Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 март 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов

Във Видин започва ежедневно наблюдение на дунавските диги. "Повишено внимание" към обстановката по дунавското поречие в началото на българския участък разпореди от днес областният управител на Видин Момчил Станков със своя заповед. С тази мярка се въвежда в действие I-ви етап от Плана за провеждане на високите води на река Дунав, който се активира при достигане на ниво от 750 см. Към 13.00 часа отчетеният при Видин воден стоеж е бил 753 см., към 17 часа нивото вече е 754 см, прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав са за ново покачване на нивото през следващото денонощие.

На проведеното днес заседание Областният кризисен щаб обсъди подготовката и взаимодействието си по осигуряването на защита при бедствия.  Съгласно приетия План, започва ежедневно наблюдение на дунавските диги. В момента 5 станции изпомпват подпочвени води от земеделски площи и ниските участъци в близост до защитните диги. Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" има задължението да следи нивото на река Дунав при рейката на град Видин три пъти в светлата част на денонощието - 08.00 ч., 12.00 ч. и 18.00 ч., и своевременно да докладва актуалните данни на отговорните длъжностни лица. Заповедта на областния управител е издадена след съгласуване с членовете на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб. Със заповедта ще бъдат запознати кметовете на Видин и Димово, които също имат ангажименти по изпълнението й.

Денонощно дежурство е въведено и в Лом. Водният стоеж при дунавския град тази сутрин достигна 757 см и съгласно общинския план за действие при бедствия се въвежда второ ниво на наблюдение на дигите по река Дунав, които са с дължина 13 метра. "5 групи обикалят дигите, оглеждат ги. Опасност за населението на този етап няма. Опасност за населението има при ниво над 8,50 метра, ако не се изградят съответни защитни земно-насипни диги, но ние ги изграждаме. Най-опасно за населението става при ниво 10 метра, тогава спасение няма", обясни за Радио ВИДИН инж. Красимир Христов, ст. експерт "Управление при кризи" към Община Лом.

Общините с до 20 000 души население, трябва задължително да имат доброволни формирования за борба с бедствията,
предвиждат приети на първо четене промени в Закона за защита от бедствия. Доброволните формирования ще трябва да разполагат и със специализирана техника и оборудване, предвиждат промените. Кметовете трябва да организират обучението на населението за начините на поведение при бедствия.

Десислава Тодорова ще бъде назначена на поста "заместник-кмет по европейските политики и инвестиции" към Община Видин. Това стна ядсно днес на проведеното заседание на Общинския съвет. Десислава Тодорова ще бъде назначена на поста до дни, обяви кметът на община Видин Огнян Ценков.

Към Община Видин ще бъде сформирано звено за самоохрана. Предложението е на кмета Огнян Ценков, а аргументите са, че по този начин ще бъдат спестени около 11 хиляди лева месечно от договори с частни фирми. Съветниците гласуваха единодушно предложението, въпреки съмненията дали Общината ще успее да се справи с тази  дейност. Председателят на групата на "Единни за промяна" Росица Кирова предложи да има общинска полиция или общинска фирма, която да изпълнява тези дейности. "Лицензът на Общината е за самоохрана. Ако се създаде общинска фирма, за нея ще се прилага търговският закон", каза юристът Цецо Иванов от коалиция "Надежда". Предвижда се създаването на видеонаблюдение и общинска полиция, каза кметът Огнян Ценков.

На днешното си заседание общинските съветници във Видин гласуваха и План за развитие на общината за периода до 2020 година. Документът определя приоритетите за този период. Възражения по изработката на плана имаха от групата на БСП, според които документът на е съгласуван с всички документи на национално ниво. Председателят на групата Димитър Велков отбеляза, че в някои точки има разнобой с Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България.

Програма за развитие на туризма в община Берковица през настоящия мандат на местната власт гласува Общинският съвет в града. Основна цел в програмата е намиране на инвеститор за изграждане на туристически комплекс в зоната под връх Ком в Стара планина над Берковица. Планира се да се продължи процедурата за придобиване на терен от 44 декара в планината, на който трябва да се строят хотели, лифт и др. Друга цел, записана в програмата, е развитие на СПА туризъм чрез довършване на водопровода за минерална вода от извора в село Бързия до град Берковица. В програмата се предвижда още реставрация на парк "Калето" над Берковица и превръщането му в туристическа атракция, изграждане на интерактивен експозиционен център в Етнографкия музей в Берковица, подобряване на туристическата инфраструктура в парк "Здравец", изграждане на нови детски площадки пред чешма "Малинарка", както и възстановяване на Пленера по дървопластика и превръщането му в международен.

