Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща заради водата в Берковица

Снимка: Петя Генова


Извънредно заседание на Общинския съвет за среща с областния управител Ивайло Петров се проведе вчера в Берковица. Темата беше предложението за присъединяване на "ВиК" - Берковица към водната асоциация в област Монтана. Участници в срещата бяха и Деница Славкова - директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Наташа Стоянова - главен счетоводител на "ВиК" - Монтана, Петър Петров - заместник-областен управител, в качеството му на експерт по Програмата за развитие на селските райони, кметовете на общините, включени в Асоциацията, много граждани.

Ивайло Петров обобщи проблемите пред сектора в областта, като изрично подчерта:

"Проблемите с водоснабдяването в селските райони са свързани главно със сериозната амортизираност на мрежите и хроничния недостиг на инвестиции, водещи често до режим на водоснабдяването."

Областният управител подчерта, че има два пътя за финансиране на водните проекти:

"Тази мрежа, която в повечето градове и населени места е изградена преди повече от 50 години и все по-често аварира се наложи да бъде рехабилитирана. Ако не успееме, всяка община трябва да търси собствени средства, за да изпълни тези дейности."

Според Ивайло Петров, единственият път за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони и програма "Околна среда" е чрез консолидиране на водния сектор.

СнимкаУклончиви отговори бяха дадени на главния въпрос- за цената на водата, но гостите бяха категорични, че тя ще се вдигне и трябва да е еднаква за всички общини в Асоциацията.

Граждани на Берковица, които присъстваха на срещата, изразиха нежеланието си да се присъединят към организацията:

"В България остана само водата, която не е открадната и въздухът, всичко друго е направено така, че след 5 или 10 години, не знам кога,... тези предприятия, за които Вие говорите, господин Петров, ще бъдат като ЕОН, като ЧЕЗ и така нататък..."

Кметът на община Берковица Милчо Доцов, взе думата последен, след двата часа дебати:

"Жалкото е, че сме стигнали до тази ситуация. Но Община Берковица и населението на община Берковица имат най-малката вина да бъдем в тази ситуация."

Сесията беше с консултативен характер и решение не беше взето. Допълнителни консултации и оглеждане на възможностите за ревизиране на проектодоговора предстоят, за което кметът на Лом Пенка Пенкова ще настоява на заседанието на Националното сдружение на общините в Република България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 септември 2024 година

6573 ученици посрещнаха училищата в област Видин. Над 535 са първокласниците. Безплатните учебници са доставени навсякъде. В четири училища в област Видин продължават ремонтните дейности, но те няма да попречат на откриването на новата учебна година и на провеждането на нормален учебен процес. Без  проблеми започна учебната година в област..

публикувано на 16.09.24 в 18:05

В сряда спират водата в няколко видински села

Проблеми с водоподаването ще има в сряда, 18 септември, във Видин и няколко села, съобщават от „Водоснабдяване и канализация”- Видин.  От дружеството информират, че поради отстраняване  на авария на главен довеждащ водопровод за гр.Видин,  за времето от 06:00 до 18:00 часа на 18.09.2024 г. щ е бъде преустановено водоподаването за селата:..

публикувано на 16.09.24 в 17:23

Задържаха нелегални заготовки за кутии за цигари на Дунав мост 2

Митнически служители са установили близо 3 тона заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на Дунав мост 2 при Видин.  При извършения контрол се е установило, че един палет с тегло от 860 кг съдържа 120 бобини и заготовки за кутии на..

публикувано на 16.09.24 в 16:17

Васко Громков за първия учебен ден и първата среща със зъболекаря

Една от първите срещи на Васко Громков със зъболекар била в първия учебен ден на първи клас и това станало причина за отсъствието му от колективната снимка на класа. Това разказа в "Час при зъболекаря" известният дниджей, музикален журналист и телевизионен водещ.  "Здравите зъби са свързани с ходенето на зъболекар. За някои това е доста..

публикувано на 16.09.24 в 16:01

Окръжна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем и задържа наркоразпространител

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за  незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение. В хода на претърсване в имот на ул. „Кръстьо Българията“ в гр. Враца са били открити и иззети 43 полиетиленови плика, съдържащи суха зелено-кафява..

публикувано на 16.09.24 в 14:52

Двама души загинаха при пожар във Видин

На 16 септември в 3.57 часа е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. "Гладстон" в областния град.  Насочените към адреса три екипа на РСПБЗН - Видин потушили пламъците. Загинали са двама от обитателите на жилището – 40-годишен мъж и 46-годишна жена. Пострадала е 76-годишна жена, тя е настанена за лечение във видинската болница. Оперативна група..

публикувано на 16.09.24 в 13:22

В Монтана извършват прегледи за туберкулоза

Прегледи за туберкулоза правят в болницата в Монтана от днес. До края на седмицата четирима лекари ще извършват консултации с пациенти. Инициативата ще даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата – какви са симптомите, начин на заразяване, рискови фактори,..

публикувано на 16.09.24 в 12:15