социалните компенсации на служителите. Това стана по време на дискусия при представянето на годишния отчет за извършената дейност на изминалата 2015 година на Главна дирекция "Национална полиция".

Млада изпълнителка от Монтана представя утре в столицата на голяма сцена авторската си песен "Изгубена". Музиката е на Петър Алексиев, текстът е на Стефания Ценкова, а аранжиментът - на Алекс Нушев и Петър Алексиев. За видеото заслуга имат режисьорът Деси Бакърджиева, операторът Драгомир Димчев, монтажистът Бранимир Янев. 25-годишната Натали Ангелова е възпитаник на вокално студио "Детски смях" към ОДК - Монтана, в момента учи магистратура в Музикалната академия в класа на доцент Алис Боварян.

В Регионалния исторически музей в Плевен утре отваря врати детска работилница за обредни маски. Желание да участват тази година са изявили към 100 деца. Най-добрите маски ще бъдат показани в музейната експозиция "Традиционен бит и култура", а техните създатели ще бъдат наградени. В музейната работилница учениците ще работят с отпадъчни материали, които ще си носят- платове и кожа, както и вълна, конци, семена, гланцови блокчета, лепило, ножици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15