Административният съд във Враца потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Мездра за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на село Руска Бела, община Мездра. Причината е влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер. След проверка за наличието на твърдените в жалбата нарушения и анализ на представените към делото доказателства, съдът установи, че оспореното решение на ОИК- Мездра е законосъобразно. Съдът прекрати и производството по делото против Решение на Общински съвет- Враца. Делото е образувано по жалба на общински съветник против Решение на местните съветници, с което Общинския съвет в града след проведен конкурс, възлага управлението на "Комплексен онкологичен център - Враца" на спечелилия конкурса кандидат. Административният съд е преценил, че жалбата е недопустима поради липса на годен за оспорване административен акт и липса на правен интерес от страна на оспорващия.Решенията подлежат на обжалване в 7-дневен срок от уведомяване на страните.

Двама кметове от област Видин са номинирани от Портала на българските общини "Кmeta.bg" за кмет на месец март по темата "Съхранение на патриотичния дух". Това са кметът на Белоградчик, Борис Николов- за общини до 20 000 души и кметът на Видин, Огнян Ценков- за общини до 50 000 души. За кмет на месеца се борят 15 души. От днес, до 31-ви март, с гласуване на сайта всеки ще може да гласува за своя фаворит. При предишното гласуване при малките общини с население до 20 000 души за кмет на февруари бе избран кметът на община Ружинци Александър Александров.  

Масови проверки на земеделските производители започнаха от инспекцията по труда в Монтана.
С настъпването на пролетта земеделците се нуждаят от наемането на работна ръка за резитба на лозя и овошки. За целта те могат да използват еднодневни трудови договори, припомни инж. Димитър Петров, директор дирекция "Инспекция по труда" Монтана. През миналата година Инспекцията по труда наложи глоби на земеделци, които използваха работници за бране на грозде без да им пускат трудови договори. Специалистити търсят начин да облекчат още повече процедурата по използването на еднодневните трудови договори, като се въвеждат по електронен път, каза още Димитър Петров.

Да бъде подновена идеята старите български столици да получат специален статут на исторически и културни центрове, който да бъде уреден със закон. За това апелират от старите столици, които са част от българското национално наследство. "Нека обединим усилията си за възраждането на славата на Видин като една от старите столици на България, с богата история и култура и го превърнем в една от перлите на брега на Дунав." Декларация за това е приета още в миналия мандат на Общинския съвет във Видин, обясни общинският съветник Росен Живков.

"Спортът е здраве"- по тази тема беседваха първокласници от начално училище "Васил Левски" в гр. Белоградчик. Лектор бе Мирослава Николова- обществен възпитател от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Беседата включваше информация за здравословното хранене, хигиена, движение и спорт. Малчуганите се включиха с интерес и дискутираха за навиците и здравословния начин на живот, който трябва да водят. Децата стигнаха до извода, че дългия престой пред компютрите е вреден, а разходките и спортуването допринасят за това да се чувстват бодри, свежи и здрави.На първокласниците бяха раздадени цветни брошури и флаери, които да прочетат заедно с родителите си.  

Община Мездра обяви Регионален симпозиум по интериорна дървопластика по случай 90 години от рождението на известния местен скулптор Петко Мичев. Симпозиумът ще протече в два етапа. Първият е с конкурсен характер, в който желаещите ще трябва да предложат до 3 рисувани проекта и умалени макети на стенните пана, които смятат да изработят. Темата на симпозиума е "Щастливо детство", минималната площ трябва да е с размер 1 кв.м., дървото и техниката е по избор на автора, който трябва да представи и творческа автобиография. Крайният срок за приемане на проектите е  31 март 2016 г.Във втория етап след журиране авторите на 3-те най- добри проекта ще бъдат поканени да ги реализират, като срокът за изработване е до 15 май 2016 г. Готовите пана, отговарящи на предварителния проект и зададените размери ще бъдат заплатени по 1 500 лв всяко, а творбите остават собственост на Община Мездра. На 16 юни 2016 година ще бъде проведена конференция, на която ще бъдат изложени проектите от конкурсния етап и готовите произведения. Всички, които желаят, ще могат да се запознаят с експонираните материали, както и с текстове и видеоматериали за жизнения и творческия път на твореца Петко Мичев, предвидени в програмата на конференцията.

Днес отбелязваме църковния празник Свети 40 мъченици и Младенци- празник в народния календар. Църквата почита на този ден 40-те войника от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний. На Младенци жените не вършат женска работа. Месят се обредни хлябове- младенци, боговица, квасеник, колачета и питки. Младенците се намазват отгоре с мед и се раздават на всички деца в къщата. Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: "Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача".В народната традиция денят е подготовка за настъпване на пролетното равноденствие. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден "се обръща към лятото" и започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене.На този ден имен ден празнуват: Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30