Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тошев: Трябва да се изчистят изкривяванията в изборния процес

Снимка: Ани Цекова

Народният представител Владимир Тошев (на снимката в средата) коментира на пресконференция във Видин промените в Изборния кодекс, които Народното събрание прие на първо четене.

"Повечето от предложенията минаха на първо четене, те бяха 16. Общата оценка и на парламентарно представените политически сили, и въобще на политическия елит е, че сега действащото законодателство не е добро, има съществени недостатъци. Това, което приехме за задължителното гласуване е на първо четене, ще видим сега варианта, който ще приемем на второ четене. Нашата оценка, на парламентарната група е, че трябва да има някаква форма, която да изчисти сериозните изкривявания, които се получават в изборите" - обясни народният представител.

Като пример беше даден минималният брой на жителите за избор на кметове на населени места, който според него е много малък и се получават резултати, които не водят до добри практики.

"Минималният брой жители за избор на кмет на населено място ще го решаваме между първо и второ четене, но числото 100 ни се струва много малко", каза още Владимир Тошев.

Сред коментираните въпроси бяха и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за МВР и Закона за военна полиция.

"Ние не браним границата си за сега, само я охраняваме, свързано е с огромния бежански поток, който продължава да бъде проблем за цяла Европа. Считаме, че създадохме една промяна, която дава възможност нашата граница- и сухопътната, и водната, да бъдат охранявани така, че да гарантираме сигурността на България."

Депутатът каза още, че правителството не се е отказало от изграждането на инфраструктурните проекти за скоростен четирилентов път и модернизиране на ж.п. линията Видин-София, те са приоритетни. Проблемът е, че средствата, предвидени в Оперативната програма "Транспорт" за целия период до 2020 година, няма да стигнат за тяхното реализиране и държавата трябва да вземе заем. Тогава ще са необходими национални гаранции, а това ще натовари бюджета като допълнителен дефицит. Търсят се варианти за финансиране по плана "Юнкер", допълни Владимир Тошев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48